Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

aktywna korekcja basu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

aktywna korekcja basu

panowie!
    moj problem wygląda tak:
    mam xlsa 12 w obudowie 30 litrow. gra to miło, schodzi do ok 32 Hz ( tzn 32 Hz jeszcze slychac dosc wyraznie). chciałbym do tego glosnika zastosowac korekcje, ktora pozwolilaby mi na uzyskanie zejscia do 20 hz. na duzym natezeniu mi nie zalezy.
    w jaki sposob moge zrobic taki filtr?
    może jakies odsyłacze, materiały lub schematy.
    tylko prosze nie odsyłajcie mnie do "Thora" Linkwitza, bo nie umiem zrozumiec tego co on tam pisze. (chyba ze ktos to przyblizy:-)
    dodam jeszcze ze sub chodzi narazie na zwyklym wzmaku technicsa, ciety jest filtrem z karty dziwiekowej kompa przy 60 Hz. chce w najblizszym czasie zaopatrzyc sie w PA300 lub holtona ( ktory polecacie?)
    ps: znacie moze jakies programy komputerowe (equalizery,) w ktorych moglbym ewentualnie podniesc odpowiednio poziom pasma 20-30 Hz?

Ja w swoim module zastosowałem takie coś:
    Wartości RC pochodzą z symulacji w Elektronics Workbench

Skomentuj

chce w najblizszym czasie zaopatrzyc sie w PA300 lub holtona ( ktory polecacie?)
      ja polecam wzmak janka,
      300w za mniejszą cene ...
      32hz Ci nie wystarczają ?:)
      przy korekcji rośnie gp ...
      ale w kinie to może nawet + być ...

Skomentuj

A jaką masz karte dzwiękową? bo być może robisz sobie pod górkę, jeżeli masz SBLive to zainstalu stery kX. W panelu DSP możesz ustawić sobie podbicie basu na skraju pasma np +9dB przy 20Hz wykorzystując filtr lowshelf. jednak bez mocnego wzmacniacza się nie obejdzie.

Skomentuj

http://www.elektroda.net/download/dw...r%20basow.djvu
          ale niesprawdzalem jak to dziala, kiedys tez chcialem robic korekcje i tylko to znalazlem, chyba mi ktos tu na forum polecil, ale jakos pozniej i tak nie zrobilem tego.
          Jak bedziesz mial silniejsze samozaparcie niz ja to napisz jak sie sprawuje schemat ktory wybierzesz:)

Skomentuj

takero, ktory to wzmak? podaj linka czy cos

coolombo, generalnie urzywam Soundstorma z procesorem 5.1, ale mam tez SB 1024 , tylko ze to 4 kanaly, surroundu z tego nie bedzie:/ a moge tam zrobic w kx'ach zeby jeden kanal dzialal jako subwoferowy? kiedys juz probowalem z kx'ami, ale przerazila mnie ilosc opcji i jakby slaby intuicyjnie opis co jest co.

Skomentuj

Uklad wskazywany przez fpl 'a dziala wyprobowalem, ale nadaje sie do poszerzenia pelnopasmowych konstrukcji, choc nie wykluczone ze po pewnych modyfikacjach (bo rozrzutne bylo by montowanie jego calego i osobnego FDP) da sie dostosowac jako korekcja do suba.

Skomentuj

wzmak był na www.audiofun.er.pl
                ale chwilowo nie ma serwisu :/

Skomentuj

kiedys opisywalem subsonic w podbiciem wlasnie do korekcji charakterystyki subow. Temat nazywal sie subsonic z podbiciem jednak przy twojej wiedzy i leku przed elektronika nie sadze zeby Ci sie udalo cos zdzialac.

Skomentuj

takie rozwiązania zadko wnoszą coś dobrego - nadają się albo do konstrukji zbyt nisko zestrojonych albo do głośników o masakrycznie niskim Qts gdzie następuje spadek SPL o 3dB w paśmie (powyzej strojenia B-R) ponizej strojenia B-R (albo MB to bez znaczenia) korekcje nigdy się nie sprawdzają.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
                      takie rozwiązania zadko wnoszą coś dobrego - nadają się albo do konstrukji zbyt nisko zestrojonych albo do głośników o masakrycznie niskim Qts gdzie następuje spadek SPL o 3dB w paśmie (powyzej strojenia B-R) ponizej strojenia B-R (albo MB to bez znaczenia) korekcje nigdy się nie sprawdzają.
                      Witam! Bardzo mądrze powiedziane, lepiej zrobić porządną kolumnę z dobrym głośnikiem, niż pakować się w podbijacze basu, ale jak tak mocno Ci na tym zależy, to po prostu zrób aktywny filtr, podwójne T i masz to samo, bo to nic innego jak tylko mocne zawężenie pasma.

