Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trafo do 5xTDA7294 + mostek TDA7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

chodziło mi ile pociągnie przy 8R :)
    a nie przy założeniu że przy 8R pociągnie 5 tda :)

Skomentuj

niechciałem zeby to tak zbrzmiało, i odrazu posypało się ironią

doszedłem do wniosku ze irek ma racje ale oczywiście w 1 poscie

"Dokup drugie takie samo 250W zdaje sie ze ma 2x24V.
      I bedziesz mial wtedy mocniejszy zasilacz niz sklepowe amplitunery z napisem 5x120W. Dlatego dokupowanie drugiego trafa 400W to tylko obciazanie kieszeni."

porównywanie do sklepowych amplitunerów z makrokeszów mnie niebardzo interesuje, jednak te 400W to zeczywiście tylko koszty, bo wiadomo ze nie będzie tak ze będą wszystkie grały pełną mocą, tylko zastanawia mnie to czy przy ostrym graniu napięcie nie będzie siadać(oczywiście sub osobno) co moze powodować jakieś nie przewidziane skutki np. charczenie, o decybele czy bas się nie martwię to co mam teraz 250W na 2xtda z kolumnami jak wyzej w zupełności mi wystarcza pod tym względem

więc moze 300W na wszelki wypad?

niechcę zeby brano mnie za jakiegoś ciołka dla którego liczą się WATY a najlepiej to jak jeszcze pisze PMPO poprostu chcę zrobić coś pożądnego

licze na wypowiedź irka mam nadzieję ze juz bez ironi

:)

Skomentuj

Ja bym dokupil drugie 250W i zrobil wspolny zasilacz. Zasilacz bedzie mial ogromna moc sumaryczna a dostanie ja ten TDA ktory bedzie tego w danej chwili potrzebowal.
        Dwa takie same trafa latwiej i ladniej umiescic w obudowie niz dwa roznej wielkosci.
        Jesli koniecznie chcesz z trafa 250W zasilac tylko suba to musisz do reszty kupic trafo z 400W zeby koncepcja dobrego zasilania nie upadla w realizacji. Wg mnie wspolny zasilacz i wspolny radiator to wszystko czego trzeba. Najwiekszy problem to wiele petli mas bo i wiele koncowek.

Zawsze dobrze jest porownac to co mozna kupic w makrokeszu. Bo jesli to twoje cudo z ogromnym i drogim zasilaczem bedzie mialo stabilna moc 5x70W + 140W na suba i sie okaze ze jakis amplituner z moca 5x100W (zmierzona 5x40W) i poborem pradu 300W zagra lepiej i glosniej to co wtedy?
        Zauwaz ze wielcy producenci wiedza co robia. Taniej dla nich byloby zrobic zasilacz z mniejszym napieciem i moca od razu 5x40W. Jednak zasilacz daja z wiekszym napieciem zeby w jednym kanale uzyskac ponad 100W a w pieciu naraz miec tylko 4x40W bo zasilacz usiadzie. Ale podczas grania dynamiczna moc moze dochodzic do wspomnianych 100W dlatego taki uklad bedzie lepszy niz 5 wzmacniaczy kazdy po 40W. Druga sprawa to radiator jak jest wspolny to potrafi wychlodzic jedna koncowke ktora odda ponad 100W jak i wszystkie naraz co da juz tylko 5x40W. Dlatego jak wspolny zasilacz to i wspolny radiator.
        Stwierdzenia ze TDA sie dlawi bo ma za slaby zasilacz to totalna glupota! Udlawic to sie moze czlowiek ale nie koncowka mocy. Moc wyjsciowa mierzy sie wlasnie jak zasilaczowi spadnie napiecie wiec podczas grania mamy gwarancje ze nie spadnie ono ponizej tej wartosci. Ja mam trafo 400W 2x24V z ktorego TDA osiaga 80W/4omach i taka sama moc moge osiagnac z trafo 100 czy 150W tylko bedzie potrzebne nieco wyzsze napiecia zeby byl wiekszy zapas na jego spadek. I wlasnie taki wzmak na slabszym trafie bedzie gral glosniej bo ma wiekszy zapas napiecia co daje mu wieksza moc dynamiczna.

