Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

PLEASE HELP - mostek TDA 7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

PLEASE HELP - mostek TDA 7294

Załamałem się psychicznie nerwowo i co tylko.
    Kiedyś ktoś z forum przesłał mi artykuł z radioelektronika na temat mostka TDA7294. Krótki lakoniczny opis, ale za to płytka zaprojektowana i wszystko. Wydrukowałem, nakleiłem na laminat. Wywierciłem otwory, wymalowałem ścieżki, Wytrawiłem, połączyłem i - 60V składowej stałej na głosniku w obu modułach. Czy ktoś kiedykolwiek uruchomił ten wzmacniacz według tego schematu, bo ja już niewiem co zrobić??
    Myślę już o zrobieniu czterech zwykłych modułow (takie robiłem i chodziły). Do tego zewnętrzny przesuwnik fazy.
    A ostatno natrafiłem na to : http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...z&sid=180ebc87 PCB tylko 8 zeta.

Proszę o pomoc, bo potrzebny mi ten wzmak na zabój, a mi się już skończyły pomysły.
    Pozdro.

[ Dodano: 2005-10-25, 19:53 ]
    Acha. Na wejściu nie ma składowej stałej, sprawdzałem płytkę z 7 razy...

Chyba, że ktoś mi doradzi, co zrobić z toroidem 600W 2*20V, kondensatorami 4*15000uF/35 oraz 8*2200uF/50V, mostek 25A oraz 4*TDA7294 - bo to wszystko narazie lezy, bo k***a moduły nie startują.

Akurat toroid 600W 2x20V jest kiepski do tego mostka TDA. Juz wieksza moc bys osiagnal na trafie 200W 2x24V.

Nie wiem co moze nie dzialac w ukladzie TDA wszystkie schamaty sa na podstawie aplikacji producenta wiec tylko ty mogles popelnic blad.
    Nie bardzo wiem jakim cudem moze byc na wyjsciu -60V skoro uklad zasilany jest z +-30V. Albo cos zle mierzysz albo zle podlaczyles zasilanie.

Skomentuj

Źle się wyraziłem - sorry.
      Ma to być taki mały estradowy powermixer, jakie kiedyś były popularne w szkołach. mam już zmontowaną obudowę z przedwzmacniaczem (4 kanały mikrofonowe, jeden liniowe, na wszystkich kanałach regulacja Volume, bass, sopran no i oczywiście to samo na sumie).
      Dlatego takie duże trafo, bo chcę działać przy obciążenia 4 ohmy oraz to będzie wzmak stereo (Trafo ma 2*15A, czyli 10A ile może tda + moce strat - wszystko by pasowało).
      Składowa taka duża dlatego, bo podłączyłem to napoczątku pod zasilacz 100 watt +-30V tylko na próbę (do toroida muszę dorobić soft start bo bezieczniki wybija :).
      To może jednak zamówić tę płytkę z altrona. Jak to produkują to chyba działa. Zawsze można wykonać 4 monobloki i przesuwnik, ale nie wiem co bedzie lepsze. Dlatego podałem spis tego co mam i czekam na jakąś podpowiedź, bo ja już się załamałem,

P.s.
      Moj kumpel z elektroniki nie jest tak obcykany, a 400Watt MOsfet uruchomił za pierwszym razem, a ja po solidnym przeszkoleniu i drugi raz wał z TDA. Eh.....

Skomentuj

TDA to badziew....

na bank nie wyjdzie nic dobrego jak obciązysz mostek tda 4 ohmami...
        zrob lepiej wzmacniacz irka N-Mosfet - wyciągniesz podobną moc a i cena wypadnie podobnie

Skomentuj

djsmol, boże kochany nie szkoda ci pieniędzy na te kondensatory i trafa ??.Weź jak już masz tyle pierdoł nakupionych złóż coś na tranzystorach...p3a z 2 parami bipolarów i będzie setki razy lepiej niż w przypadku TDA.

Skomentuj

No nie wiem, bo jak kolega sobie nie radzi z TDA to ze wzmakiem tranzystorowym wole nie myslec co by bylo :)

Skomentuj

Następny projekt to miał być pa300 w MOSTKU :) Ale o tym kiedy indziej.
              ALTON a nie myślisz, że to kapke za małe napięcie zasilania na pa300.
              Co do moich umiejetności to sam nie zaprojektuję wzmaka tranzystorowego. Zwykłe TDA odpalały od pierwszego razu, tylko ten zasrany mostek (sic)....
              mam już pomysł - odłączę ten rezystor ze sprzężenia zwrotnego miedzy oboma TDA i sprawdze, jak zachowuje się każdy TDA osobno. MOże jeden jest padnięty i dlatego tak to gra??
              Jak będę wiedział więcej to napiszę.
              Pozdro.

Skomentuj

djsmol, a nie uwazasz że na tym napięciu zasilania również będzie chodził p3a niema problemu puścić go w mostek i masz ok 150W 8R sinus i 2x200W 4R

Skomentuj

Fakt. Ale ja potrzebuję wzmacniacz stereo. NIe za małe to trafo będzie??

[ Dodano: 2005-10-26, 20:45 ]
                  Tyle to ten PA300 ma przy zasilaniu +-80V, a ja uzyskam max. +-28V

Skomentuj

djsmol, podstawy elektroniki !!!!!.Przy mostku wzmacniacz zachowa się tak jakbyś zasilił jeden moduł napięciem 2x56V.Budujesz 4 moduły i w mostki.

PS.Od kiedy PA300 zasilany jest 2x80V ? :?

Skomentuj

Sorry. Mam złej jakości skany - 60V. Kusząca propozycja, ale to oznacza kompletowanie części od nowa, a wszystko do TDA mam już w domu. niemniej dzięki.

Skomentuj

Czaruję...
                      X