Jestem początkujący wiec nie naśmiewajcie sie proszę o zetelna pomoc. Chciiałem sie dowiedziec jakim najłatwiejszym sposobem namalowac scieszki na płytce miedzianej??
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Płytka drukowana
Collapse
X
-
Markerem to sobie możecie pisać po szybach i przystankach. Potrzebnu jest pisak który nie złazi i płytka się pod niem nie podtrawia.czyli taki który daje dobre efekty. Olejny lub inny dający grubą warstwę farby na miedzi, czyli przeznaczony właśnie do płytek. Taki który po 1-krotnym pomalowanoi zapewnia , że nic się pod nim ie wytrawi, po markerze to można sobie i 5 razy poprawiać a i tak będzie źle. Przynajmniej jeśli trawi się roztworem nadsiarczanu, bo FeCl3 ostatnio nie używałem.
Kwas solny można dodać do roztworu FeCl3 z dodatkiem wody utlenionej żeby go zregenerować.
Skomentuj
-
theant - włóż płytkę do azotowego i do solnego a potem przeproś bimber -a
Kiedyś jak zaczynałem przygodę z elektroniką (w modzie były tranzystory TG 5 )
do trawienia używaliśmy tylko kwasu azotowego (jak ktoś miał szczęście go kupić) jak nie to roztwór wody z solą i elektrolitycznie (ile to zeżarło krokodylków) ale to były początki lat 80-tych
Skomentuj
-
Dokładnie marker może być na początek.Nawet po jednym pociągnięciu można uzyskać zadowalający efekt,zalęzne to w pewnym stopniu jest od temp kąpieli.
Po co chłopak ma wywalać 15-20 PLN żeby wymazać to na pierwszą płytkę.Niech poćwiczy za 4 PLN czy tam ile a jak dojdzie do wprawy a i ścieżki będą na tyle drobne że markery nie dają rady po kilkukrotnym malowaniu do kupi profesionalny do płytek i tyle.
powodzenia nowy :P
Skomentuj
Skomentuj