Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Detektor ruchu na I.R

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Detektor ruchu na I.R

Właśnie macie jakieś pewne schematy na łatwo dostepnych częściach??? Kiedyś była mowa o jendym schemacie dostępnym na forum ale jak pamiętam były problemy z jego uruchomieniem,ponoć dużo błędów.Chodzi mi o wykrywanie ruchu człowieka w zakresie 10-150 cm.
    Dzięki za każdą pomoc
    pozdro

zakres 10-150 cm ? przeciez pigmeye maja 50 cm okolo a kto ma 10 ?

Skomentuj

Tasior ty jak czasami coś pierdolniesz.

Skomentuj

Z odległości 10-150cm :P
        to było nawet niezłe,uśmiałem się :P
        pozdro

Skomentuj

na elektrodzie jest jakis prosty układ reagujący na zmiane pola elektrycznego ... czyli np. pojawienia sie człowieka

Skomentuj

Co tak małe zainteresowanie :P
            Panowie ja potrezbuję tego schematu :)
            pozdro

Skomentuj

Taka najprostsza czujka w sklepie kosztuje 30-40zł a samemu trudno zrobić, bo tam jest jakaś optyka chyba.

Skomentuj

wazna jest detekcja kierunku ? czy zwykla bariera optoelektroniczna w podczerwieni ?

Skomentuj

Chodzi tylko o wykrycie ruchu,kierunek detekcji to sprawa nieistotna.

pozdro

[ Dodano: 2005-10-06, 20:35 ]
                  Acha,nie interesuje mnie typowa bariera podczerwieni, czyli i.r nadawcza naprzeciw i.r odbiorczej.
                  Poszukuję detekcji ruchu na podstawie zasady działania ultradzwięków,czyli źródło i odbiornik są przy sobie lub zintegrowane jako jedno urządzenie wysyłające sygnał i badające go w drodze powrotnej .
                  pozdro

Skomentuj

Ooooo już bliżej, była kiedyś opisywana w EP taka czujka ultradzwiękowa, poszukaj w archiwum EP. Qumpel to montował, i powiem Ci tak, z początku działało to strasznie słabo, zastanawialiśmy się o co chodzi. W koncu wpadliśmy na pomysł......... aby zamienić miejscami mikrofon z nadajnikiem, bo wyglądały identycznie, nie było na nich żadnych oznaczeń. I pomogło czujka sprawuje się świetnie, a takie nadajniki i odbiorniki widać często w alarmach samochodowych - tylko, że tu są po 2 stronach kabiny. A w twj czujce z AVT nadajnik i odbiornik znajdują się w jednym urządzeniu i są oddalone od siebie o jakieś 5-10cm.

Jak nieznajdziesz to daj znać, powiem Ci chociaż który to numer bo zdaje się że mam go gdzieś w szafce.

Skomentuj

Wiem ze to nie alegro ale mam taka czujke na zbyciu oddalbym za grosze jest zbudowana na czujniku PIR czy cos takiego moge podzucic foto jak to wyglada.

Skomentuj

Jeśli możesz fotke to b.chętnie.
                        pozdro

Skomentuj

lap fotki

http://img402.imageshack.us/my.php?image=img16187uh.jpg
                          http://img402.imageshack.us/my.php?image=img16194fx.jpg

Skomentuj

Mam coś bardzo podobnego zakupionego w UK, dzieki za fotke
                            pozdro

Skomentuj

Czaruję...
                            X