Dzisiaj coś się zwaliło w moim wzmaku... grał sobie i nagle zgasł, poczułem smród spalenizny. Niestety gra tylko jeden kanał i jestem wk***iony na maxa bo nie dawno go kupiłem:/ Przypuszczam, że to końcówki, takie jak w temacie, ale nie jestem pewien. Czy ktoś wie gdzie można jest dostać?? Jak się przyglądam to nic nie widać tylko, jak go włącze to po pierwsze w tym jednym kanale nic nie słychać i czuć, że zaczyna śmierdzieć i sam nie wiem czy to jest efekt po tym, że wcześniej coś się stało, czy może cały czas coś się tam kopci. Za pomoc serdecznie będe wdzięczny, wzmak to Onkyo itegra A-8650. Pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Sanken 2SA1493 i 2SC3857, problem:(
Collapse
X
-
To sa tranzystory w obudowie MT-200 czyli takiej duzej na dwie sruby. Podobne tranzystory to 2SA1216 i 2SC2922. Te juz latwiej kupic ale najwiekszy problem to kupic oryginaly.
Jesli wzmak byl uzywany to mozliwe ze ktos go naprawial wlasnie podrubami dlatego sie spalily.
Nowy wzmak kupiles czy uzywany, popatrz czy nie widac sladu napraw.
-
Nie wygląda na grzebany. Wzmacniacz kupiłem używany. Zauważyłem, że jak go włączam to strasznie grzeje się z jednej strony toru końcowego tranzystor D1763A, z drugiej strony(ten sam tranzystor tylko dla drugiego kanału) jest cały czas zimny. To właśnie z tego miejsca, co grzeje się ten tranzystor dociera smród, może to on padł??
p.s. dodam może, że te sankeny nie wyglądają na przykopcone i się nie grzeją, ale miernikiem nic nie sprawdzałem bo dzisiaj nie mam pod ręką, a zresztą wole nie ruszać, jak coś to tato będzie sprawdzał, albo brat cioteczny:)
Skomentuj
-
http://www.akiss.pl/
Przeczytaj sobie o znizkach.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
Okrutne fakt, ale kolega pyta o oryginalne kobyly sankena a z tymi jest dosyc spory problem jezeli chodzi o oryginaly. Jak potrzebujecie wieksza ilosc tranzystorow to najlepiej zamowic u producenta i doliczyc sobie kuriera np z usa 20-30$ i macie pewnosc ze jest jedna seria i tr sa oryginalne.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
Ja bym nie liczył na to że tylko ceną, zerknijta tu http://www.yoreparo.com/articulos/el...ficados_2.html
Skomentuj
-
fajny artykuł...............ale ja nie znam hiszpanskiego........wiec moge poogladac ;-) nie ma wersji ang??
przy okazji.....biorac pod uwage polske to niektore produkty elektroniczne maja wahania cen 200-300% i to nie rezystorki.....a co d sanken'a to faktycznie trudno to dopasc.......a ci co maja je na stanie sie z tym nie reklamuja ;-)
Skomentuj
-
najśmieszniejsze jest to że w obecnych wzmacniaczach mocy parametry zależą głównie od układu a nie tranzystorów wyjściowych.... moim zdaniem niema co kupować jakiś odjechanych tranów - no chyba że ma się zapendy audiofilskie - ale to i kabel zasilający musi być Hi-endowy bo inaczej tranzystory niezagrają :P
Skomentuj
-
SW ... a jednak sieco do Ciebie nie myliłem. Polecam test. Zrób sobie ukąłd na jednej parce jakiś OnSemi, a potem zamias nich wstaw np. Toshiby ... jak nie usłyszysz różnicy, kolosalnej różnicy to głuchy jestes
[ Dodano: 2005-12-08, 23:31 ]
Poza tym ... głupoty gadasz ... bo z pary OnSemi wyciśniesz ledwo 100W/4ohm, a z parki Sankenów nawet 130W/4ohm jak się postarasz . Tranzystory mocy są bardzo ważne. Ale z drugiej strony jak to się mowi ... "z gówna Hi-Endu nie wykręcisz ". Jak aplikacja jest zła to nic nie dadzą Sankeny.
Skomentuj
-
Wovo - z tego co ja wiem to tranzystor opisują parametry maciezowe głównie chybryd pi takie jak h11 h12 h21 h22 a także takie jak maksymalna moc admisyjna max napięcie pracy max prad pojemności złączowe w bardziej szczegółowych danych znajdziemy szumy cielplne i śrutowe - no ale jak dla kogoś liczy się firma a nie parametry to OK tez tak mozna.
porównujmy tranzystory TZW odpowiadające sobie bo co zaraz mi tu wyjedziesz z BC108B i powiedz że moc mi spadnie do 0,1W......
psPoza tym ... głupoty gadasz ... bo z pary OnSemi wyciśniesz ledwo 100W/4ohm, a z parki Sankenów nawet 130W/4ohm jak się postarasz
ps a zrob test - wzmacniacz operacyjny pracujący jako inwerter - typowe zadanie w filtrach audio i powiedz mi czy słyszysz roznice jak podstawisz rozne....
