Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kilka pytań...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kilka pytań...

Witam, potrzebuje drobnej pomocy:

a.) jak najprosciej zabezpieczyć głośniczki wysokotonowe?
    b.) potrzebowałbym fltr do suba, ale nie aktywnego (nie mogłem takiego dostać), i jeżeli nie dostane, to mam sam zbudować? Jak tak to może mi ktoś podać link albo schemat?
    c.) czy można jakoś zwiększyć moc wyjściową na wzmacniaczu w mini wieży Philipsa FW C380/34 (AN7581- 60W RMS)?

a) bezpieczik polimerowy lub żarówka
    b) znajdziesz gotowy do kupienia w internecie
    c) można ale nieopłacalne - duży nakład finansowy

Skomentuj

THX bimber, ale żarówkę to na 12V czy jakąś inną? Może samochodową?

a ten bezpiecznik to jakią ma mieć wartość?

Skomentuj

tak ... na 12V i moc jużadekwatna ... co do filtra pasywnego do suba to podaj co to za głosnik i na ile chcesz mieć cięcie to Ci zrobie schemat

Skomentuj

głośnik to Extreme Devil RX 122 200W RMS (prosze bez komentarzy- czytałem opinie, ale ja mam odmienną), a najlepiej żeby był tak od 400Hz w dół

Skomentuj

400Hz to Ci to śpiewac będzie ... ja proponuje 150Hz 12dB/okt

Skomentuj

czyli to już nie będzie sub :) ---------> to po 1
              a po 4 podaj imp. głośnika ...

Skomentuj

właśnie ... wiedziałem że czegos mi brakuje :) podaj impedancje

Skomentuj

http://horriganfallout.w.interia.pl/...20RX%20122.jpg tam są wszystkie dane na temat tego suba. A co do tych 150Hz to nie za nisko? może jedna z tymi 400Hz przesadziłem, ale 300Hz to już raczej może być (w necie widziałem na 350Hz)

Skomentuj

w necie widziałem na 350Hz
                    niech zgadne - na allegro?

Skomentuj

nie, ale nie pamiętam dokładnie gdzie- to był zestaw do samodzielnego montażu, beż regulacji- bodajże skan z PE. Ponoć była regulacja poprzez wlutowanie innych podzespołów. Ja narazie sie aż tak bardzo na tym nie znam, ale chodze do technikum elektrycznego (1 klasa) więc sie rozwijam :P

Skomentuj

Z tego co mówisz wynika że w ogóle się na tym nie znasz. 150Hz to nawet za wysoko. Aktywnie cięte suby to przedziały 10-75Hz z ostrymi filtrami .... jełśi chodzi o pasywe to będziesz miał problem bo to będzie BARDZO duża cewka

Skomentuj

wovo, masz racje ja się tym interesuje dopiero od niecałych 2 miesięcy, a jest dopiero 2 pażdziernik, więc niewiele wnoszą nowego w technikum. A co do pasma suba, to chyba lepiej od 300Hz w dół, niż całym pasmem?

Skomentuj

duża = droga....
                            zapewne droższa od głośnika :)
                            zrób lepiej wzmaka na TDA Irka...

Skomentuj

a co mu wzmak da ?? trzeba siltr a nie wzmagol zrobić ... natomiast czy 10-75Hz to całe pasmo ???? chyba nie. Sub ma działaś jak pompa powietrza a nie jak midiwoofer.... maxymalny przedział to 0-150Hz

Tekero ... można kupićcewki rdzeniowe z pierścieniami ...ale takie cośwyjdzie ok 50 zł ... masa kasy

Skomentuj

a co mu wzmak da ??
                                że będzie miał aktywny wzmak ?
                                do czasami dokładać filtr do jakiegoś firmowego wzmaka to bez sensu jest ,
                                tym bardziej na jakim głośniku ma być ten sub...
                                no chyba że wzmak to jakaś stara diora czy coś :)
                                wtedy można się pobawić bezkarnie :)

Skomentuj

takero,
                                  duża = droga....
                                  co masz na myśli? Jeżeli chodzi o składanie wzmaka, to na razie sobie podaruje, ale może kupie jakiś wzmacniacz np. 4x150W Philipsa, widziałem takie i mój kumpel taki ma (4x200W RMS) i ciagnie jak trza

wovo, chodziło mi o to, że mój sub gra teraz całym pasmem bez filtra

Skomentuj

duża cewka jest droga,
                                    policz sobie jakiej indukcyjności potrzebujesz żeby odciąć suba ponizej 100hz :)
                                    do tego drut 1.4mm....

[ Dodano: 2005-10-02, 12:44 ]
                                    jaki jest ten wzmak Twój ?

Skomentuj

Horrigan, Podaj moze jak masz to wszystko podlaczone... ...moze da sie przed wzmacniaczem dac filtr aktywny.

Skomentuj

na razie kiepski- jak pisałem na górze: wieża Philipsa FW C380/34 2x60W RMS (AN7581), ale może przy dopływie gotówki na święta coś kupie (jak pisałem Philips ~`4x150W)

wektor, a jak myślisz? Wszystko jest podłączone kijowo 9jak na amatora przystało :P ) Wieża -> sub -> tweeter

Skomentuj

Czaruję...
                                        X