Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kilka pytan na temat wzmacniacza i koncowki.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kilka pytan na temat wzmacniacza i koncowki.

Witam.
    Mam kilka pytanek odnosnie pewnego wzmacniacza. Chodz o wzmacniacz Diora WS506.

1. Ile to ma mocy ???
    2. Czy jest mozliwosc zmostkowania kanalow tego wzmaka.

I jeszcze jedno. Czy w sytuacji gdybym zmostkował ten wzmacniacz (lub gdyby mi sie to nie udalo-tylko jeden kanal), moge podlaczyc go do koncowki opartej na mostku TDA7294 i wykozystywac jako przedwzmacniacz ??
    Dzieki za pomoc
    Pozdrawiam

Z tego co pamiętam WS 506 jest na jednym stereofonicznym STK-u i ma 2 x 40 W na 8 Ohm.
    W mostku teoretycznie może pracować ale tylko z 16 Ohm i odda 80 W

Skomentuj

Z noty katalogowej układu STk4181V (taki siedziw u WS506) wynika, że może on pracować także przy obciążeniu 4R. Odda wtedy coś koło 50W. Po zmostkowaniu uzyskałbyś coś koło 100W @ 8R. Przeszkodą przy uzyskaniu większej mocy jest moc transformatora (120VA) oraz sam układ STK (nie ma żadnych zabezpieczeń przeciwzwarciowych)

Do czego wogóle chcesz wykorzystać ten wzmacniacz po zmostkowaniu? Domyślam się, że będziesz nim zasilał subwoofer - ale jaki?

Skomentuj

a moze mi ktos podac jakis prost schemat mostkowania wzmaka
        Byl bym bardzo wdzieczny z gory THX

Skomentuj

Jako wzmacniacz operacyjny najlepiej daj NE5532 - droższy od TLów, ale bardzo dobry.
          Na schemacie nie ma kondensatorów ani na wejsciu, ani na wyjściu - ewentualną składową stałą obetną kondensatory na wejściu końcowek mocy.
          NE5532 najlepiej zasilaj napięćiem +/- 12 lub +/-15V.

Nie mogę załadować załącznika.... podaj e-maila to ci go wyślę

Skomentuj

jak mozesz to przeslij ten schemat na tato_muminka@tlen.pl

dzieki :-)

Skomentuj

Czaruję...
            X