Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

moc muzyczna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

moc muzyczna

gdzieś czytałem, że moc muzyczna zależy od rodzaju słuchanej muzyki.
    czy to prawda. czy wzmak, który daje 100 W rms (pomińmy zakłócenia itp)
    daje 100 W muzycznej przy spears a może oddać np. 150 W przy Marduku?

Mozesz sam odpowiedziec na swoje pytanie - wystarczy ze zapuscisz kawalek jakiejs techniawki i dla porownania rock'a. Z pewnoscia zauwazysz ze rock'istowski kawalek bedzie sie wydawal glosniejszy... Nie jest to oczywiscie zasada... Wszystko zalezy od widma sygnalu podawanego na wzmak...

Skomentuj

moc muzyczna jest podawana przy zniekształceniach 10%, a moc znamionowa jak pamiętam przy około 0,5% np. TDA7294 ma 100W muzycznej, ale znamionowej ma 70W.
      pozdrawiam

Skomentuj

to zalezy od widma muzyki najczęściej główny motyw jest od 5 do nawet 15dB ciszej niz pojedyncze dźwięki (głównie bas) od tego jaka jest roznica między motywem a tymi udezeniami i jaki one mają "czas" zalezy poniekąd moc muzyczna.... muzyka określa nam jak którtkie będą tzw peak'i i czy zdązą rozładować kondy czy nie. teoria troche naciągana bo moc muzyczna powinna być określona dokładnymi normami ale nie dokońca tak jest..... THD10% to niejest definicja mocy muzycznej....

Skomentuj

moc muzyczna to bzdura, bo nie ma wspólnej definicji na ten termin.
          ja spotkałem się z chyba kilkunastoma sposobami określania tej mocy:
          a to w zależności od poziomu zniekształceń,
          a to wzależności od czasu trwania impulsu i przerwy,
          a to w zal. od mocy niepowtarzalnego impulsy
          a to w zal. od długości paczki sygnału i długości przerwy,
          a to w zal. od możliwości termicznych wzmacniacza itp
          a do tego, do każdej z powyższych można sobie wstawić dowolne cyferki (np paczka 500Hz 1%THD 10okresów/2s przerwy)

i dlatego ja lubię wzmacniacze w których moc muzyczna=mocy znamionowej, bo to po prostu oznacza, że wzmacniacz niezależnie od sygnału zachowa się przewidywalnie.

Skomentuj

Czaruję...
          X