jak usłyszysz to dam ci nobla... bo akurat w tej konfiguracji parametry zalezą w 0,0001% od wzmacniacza operacyjnego a w 99,9999% od układu.....
w przypadku wzmacniacza te proporcje są oczywiście inne ale jeśli nie dajemy jakiegoś totalnego gówna tylko tranzystor o zblizonych parametrach to roznicy praktycznie niema - jest ona mierzalna ale niesłyszalna (bo nie uwierze ze ktoś usłyszy roznice w znieksztaucieniach między 0,001 a 0,0009 albo wzrost górnej częstotliwości granicznej z 200 do 220kHz....
rezystancja wyjściwa dzisiejszych wzmacniaczy ograniczona jest tylko głębokością pentli sprzezenia zwrotnego (jak wiadomo nie nalezy dawać jej zbyt głębokiej bo pojawią się zniekształcenia typu TIM)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wovoPoza tym ... głupoty gadasz ... bo z pary OnSemi wyciśniesz ledwo 100W/4ohm, a z parki Sankenów nawet 130W/4ohm jak się postarasz . Tranzystory mocy są bardzo ważne.
Wovo, ja Cię lubię, ale czasami mógłbyś napisać coś z większym sensem niż tylko komentowanie innych osóbWybacz, ale wprowadzasz często dośc niemiłą atmosferę... Bez urazy oczywiście.
Skomentuj
-
To dziwne że tak uważasz ... komentowanie innych to myśl przewodnia tego forum. A jak ktoś pisze że tranzystory mocy (wyjściowe) nie mają wływu na dzwięk to niestety nie moge się z tym zgodzić i właśnie dlatego wyrażam opinie że SW w tym momencie nie ma racji.
Dalej ... tematem postu sa Tranzystory Sankena. Ja pisząc to porównanie do Sankenów i OnSemi opieram się na tym, co robiłem na dokładnie tym samym układzie. Dobrze wiesz że w moim pierwszym P3A siedziały MJW1302/MJW3820 które od Ciebie dostałem, a potem zmieniłem je na Tohbiby 2SA1302/2SC3820 i dobrze wiesz jak bardzo byłem zdziwiony tą olbrzymiąróżnicą. Teraz do tego samego ukąłdu włożyłem Sankeny i różnica pomiędzy Tohibami a Sankenami była bliska tej, jaka była pomiędzy OnSemi a Toshibami.
Kolejna sprawa ... Tranzystor wejściowy nijako mówiąc łopatologicznie kluczuje moc zasilacza w wyjścia czyli w kolumny. Jego podstawowymi parametrami jest moc, prąd bazy i prąd kolektor-emiter. I zgoda z Tobą esho ... MJL15003/4 sa mocniejsze... ale co z tego skoro post jest o Sankenach ?? Ja mówiłem to, co przeżyłem, a nie gadam że MJLki są mocniejsze ... ja tego nie wiem. Poza tym jak coś zaczyna prabowac w klasie A, a prąd spoczynkowy to 20mA to nie jest problemem wyciskanie z tego olbrzymich mocy... tylko kosztem czego. Jedno jest pewne ... PA300 ma opinie potwora mocy który nie bardzo chce grać jako szerokopasmowiec, za to Sankeny mają opinie jednych z najlepszysz tranzystorów do Audio na świecie
[ Dodano: 2005-12-10, 10:09 ]
i Adam ... może byćtak że wsadzisz nowe trany i tez się zakopcą ... Miałem do czynienia z tym wzmacniaczem i szczerz powiem że nie rozumie dlaczego do takiego "syfu" wsadzili Sankeny. Ale skoro juz tak jest, to polecam postprawdzac sterujące, ze żródeł prądowych. I sprawdź czy wyjść nie masz pozwieranych ...
Skomentuj
-
Wovo - po samej wymianie tranzystorów roznica moze być spora - ale po prawidłowym ustawieniu prądu spoczynkowego będzie ok - tylko trzeba zwrocić uwage na to żeby tran od stabilizacji prądu spoczynkowego był podobny (materiałowo) do tranów wyjściowych - zapewnia to ten sam wspołczynnik kompensacji.
P3A to banalny układ który jest dość mocno podatny na zmiane tranzystorów.
na laborkach mieliśmy układy - co prawda nie wzmacniacze audio ale wzmacniacze hf które po wymianie tranzystorów zmieniały tylko fg - były tez układy typu "jak naprzykład nienalezy projektować układu" i wtedy po zmianie tranzystorów z układem działy się cyrki takie że głowa mała. p3a jest gdzieś w połowie drogi :P
ps - najczęsciej jest tak że im mocniejszy tranzystor tym ma gorsze parametry częstotliwościowe więc nierozumiem czemu chwalisz sankeny właśnie za moc - jak byś się w to zagłębił to byś wiedział że technologia produkcji która pozwala zwiększyć moc znacząco zwiększa pojemności złączowe.
Skomentuj
Skomentuj