Skomentuj

W winisd można sobie zasymulować podbicie, widać wtedy jak to wpływa na harakterystyki impulsowe. Bawiłem się podbiciem wycinka pasma w sterownikach kX i powiem tyle że im mniej korekcji po drodze tym lepiej

Skomentuj

Generalnie jesli to b-r to ponizej strojenia tunelu nie mozna nic podbijac bo glosnik juz tam nie gra. Dlatego podbicia sa robione przy niskich strojeniach. Bardzo wiele jednak zalezy od ustawienia subwofera. Sa suby specjalnie nisko strojone z przeznaczeniem ustawienia pod sciana gdzie ta lagodnie opadajaca w dol charakterystyka zostanie skompensowana.
                          subsonic z podbiciem jest czesto stosowany w car-audio. Owszem taki filtr o duzej dobroci pogarsza odpowiedz impulsowa ale trzeba tu patrzec nie na sam filtr tylko na calosc. Jesli mamy dwa filtry lub dwa uklady (np glosnik + filtr) i jeden ma dobroc bardzo niska powiedzmy 0,5 a drugi to filtr z podbiciem o dobroci np 1,4 to wypadkowa dobroc ukladu wynosi 0,5*1,4 co daje teoretycznie idealna charakterystyke z dobrocia rowna 0,7.

Filtr podwujne T ma za mala dobroc zeby mogl wprowadzac korekcje waskopasmowa. Musi byc specjalnie zaprojektowany filtr majacy odwrotny ksztalt do charakterystyki glosnika. To wlasnie robi filtr linkwitz lab.

Skomentuj

poczytalem sobie "subsonic z podbiciem", ale nie wiem jakie tam mają byc tranzystory (albo nie doczytalem:/) irek, a nie moznaby u Ciebie zamowic takiego filtra polaczonego z filtrem dolnoprzepustowym, i regulacja glosnosci? daloby rade?

Skomentuj

Re: aktywna korekcja basu

Zamieszczone przez djrobo
                              chciałbym do tego glosnika zastosowac korekcje, ktora pozwolilaby mi na uzyskanie zejscia do 20 hz. na duzym natezeniu mi nie zalezy.

spójrz na ten obrazek i zastanów się czy napewno nie potrzebujesz dużego natężnenia... próg słyszalności dla 30Hz to około 65 dB SPL. Weź teraz swój głośnik i sprawdź jaką ma efektywność przy tej częstotliwości, a zobaczysz, ze musisz zapodać całkiem sporą moc, zeby uzyskać jakieś tam wrażenie dźwięku...

Skomentuj

Zygmunt, ten wykres nie bierze pod uwage akustyki pomieszczenia i jego podbic. btw 30 Hz slysze z suba bez korekcji bardzo dobrze
                                a teraz chce rozszerzyc pasmo do 20 Hz. nie mowcie mi ze to nie ma sensu, bo dla mnie ma.
                                może Łukasz sie tu wypowie, jego sub z korekcja chodzi bardzo dobrze

Skomentuj

korekcja to poszerzenie pasma w dol kosztem mocy. Tzn ze dziala i ma sens tylko wtedy gdy sluchamy cicho. Dolozenie podbicia na samym dole w subwoferze do naglosnienia dyskoteki po prostu spali glosnik!
                                  Prawda jest taka ze czym nizej tym wiecej mocy i wiekszego glosnika potrzeba.
                                  Zeby glosnik wytwarzal takie samo cisnienie w pelnym pasmie od20Hz musialby miec membrane o srednicy kilkunastu metrow! Owszem glosnik 30cm moze zejsc do 20Hz ale przy mocy zedu kilku Wat skonczy mu sie wychylenie.

Najprosciej by bylo jakbys tego XLS-a wsadzil do wiekszej obudowy wtedy zszedlbys duzo nizej choc nie koniecznie jakosciowo znaczyc bedzie to lepiej.
                                  Jak chcesz koniecznie pobawic sie w tej obudowie 30litrow to na pewno na poczatek musisz b-r zestroic na 20-25Hz. potem podbicie najnizszego dolu czyli ok 25Hz.
                                  Filtrowanie powierzasz komputerowi wiec musisz programowo pobawic sie w takie podbicie.
                                  Nie oplaca mi sie robic ukladow za 5zl, robie gotowe moduly z filtrami zasilaczami i koncowkami mocy. Pozatym zeby dobrze dobrac podbicie potrzebny mi glosnik z obudowa zeby wykonac pomiary.

Skomentuj

Zacznijmy od tego po co takie pasmo jest potrzebne? bo napewno nie do muzyki w której w zupełnosci wystarcza pasmo od 35-40Hz poniżej rzadko kiedy cos jest. Jak chcesz miec potężny bas w kinie to też zapomnij, bo to podbicie zje całą moc wzmacniacza. Poza tym mało który wzmacniacz ma pełną moc w najniższych rejestrach, jeżeli przykładowo ma 100W to napewno będzie tyle powyżej 100Hz, przy nisko zestrojonym subie impedancja głośnika w punkcie strojenia jest najniższa i to bardzo obciąża końcówkę mocy, spróbujcie sobie zapodac na suba sinus w punkcie strojenia i zobaczycie jak szybko zrobi się pierdziawka
                                    Jak chcesz pasmo od 20Hz z dużymu natężeniami to ratuje cie jedynie duży głośnik, z dużym skokiem i mocny wzmacnaicz. Sytuacja jest o tyle niekorzystna że im niżej tym więcej powietrza trzeba przepompować i więcej mocy włożyć.

Skomentuj

No nareszcie ktos prawde na oczy pokazał.Może wreszcie sie skończą durne pomysły na suby od 20Hz.Jak na mój gust to zejście do max.30Hz,nizej to samobójstwo dla sprzętu.Więcej sie spoci niż odda do naszych uszu (nerek).Jak F3 jest na poziomie 35Hz to juz jest maaalina!I niczego więcej nie szukam.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X