Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prosze o pomoc przy modyfikacji zwrotnicy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prosze o pomoc przy modyfikacji zwrotnicy.

Witam wszystkich, to mój pierwszy post.

Mam taki problem, mój zestaw dwudrożny w samochodzie kłuje mnie "środkiem", dlatego chciałbym zmodyfikować zwrotnicę, żeby cięła woofer trochę niżej. Schemat mojej zwrotnicy, woofer u góry, woofer i tweeter maja 4ohm:

Niestety jestem raczej laikiem, parę godzin na necie nie wyjaśniło mi, po co ten rezystor po kondesatorze (przed wooferem) i w ogole o co tam chodzi, bo schematy zwrotnic 12db na necie sa mniej skomplikowane.

Czy można z tego schematu coś wyczytać i wywnioskować jak obciąć niżej woofer?
    Byłbym wdzięczny za pomoc.

primo: midbas jest cięty 6dB/oct.
    secundo: równoległy obwód RC to linearyzacja impedancji.
    tertio: aby obniżyć Fc filtra dolnoprzepustowego należy zwiększyć indukcyjność cewki.

A tak wogóle to kiepsko szukałeś w necie: http://audiomania.info/articles.php?id=37

Skomentuj

Dzięki za odpowiedz, sporo mi to wyjaśniło, ale mam teraz jeszcze parę pytań.
      Dalej nie rozumiem o co chodzi producentowi w tej zwrotnicy, to co ja sobie poczytam tu i tam, później w praktyce niewiele mi wyjaśnia.

1. Re głośnika to 2.9 ohm, wg linka który mi podałeś, w korektorze impendacji R powinno wynosić 1,5*Re, a jest 1 ohm ( zamiast wyliczonych 4.5 ohm). Właśnie dlatego myślałem, że to nie może być ten stabilizator.
      2. Coś kombinować z tym stabilizatorem, czy najlepiej zostawić to co przewidział producent i zająć się tylko filtrem?
      3. I to chyba najważniejsze, jeżeli to jest 6db, cewka ma 0.56mH, glośnik ma zmierzoną R 3,8 ohm, to wg kalkulatora Fc wynosi jakies 1200Hz?? To jest możliwe, że tak nisko?

pozdrawiam

Skomentuj

Takich zwrotnic nie oblicza sie na kalulatorze tylko mierzy na glosniku. Czestotliwosc podzialu zalezy od zwrotnicy ale w wiekszej mierze od samego glosnika. Zastosowanie innych glosnikow przy tej samej zwrotnicy moze dac zupelnie inna czestotliwosc podzialu. Z kalkulatora to mozesz policzyc dla filtru 12dB ale impedancje musisz podstawic taka jaka ma glosnik w okolicy czstotliwosci podzialu.

Jak masz za duzo srednich tonow to powinienes na poczatek zwiekszyc indukcyjnosc cewki. Dodajac szeregowo druga taka albo wymieniajac ja na ok dwa razy wieksza.

Rezystor 1om zmniejsza dobroc filtra dolnoprzepustowego i w pewnym sensie zabezpiecza wzmacniacz gdy podlaczymy zwrotnice bez glosnika niskotonowego. Wtedy ten rezystor pojdzie z dymem.

Skomentuj

Dzięki Panowie za rady, w weekend podziałam z tą cewką i podzielę się wrażeniami

pozdrowienia

Skomentuj

Czaruję...
          X