Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

potencjometr 6 kanałowy....(wersja na ssm2164)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

potencjometr 6 kanałowy....(wersja na ssm2164)

http://www.tme.pl/arts2/pl/a08/6pmi_500r.html

który z tych ponecjometrów (jaka wartość) byłby najlepszy do sterowaniakostkami TDA,

w dokumentacji tych potencjometrów jest model 4 kanałowy złozony z 4 segmentów wie moze ktoś czy mozna sobie te segmenty dowolnie łączyc?

najlepszy to bylby z wartoscia 7294 :)

A znosne jest 47kom log lub mniejszy.

Skomentuj

7294 ma impedancje wejsciową 100k ale na wejściu jest 22k co daje trohe ponad 18k jak się oblicza jaki potencjometr?:)

Skomentuj

Tego sie nie oblicza. Czym mniejsza wartosc bedzie mial potencjometr tym regulacja bedzie bardziej zblizona do regulacji samego potencjometru czyli logarytmiczna.
        Dla wiekszych wartosci potencjometru impedancja wejsciowa wzmacniacza na tyle go obciaza ze zmienia sie charakterystyka regulacji na "bardziej" logarytmiczna. Typowo nie powinno dawac sie potencjometru wiekszego od impedancji wejsciowej wzmacniacza.
        Jeszcze jest mozliwosc podlaczenia potencjometru liniowego ktory obciazony impedancja o wartosci 15% swojej rezystancji daje nam wypadkowa regulacje logarytmiczna. Dlatego podlaczajac do wzmacniacza na TDA liniowy potencjometr o wartosci 100kom otrzymujemy w miare logarytmiczna regulacje.

Skomentuj

więc jaki polecisz w tym wypadku?

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
            ...A znosne jest 47kom log lub mniejszy.
            tak dużo tych postów w tym temacie,
            że nie można spojrzeć 3 posty wyżej ?:)

Skomentuj

sory :P

a lepiej wziasc 100k liniowy czy 47k log ? nie chce mi się robić wykresów, a w myślach nie potrafię tak operować funkcją logarymiczną

Skomentuj

weź 47k B ...

Skomentuj

potencjometry nie kosztuja majatku, kup na poczatek po jednym pojedynczym podlacz i posluchaj jak sie reguluje glosnosc. To przeciez twoje ucho ma na to reagowac.

Skomentuj

oke tylko teraz dostać potencjometry które mogę nałozyć na oś, bezznaczenia jaki kształt średnica od 4mm do 5mm .... montarzowe pihera się nie nadają a zadnych innych ciakawych u mnie nie ma

[ Dodano: 2005-11-03, 21:16 ]
                    a co myślicie o układzie ssm2164 ? prawdopodobnie dostanę 2 sample wsam raz do mojego preampa, dostane tez ssm2160 ale ten ma sterowanie uC

Dostałem 2 szt ssm2160 nota katalogowa http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl...556&pdf=1848_0

Jest ktoś kto byłby w stanie pomóc mi w doborze i zaprogramowaniu uC do niego?

[ Dodano: 2005-11-05, 21:42 ]
                    nobody? :(

[ Dodano: 2005-11-08, 16:22 ]
                    Ponizej projekt potencjometra 7.1 wykonałem go w eagle, oparty jest o układ ssm2164, sterowany z zewnętrznego regulowanego napięcia np LM317, prosze głównie o ocenę płytki czy według was jest wykonana prawidłowo,

jest to wersja beta będzie prawdopodobnie jeszcze ulepszana

Skomentuj

Czaruję...
                    X