Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Który wzmacniacz operacyjny najlepszy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Który wzmacniacz operacyjny najlepszy

Witam

Chce zrobic do samochodu układ w miare przyzwoitego equalizera minimum 5-punktowego wraz z odpowiednimiukładami korekcji dźwieku jak balans (czyli regulacja lewa lub prawa strona), głośność, regulacja filtra dolnoprzepustowego do subwofera. Moje pytanie brzmi jaki wzmacniacz operacyjny byłby tutaj najlepszy aby nie powiedzieć najdroższy?

Kryterium to napięcie zasilania.

Czy układ typu NE5532 wchodzi tutaj w gre?

Pozdr

NE5532 jak najbardziej. Masz juz schemat tego korektora? Bo na wzm. op. nie bardzo jest sens takowy robić. Są do tego specjalizowane układy.

Skomentuj

Specjalizowane układy tzn jakies przykłady mozesz podać?

Skomentuj

BA3823LS 5-pasmowy i M5289 (Mitsubishi) 7-pasmowy, oba dwukanałowe - stereo.

Do regulacji balansu miedzy kanalami wystarczy pojedynczy potencjometr iniowy podłączony do obu kanałów po rezystorach, z suwakiem na masie.

Skomentuj

Korektor

Na wzmacniaczach operacyjnych jest sens robić, jakoś nie mam zufania do kostek typu korektor czy przedwzmacniacz, zawsze to fajniej wszystko samemu dograć i policzyć.

Co do NE5532 - to układ jak najbardziej do audio, z ponad 20'letnią tradycją, można tym wysterować linię 600Ohm, używany jest w profesjonalnym sprzęcie :)

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/t...es/grapheq.gif

Ogólna topologia takiego układu i jak by ktoś chciał to mogę pogrzebać, bo jest wersja z tranzystorami w roli żyratorów - całość można zrobić na dwóch podwójnychc opampach i n - tranzystorach.

Pozdrawiam serdecznie!!!!

[ Dodano: 2005-10-16, 19:02 ]
          Tak jescze mi do głowy wpadło.. jak to do samchodu ma być... Może sobie by Kolega odpuścił ten 5-punktowy, a zrobił, Bass Treble i korektor Parametryczny - np 3 punkty o regulowanej częstotliwości - akurat by wystarczyło do korekcji / podbicia fragmentu basu. Jak by co, to służę pomocą, mogę coś takiego zaprojektować, bo nudy ostatnio u mnie

Skomentuj

ja tez nie polecam ukladow typu BA to sa tanie kostki do taniego sprzetu. Ich najpowazniejsza wada to male napiecia zasilania ograniczajace amplitude sygnalu wyjsciowego.
            uklad M5289 (Mitsubishi) jest w zasadzie nieosiagalny, moja firma wykupila caly zapas z ELFY jak nas powiadomili ze nie beda go juz miec w ciaglej ofercie. Sam scalak dosc dobry.
            Awaryjnie musialem zaprojektowac uklad korektora na opampach i sie okazalo ze jest tanszy i lepszy. Przedewszystkim ma mniejsze szumy i mozliwosc dopasowania zakresu regulacji. Zastosowalem zwykle TL07x maja ta zalete ze sa tanie i maja zerowe prady polaryzacji. NE553x maja wejscia bipolarne co daje nieco nizsze szumy ale trzeba pracowac na niskich wartosciach rezystancji.

Skomentuj

Tylko że uklad na NE będzie duży - dużo opampów, sklmplikowana i duża PCB. Tak jak pisze popiol17 regulacja 2 lub 3 -punktowa (taka jak w aplikacji NE2320) może być w sam raz.

Skomentuj

A no opampow bedzie duzo dlatego ja zrobilem plytke SMD i na wielkosci plytki jednostronnej 82x58 zmiescilem 2x7pasm razem z potencjometrami.

Jak chcecie to moge wam pokazac moj korektor sprzed 12lat ktory ma 2x10pasm i wyswietlacz widmowy 10x12led.

