Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Płytka drukowana

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Płytka drukowana

Jestem początkujący wiec nie naśmiewajcie sie proszę o zetelna pomoc. Chciiałem sie dowiedziec jakim najłatwiejszym sposobem namalowac scieszki na płytce miedzianej??

Najłatwiej markerem (nawet za 5 PLN)... i potem to juz tylko trawić (środek drobnokrystaliczny lub trójchlorek żelaza - jak pamiętam),oczywiście jakość niższa niż przy prasowaniu czy naświetlaniu UV.
    powodzenia

Skomentuj

na stronie masz opis zrobienia plytak wiec czego sie pytasz na forum .. tam jest wszystko pikinie opisane :|

Skomentuj

A gdzie moge kupic trujchlorek zelaza? Mam kwas solny czy mozna nim trawic?

Skomentuj

trUjchlorek żelaza...pewnie nigdzie

słownik się kłania panie kolego.

A trójcholer żelaza to pewnie w sklepie z art. dla elektroników.

Skomentuj

Kwas solny nie trawi miedzi usunie tylko tlenki z powierzchni.
            Doskonale trawi miedz kwas azotowy lecz jest za bardzo agresywny do scieżek namalowanych markerem.

Skomentuj

oj panie eshO, trójchloreR trudno bedzie znalezc w sklepie dla eleKTORników :)

pzdr dla Cie

Skomentuj

oj nie chodziło się na chemie w szkole hellmans :)

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyzak
                  oj panie eshO, trójchloreR trudno bedzie znalezc w sklepie dla eleKTORników :)

pzdr dla Cie
                  Ciii :P

ps. eshO=/=esh0 :P

Skomentuj

Idz do sklepu elektronicznego i powiedz, że chcesz wytrawiacz. Oni będą wiedzieli o co chodzi.

Skomentuj

Markerem to sobie możecie pisać po szybach i przystankach. Potrzebnu jest pisak który nie złazi i płytka się pod niem nie podtrawia.czyli taki który daje dobre efekty. Olejny lub inny dający grubą warstwę farby na miedzi, czyli przeznaczony właśnie do płytek. Taki który po 1-krotnym pomalowanoi zapewnia , że nic się pod nim ie wytrawi, po markerze to można sobie i 5 razy poprawiać a i tak będzie źle. Przynajmniej jeśli trawi się roztworem nadsiarczanu, bo FeCl3 ostatnio nie używałem.
                      Kwas solny można dodać do roztworu FeCl3 z dodatkiem wody utlenionej żeby go zregenerować.

Skomentuj

to ciekawe , bo ja na początku robiłem markerem z Tesco za 1.5 zł , przejechałem 2 razy i niczego nie podtrawiało ...

Skomentuj

Dzięki jutro jade na gielde znacie kogos z tanimi wytrawiaczami itp.

Skomentuj

Tanim sposobem mozna jeszcze lakierem do paznokci ;-)

Skomentuj

aha,
                              kiedyś używałem farby modelarskiej - idealna :) ------> serio
                              tylko trzeba się narobić z pokrywaniem :/

Skomentuj

bimber:
                                kwas solny nie trawi miedzi (!? N.C.)
                                a z tym kwazem azotowym to pojechales - cysterny do przewozenia kwasu azotowego wlasnie wewnetrzna warstwe maja z miedzi... bo tworzy sie tzw. patyna ktorej kwas azotowy nie rusza...

Skomentuj

theant - włóż płytkę do azotowego i do solnego a potem przeproś bimber -a
                                  Kiedyś jak zaczynałem przygodę z elektroniką (w modzie były tranzystory TG 5 )
                                  do trawienia używaliśmy tylko kwasu azotowego (jak ktoś miał szczęście go kupić) jak nie to roztwór wody z solą i elektrolitycznie (ile to zeżarło krokodylków) ale to były początki lat 80-tych

Skomentuj

Dokładnie marker może być na początek.Nawet po jednym pociągnięciu można uzyskać zadowalający efekt,zalęzne to w pewnym stopniu jest od temp kąpieli.
                                    Po co chłopak ma wywalać 15-20 PLN żeby wymazać to na pierwszą płytkę.Niech poćwiczy za 4 PLN czy tam ile a jak dojdzie do wprawy a i ścieżki będą na tyle drobne że markery nie dają rady po kilkukrotnym malowaniu do kupi profesionalny do płytek i tyle.
                                    powodzenia nowy :P

Skomentuj

ja robie jakims zwyklym niezmywalnym pisakeim za 1zl !! i nie ma problemow

Skomentuj

To tylko mi tak żre? a w czym trawicie, FeCl3?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X