Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dorobienie wejscia 'line in' do radia.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dorobienie wejscia 'line in' do radia.

posiadam sobie radyjko samochodowe (wiem wiem.. jest dział car audio ale tam wątpie że znajdą sie osoby które wiedzą jak to zrobić więc pisze tutaj)..
    wiec mam radio samochodowe i jest ono najzwyjklejszym odtwarzaczem cd z tunerem radiowym. nie posiada wyjscia na zmieniarkę cd, ma tylko wyjscie na sterowanie z kierownicy, ma kostkę, ma parę czinczy na wzmacniacz..

problem jest taki że potrzebuję mu dorobić wejscie coś w stylu 'line in' .. chcę do niego podłączyć iPoda lub odtwarzacz mp3..

czy to sie da zrobić i w jaki sposób?

sam tego nie bede robił. ile takie dorobienie line in może kosztowac u elektronika i czy to gra warta świeczki..?

acha.. nie mam w 'menu' radia pod 'source power' czegoś takiego jak 'line in' tylko cd i tuner i czy w związku z tym jest jakaś możliwosc nie włączania sie z tym 'line in' w tor tunera (nie chce go stracic na rzecz mp3)??

pozdrawiam.

NIe dorobisz do tego radia line-in - chyba, że się wepniesz bezpośrednio pod końcówke, ale to nie jest dobre rozwiązanie, bo tak kiedyś próbowałem i szkoda gadać - zresztą u Ciebie niewiem czy da rade, bo ja robiłem to w kaseciaku i po włożeniu kasety, odłączałem zasilanie od jej napędu - w CD raczej tak niedarady. Jedyne co bym zrobił, to kupił "transmiter" - taki fajny bajer, podłączasz do niego iPoda, ustawiasz odpowiednią częstotliwość w radiu i gra. W sumie ma to parę wad - sąsiad może słuchać twojej muzy w aucie stojącym obok, ale ustawiasz na nieużywanych częstotliwościach pozatym zasięg ma to niewielki. A jeszcze kiedyś widziałem coś co się podpinało zamiast anteny w radiu i działało na podobnej zasadzie, ale niemam pojęcia jak to się nazywało.

Skomentuj

chyba, że się wepniesz bezpośrednio pod końcówke, ale to nie jest dobre rozwiązanie, bo tak kiedyś próbowałem i szkoda gadać.
      czyli że co sie działo?

Jedyne co bym zrobił, to kupił "transmiter"
      zara obadam.. masz jakiś link do takiego czegoś?

jeszcze kiedyś widziałem coś co się podpinało zamiast anteny w radiu i działało na podobnej zasadzie, ale niemam pojęcia jak to się nazywało.
      kto wie? bo nie wiem jak szukać..? :)

PETERS, danke szejn!

[ Dodano: 2005-10-31, 09:43 ]
      jak brzmi taki sygnał?
      jakoa to jakość?
      mierna?

Skomentuj

opcja 1 praktycznie odpada - trzeba by wymienić pół radia. mozna się niby wpiąć prosto do końcówki mocy ale to dość kiepski pomysł - problemem moze być to że trzeba by dorobić jakiś przełącznik którym by się fizycznie przełączało źrudła. dalsze problemy to to że w tych nowych radiach wszystko jest zintegrowane więc moze być trudno znaleść miejsce gdzie mozna się w miare swobodnie wpiąć nie niszcząc połowy odbiornika.....

transmiter - jakość FM zalezy ile zainwestujesz - na wolumenie widziałem takie za 30-50zł ale są i firmowe ze od 100 do 500zł - czymś muszą się na bank roznić....

kiedyś w AVT był schemat takiego wynalazku (nadajnik radiowy małej mocy)

Skomentuj

na wolumenie widziałem takie za 30-50zł ale są i firmowe ze od 100 do 500zł - czymś muszą się na bank roznić....
          jakby ktoś znał różnice z własnego doświadcvzenia to bardzo prosze o pomoc.

Skomentuj

Ja bym jednak zerknął do wnętrza radyjka, zobaczył jaka siedzi końcówka mocy. Jeżeli jakaś znana to ściągnąć pdf-a, zerknąć gdzie jest wejście i wyprowadzić na zewnątrz gniazdo.

Skomentuj

a menu? co gips?
              przecierz ja mam w 'source power' do wybrania tuner albo cd..!!!
              tu bym musiał coś z tego zastąpić moim line in'em.. lub przeprogramowac radio.. tego ostatniego sie chyba nie da.. to jest radio alpiny 9821 nie ma wyjscia na zmieniarkę.. jeśli zastąpie tor tunera gniazdem to strace radio.. jeśli zastąpie tor cd to strace cd.. ni to ni to nie dobrze mi robi.
              jeśli by sie dało wyprowadzić jeszcze jakiś przełącznik pomiędzy torami tunera i line in to było by ekstra..

tylko tylko.. czy ktoś mi to zrobi i ile za to zapłacę i czy będzie działało??

[ Dodano: 2005-10-31, 17:22 ]
              jak na trzy ostatnie pytania dostanę odpowiedzi: tak, około 20zł, tak.. to ma to sens jak jakas odpowiedz brzmi 'nie' no to lipton.. a jeśli środkowa jest powyżej 25zł to mam w d*** takie przeróbki i daje sobie spokój

Skomentuj

Jak się wepniesz pod koncówkę, to trochę nie tak - nie będzie korekcji, głośność będziesz ustawiał na iPodzie, pozatym wszelkie szumy, trzaski będą słyszalne - szczególnie jeżeli podłączysz ipoda przez zasilacz do akumulatora. W radiach na 80% siedzi jakiś TDA także układ wyprowadzeń masz na dłoni. Ale wolałbym już ten transmiter za 30zł.

http://www.allegro.pl/search.php?string=transmiter&p=0

Skomentuj

Jak się wepniesz pod koncówkę, to trochę nie tak - nie będzie korekcji
                  więc tak jak piszę trzeba by było sie wpiąć w jeden z dwóch torów.. a to niesie kolejne problemy i nie wiem ile taka modyfikacja może kosztować.
                  co do transmiterów mam obawy co do jakości przetwarznaego sygnału.

Skomentuj

Ja się tym bawiłem, jedyne co bije po jakości - to, że przy niskiej mocy słychać szum. Ale w moim radiu skalę mam 0-100 ze skokiem co 2, to może szum słyszalny był do 14 później już nie. A i tak normalnie słucham powyżej 20.

Jak chcesz się wpinać w końcówkę, to przepis jest taki. Patrzysz jaką masz końcówkę w radiu, sprawdzasz w nocie które nóżki to wejście, i wstawiasz przełącznik dwuobwodowy, dwupozycyjny("-" podłączasz normalnie do wejścia "-" in końcówki a "L+" i "P+" przez perzełącznik, tak aby w jednej pozycji sygnał szedł norlalnie z radia a w drugiej gdzieś ze wtyczki "line in" i przełączasz sobie sygnał, proponował bym na radiu bo po co CD ma chodzić - więcej prądu bierze i jeszcze się mechanizm i laser zużywa) Niewiem jak by było z trzaskami podczas przełączania.

Skomentuj

Czaruję...
                    X