Skomentuj

oke na samym początku miałbyć właśnie wspólny zasilacz ale niektórzy mnie od tego odwiedli ale pierwsza myśl zawszenajlepsza więc moje 250W + dokupione 250 trafa połącze ale zrobić osobno mostek + kondy dla suba czy wszystko absolutnie wspólne?

apropo pętli masy to z "+ gdn - " robie 'warkoszyk' lepiej to wygląda i kable się układają ale czy pomaga gdzieś czytałem ze skręcone kable zmniejszają pętle(logiczne)

kable sygnałowe puszczone w mosiężnym ceowniku

trafa będo jedno na drugim

radiatory:

1 dla 2xtda przod
          2(większy) dla 3xtda tyl i center
          3 do mostka największy i wypuszczony za obudowe

nad 1 i 2 wentylator chiftec 120mm
          na mostku jakaś 80

Skomentuj

Nie przesadzaj z tymi wentylatorami. Dla mnie w domowym sprzecie wentylator to zgroza. Nie ma prawa takowego byc! Technisc dobzre sprawe rozwiaal bo wlacza sie wentylator tylko gdy jest duzy sygnal muzyczny maskujacy szum wentylatora.

Zasilacz w zasadzie musi byc wspolny wiec i elektrolity beda wspolne, mozesz je rozbic na kilka par umieszczanych przy koncowkach mocy. Ale takie uklad to tez prosba o brum sieciowy wynikajacy z przeplywu pradu ladowania kondow przez mase.
            Problem petli masy powstaje zawsze gdy laczymy kilka koncowek mocy do jednego zasilacza. Jak wiadomo kazda koncowka ma mase zasilacza i mase sygnalowa. Podlazcenie zasilacza do jednej koncowki nie nastrecza trudnosci ale z dwoma lub wiecej zaczynaja sie problemy. Mozna sprobowac polaczyc masy sygnalowe i jednym kablem masowym doprowadzic sygnal wtedy mase zasilanai tylko do jednej koncowki podlaczamy. Mozna tez polaczyc masy zasilania i probowac masy sygnalowe podlaczyc prze male rezystory ok 10om zeby nie przeplywal przez nie prad zasilania. Masy glosnikow dobrze jest podlaczyc do masy zasilacza w punkcie wyjscia kabla masy do koncowek. Jak bedzie najlepiej to juz tzreba poeksperymentowac

Skomentuj

wentylatory będą się właśnie włancząc tylko gdy na wyjściu będzie duzy sygnał

Skomentuj

flodins za dużo się przejmujesz poskładaj to wszystko do kupy, trafa napewno wystarczą. Tak jak wcześniej pisałem do 5xTDA używam trafa 300VA i nawet się gorące nie robi przy dłuższym katowaniu. I nie zaprzątaj sobie głowy teoretycznymi wyliczeniami że do wzmaka o mocy x powinno być trafo x*1,6 większej mocy. Tak było kiedyś jak były kiepskie trafa EI które grzały się nieporównywalnie bardziej od toroidów i ogólnie miały mniejszą sprawność. Do tego wszystkiego dorzuciłbym jeszcze układ zabezpieczający przed składową stałą na wyjsciu wzmaka, wiadomo tda sam w sobie jest pozabezpieczany, ale jakby niechcący w razie awarii dostanie zwarcia to DC na wyjściu popali ci głosniki. Pal licho jak będzie to jakiś konkretny głosnik i w porę zdążysz zareagować, co innego jak będziesz zasilał tesle one palą bardzo szybko

Skomentuj

mógłbyś coś więcej powiedziec o tym układzie? link

i potrzebuje rozwiązać odwieczny problem sterowania 6 kanałami 1 potencjometrem myślę o sterowaniu napięciowym, i zadnych regulacji basu, sopranu czy balansu

jakie układy gdzieś czytałem o lm'ach ale nie pamiętam jakie to były a przesiedizałem na tym problemem całą noc w sieci i niezbyt wiele znalazłem

Skomentuj

Ja bym tam wiele nie kombinował na każde z wejść końcówki wstawić polowe tranzystory, a ich bramki spiąć razem, a za pomocą jednego potencjometru podawać na nie napięcie i masz rozwiązany problem ściszania wszystkich końcówek jednocześnie

Skomentuj

tranzystory polowe wprowadzaja ogromne znieksztalcenia, nie dalo by sie tego sluchac.
                      Jest stary LM13600 podwujny regulowany napieciem. Jest tez wiele cyfrowych potencjometrow z wyprowadzeniami od razu pod przyciski.
                      Mozna tez kupic do druku potencjometry ze srodkowym otworem szesciokatnym. Trzeba je wtedy ustawic w szeregu i zalatwic odpowiedni drut szesciokatny. Takie potencjometry sa co pradwa liniowe ale wystarczy kupic 100kom co z obciazeniem 22kom na wejsciu TDA da mniej wiecej regulacje logatytmiczna.
                      Regulacje logarytmiczna uzyskuje sie jak do potencjometru liniowego 100kom dolaczymy rezystor 15kom.

Skomentuj

sory za moje nie douczenie ale poco potrzebna jest regulacja logarytniczna dlaczego nie liniowa?

Skomentuj

bo ucho ma charakterystyke logarytmiczną:)

Skomentuj

Czaruję...
                          X