Skomentuj

A ja tak z innej beczki.Po co komu ten korektor?Alfredy bedziecie poprawiac czy inne cuda?Ja mam w aucie wsio na zero i jest bardzo dobrze.Na prawdę nie rozumię po co ingerować w sygnał,więcej przy tym strat niz kozyści.Kto raz sie nie przemoże i nie spróbuje posłuchac dłuzej niż 10 min. w lini to tego nie zrozumie.I abym nie był gołosłowny dodam tylko że w szczeniackich czasach mój stary WS miał bas i sopran na + max...

Skomentuj

w mojej unitrze rowniez cal yczas bylo bas i sporan na max, potem dalem spokoj, a ostatnio jak probowalem sopran i bas dac na full,to mysle sobie,jaki przypal ze tak sluchalem
                    co do korektora,zawsze mozna by cos poprawic,moze ktos woli wiecej srednich,basu czy sopranu....lub ma tego zaduzo...

Skomentuj

Lepiej umyć uszy!!

Skomentuj

jak umyje uszy to bedzie tego jeszcze wiecej :P(mowie tu o sytuacji gdy ma zaduzo )

Skomentuj

Korekcja...

Korekcja się zawsze przydaje, chociażby po to aby dostosować sprzęt do pomieszczenia, np. mam dużo grubych i ciężkich zasłon w pokoju, dlatego podbijam dość znacznie treble, inaczej dźwięk jest matowy , a co do basu, to tak w okolicach +1,+2, dalsze podbicie powoduje dość nieprzyjemne podbarwienie. Akurat korekcja skrajnych części pasma ma sens, bo są to fragmenty najbardziej newralgiczne.

Pozdrawiam serdecznie!!!

[ Dodano: 2005-10-17, 23:34 ]
                          Pewnie wszyscy wiedzą, że czułość ucha w funkcji częstotliwości jest nieliniowa, tzn różna dla różnych głośności : i po to są różniste loudnessy, mniej lub bardziej zaawansowane, aby właśnie jak najwierniej odtworzyć zapis audio , bo niekażdy ma warunki aby sobie odtworzyć koncert Slayera tak jak PAn Bógh przykazał, tzn natężenie dźwięku 110dB, jakby machał łbem w pierwszym rzędzie

Skomentuj

Szukałem dzisiaj czegoś na stronie www.ELFA.se i ten M5289 jest jednak u nich dostępny.

Przy okazji pytanie: czy ktoś ma pdf z dokumentacją do ukladu M5283 (Mbi) - podwójny elektroniczny potencjometr, lub może polecić podobny układ elektronicznego potencjometru głosności lub lepszy o sterowaniu analogowm? Ten uklad był kiedyś (katalog 2004) w ELFA ale go wycofali. :( Na LM1036 robiłem, szukam czegoś lepszego i prostego w użyciu.

Skomentuj

uzywanie korektorów usprawiedliwiam jedynie w sprzęcie P-audio - tam to jest praktycznie niezbędne.... ale nie 2x7 tylko jakieś 2x30 to daje duuze mozliwości 2x7 to raczej bajer niz przydatne nazędzie - no moze w skrajnych przypadkach jest uzyteczny ale jednak raczej bajer :P

Skomentuj

Przepraszam, że odkopuje stary temat, ale nie chce zakładać nowego tematu. Szukam jakiegoś niedrogiego op-ampa(powiedzmy do 25zł/szt) do zastosowania w filtrze LPF do suba. Mam wzmak na 2n3055 i bez filtra bas jest szybki, podobny trochę do estradowego. Po założeniu filtra(zwykly zaprojektowany w Filterlab - odcięcie na 100Hz - na tl071) bas zrobił się bardziej mułowaty. Znacie może wzmacniacz operacyjny, który nie wprowadza takiego rozmiękczenia basu?

Skomentuj

Nie jest to wina opampa, a samego charakteru filtra. Odetnij wyzej i powinno byc lepiej.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X