Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kondensator do AT9100

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kondensator do AT9100

Zaczalem wlasnie prace renowacyjne nad moim AT9100 i mam taki problem. Otoz do wymiany kwalifikuje sie glowny kondensator filtrujacy (zreszta wszystkie elki sa do wymiany). Problem w tym ze to jest (jak sie doczytalem na elektrodzie) kondensator 2x4700. Na oko jedyna roznica od normalnego to to ze na gorze dolutowany jest jeszcze jeden przewod (nie wiem do czego). Moje pytanie brzmi. Czy gdzies w jakims sklepie internetowym mozna kupic takie elki lub ktos ma do sprzedania? Interesuje mnie taka 2x10000 50V ewentualnie troszke mniej niz te 10000.
    Dzieki z gory za pomoc :)

[ Dodano: 2005-10-16, 18:12 ]
    Jeszcze jedno pytanko :) Czy zamiast tego 2xXXXXX moge wlutowac poprostu zwykly elektroli t 10000uF 50V ??? Bo akurat mam jeden pod reka :)

Re: Kondensator do AT9100

Zamieszczone przez Tato Muminka

[ Dodano: 2005-10-16, 18:12 ]
    Jeszcze jedno pytanko :) Czy zamiast tego 2xXXXXX moge wlutowac poprostu zwykly elektroli t 10000uF 50V ??? Bo akurat mam jeden pod reka :)
    Tak mozesz wlutowac zwykly elektrolit, tyle ze musisz miec 2 takie zeby wszystko bylo ok

Skomentuj

Kondenstator...

Czy możesz mnie oświecić co to AT9100? A kondenstator to może być:

a) podwójny, tzn (+), i (-) i masa:), np stosowany w starych diorach i unitrach
      b) elektrolity z 3 nóżkami były stosowane w jakimś wzmacniaczu AIWA którego resztki dane mi było przygarnąć. Myślałem, że ta trzecia nóżka jest do poprawymocowania, dwie nóżki były do tej samej ścieżki podpięte, co ciekawe rezystancja między nimi była kilka omów....

Pozdrawiam serdecznie!!!

Skomentuj

Unitra AT9100 , wspanialy amplituner polskiej produkcji :-) 2x27 Wat na kanal potrafi zrobic cuda :) Moj model jest juz wiekowy , wszystkie elki powysychały.

Ta kondensator nie ma trzeciej nozki. Ma dwie a po drugiej stronie ("na daszku" :) ) jest dolutowany przewod.

Napiszcie mi prosze w jaki sposob polaczyc ze soba dwie elki i wlutowac lub adres jakiego sklepu :)

Skomentuj

Elki...

Dokadnie takie miałem w mojej unitrze.

Ta gdzie jest tylko jedna nóżka to jest masa, po drugie stornie masz plus i minus.
          W celu podmiany na nowe elektrolity trzeba zrobić tak: łaczysz je szeregowo (-) z (+) i tam masz środek (masę do zasilacza). Pozostają ci dwie końcówki wolne w takim układzie. Plus jednego kondensatora i minus drugiego, podłaczasz to do napięcia plus i minus zasilacza.

Pozdrowienia, a tak nawiasem to ta moja unitra 2x20W grała (subiektywnie) o wiele lepiej niż amplituner technicsa który teraz posiadam . Nie wiem, może to przez ten porządny, nie plastikowy panel?:)

[ Dodano: 2005-10-16, 19:58 ]
          A takie elektorlity już nie są produkowane, a co za tym nie dostępne w sklepie. Mam taka parkę 2x4700u / 40V, działają, ale czy im się pojemność nie zmniejszyła to nie wiem...

Skomentuj

Jesli to ELWA to bym nie montował... to zabytek o nie za dobrych parametrach, cokolwiek nowe będzie lepsze, daj 2 pojedyńcze, wieksze niż 4700uF.

Skomentuj

Mam jeden 10000 wiec dokupie drugi ,bedzie parka. Czy ze wzgledu na zwiekszona pojemnosc kondensatorow powinienem zastosowac mocniejszy bezpiecznik glowny?

Skomentuj

Raczej bez problemu

Raczej nie powinno go wybijać. Problem by był, gdybyś miała jakąś "wariacką" pojemność:)
                Te bezpieczniki raczej nie są szybkie, zanim się przegrzeje i spali to się kondy naładują. Najlepiej przekonać się w praktyce :)

Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Czaruję...
                X