Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy TDA2050 nadaje sie do tweetera ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy TDA2050 nadaje sie do tweetera ?

Witam

Moje pytanie brzmi czy ta kostka bedzie w maire dobrze odtwarzac wysokie tony?

Jesli nie to co innego proponujecie dla zasilania tweetera o mocy ciagłej 35-40W ?

POzdr

morzesz powiedzieci coś więcej o tym tweeterze.

Skomentuj

jest to glosnik o mocy ciaglej 40W a max 80W sprawnosc 91dB ciecie od 4kHz w gore.

Skomentuj

Pewnie Alphard'a (TW401sx)

To powinien byci dobry ten wzmak ale
        te jego 32W może byci za dużo

Skomentuj

mialem kiedys podpiete pod TDA2040 jakies tweetery i zle sie nie sprawowały, fakt ze te ktore ja mialem sie poprostu spalily po kilku godzinach grania, ale moze twoj jest lepszy i wytrzyma te 40w ktore dostanie

bo chodzilo ci chyba o jakosc odtwarzanych wysokich tonow przez ta kostke - zla napewno nie bedzie, ale rewelacji sie nie spodziewaj, w koncu to kostka za kilka zl ;]

Skomentuj

Jak glosnik jest 8 omowy to z TDA2050 wyciagniesz najwyzej 20W mocy. Wiec pewnie spalisz ten glosnik znieksztalceniami a nie moca wyjsciowa. Wszystko zalezy ile mocy ma isc na reszte pasma i jak ustalisz wzmocnienia.
            Na stabilizawanym zasilaniu +-24V ta kostka osiaga prawie 40W/4omach. W typowych warunkach na niestabilizawanym zasilaczu bedzie duzo mnie a ograniczeniem jest tu +-25V maksymalnego zasilania.

Skomentuj

joy
              Mylisz sie. Otóż wystarczy tylko nie napisać marki czegoś a już jakiś odsetek bierze to za coś dziadowskiego. Nie jest to zaden tweeter to home audio lecz do samochodu. Są to tweetery Caliber CT-5. Ponadto jak sie pytam o samą kośc to oczekuje odpowiedzi o SAMEJ kości a nie o tym jakie cos tam innego mam bo to takie siamto jest ble. Krótko i na temat. Tylko tyle oczekuje.

No chodzilo mi tylko o jakosc samej koncowki, bo wiem ze jest dosc tania.

Pozdr

Skomentuj

no i przez ma ograniczone pasmo od góry ...

Skomentuj

20 - 40 W na tweeter? to chyba jakas pomyłka. Tye to może byc przed filtrem, a więc chodzi o moc zestawu w jakiej to ma grać. No chyba że moc idzie w setki W. Do tweetera sterowanego bezposrednio z końcówki wystarczy najwyżej kilka W ciąglej mocy, nawet takiej która maq podaną moc 100W. Rozumiem, że wzmacniacz ma być zasilany z przetwornicy, bo inaczej ten układ tu by nie pasował. Cóż tradycyjnie proponuję LM 1875 lub podwójny LM1876, powinny być tu zdecydowanie lepsze jeśli chodzi o wysokie tony, mocowo i napieciowo są podobne do tego TDA.

Skomentuj

Ta kość to już w sumie przeżytek.
                    Daj LM3876, z gotowych scalaków żaden nie ma lepszej góry.

Skomentuj

A ten LM3876 to z tego co wiem to chodzi na 8ohm czyli dla 4Ohm nizsze napiecie zasilania wystarczy...? Jesli tak to jakie?

Pozdr

Skomentuj

Lub LM3886 - jest nieco nowszy i mocniejszy. Oba wysterują głosnik od 4ohm wzwyż. Minimalne nap. zasilania tych układów to ok. +/-10V, ale lepiej dać wyższe, tak ze 20-25 dla 4 ohm i 30-40V dla 8 ohm. Zależy jaka moc potrzebna, byle nie przekraczać +/-27V i +/-40V dla imp. 4 i 8 ohm odpowiednio. Wszystko jest w pdf z aplikacją.

Skomentuj

Czaruję...
                        X