Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rdzenie ETD i material z jakiego są wykonane...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rdzenie ETD i material z jakiego są wykonane...

Witam

Dowiedzialem sie od AVT ze sprzedaja oni rdzenie typu ETD44 z materialu F807. Czy jest to jakas inna nazwa tego samego materialu tylko ze pod innym oznaczniem? moze jakis 3F3 czy 3c90...?

Pozdr

F807 to polferowskie oznaczenie materialu mocy. Przyblizony odpowiednik zagraniczny to 3C85 (philips) i N27 (siemens).
    3C90 to nowszy model a 3F3 jest z nich najlepszy glownie chodzi o prace na bardzo duzych czestotlowosciach bo ma bardzo male straty.

Skomentuj

Aha czyli temu F807 odpowiada 3C85, a 3C90 to nowszy odpowiednik 3C85 ?

Skomentuj

mniej wiecej tak.

Skomentuj

Wroce jesszcze do tego tematu

Otóz chodzi mi o rdzenie toroidalne do przetwornicy napiecia w konfiguracji push-pull i czestotliwosci pracy dobranej z zakresu 30kHz do 200kHz i mocy 700-800W.

- I tak sprawa gdzie mozna znależc tanie rdzenie toroidlane?
          - na stronie Sklep LARO znalazlem rdzen typu RTF-40x24x16-45G (F867) IZOL. On jest wykonany z materialu F867. Co to za material czy bedize sie on nadawac do takiego trafo ? Co do wielkosci rdzenia na to transformator to sugeruje sie tez wymiarami jakie mi zaproponowal program ferroxcube z tym, ze on mi proponuje ale rdzenie ze swojej oferty z innych materialow jak 3C90 czy 3F3. Czy wspomniany material F867 jest jakims odpowiednikiem ktoregos z tych materialow lub jakiegos materialu z oferty Philipsa ?

Proszę o pomoc

Skomentuj

cos slabo sie za te rdzenie bierzesz.
            oznaczenie rdzenia RTF-40x24x16-45G oznacza ze jest wykonany z materialu 45G. Zobacz sobie w stronce ferystera.
            Rdzen nadaje sie do przetwornicy ale nie wiem czy 800W jest w jego zasiegu. Przy duzych mocach najczesciej we wzmakach stosuje sie dwa rdzenie.
            Co do samego materialu to nie za bardzo jest wybor. Owszem mozesz zamowic u polskiego ferroxcube toroid kazdej wielkosci z kazdego materialu ale nie wiem czy ci kilka sztuk wykonaja.

Skomentuj

Irek opisz w jaki sposób podlączane i sterowane są dwa trafa z jednego sterownika np tl494 po to aby wlasnie uzyskac większe moce? Przykładowo czy może być tak, tl494->wtórniki->2pary mosfetów dalej każda para mosfetów zasila każde trafo osobno?

Skomentuj

a po co osobno?
                podlaczasz trafa tak samo jak wpinasz je do gniazdka w scianie :)
                z wtornymi mozesz juz pokombinowac bo mozesz jedno trafo puscic tylko na prostowanie plusa a drugie minusa.

Skomentuj

Czyli możliwe jest nawiniecie dwoch takich samych trafo na identycznych rdzeniach i podlaczeniu jak na rys ponizej bez jakis problemow ?

założmy ze jedno trafo ma parametry napiecie pierwotne 14V wtorne np. 50V i moc jaką może przenieśc to ok. 600W.

Wtedy w takim polaczeniu bedzie moc 1200W i napiecie wyjsciowe +-70VDC (przed mostkiem 2x50V)
                  Załączone pliki

Skomentuj

he he :)
                    No bez przesady miales dwa trafa polaczyc rownolegle. Kazde musi miec dwa podwujne uzwojenia.

Skomentuj

a czyli dwa trafka identyczne a kazde z dwoma podwojnymi zwojami pierwotnymi i wtornymi...wpinam w miejsce jednego trafo ?

Skomentuj

tak. po prostu laczysz je rownolegle.
                        Ja bym jednak wtornych nie laczyl rownolegle tylko jedno trafo dal na zasilanie plus a drugie na minus. Czyli po dwie diody prostownicze na kazde trafo.

Skomentuj

Witam!!
                          Ja też miałem taki problem jak kolega
                          I myślę ze już lepiej by było połączyć je tak jak w załączniku...
                          To jest tak samo jak łączenie dwóch normalnych traf z pojedynczymi napięciami...
                          Nie było by problemu z rozbieżnością napięć na każdym trafie... a co z tym idzie niepotrzebnych strat...
                          Myślę ze takie rozwiązanie jak w załączniku jest najlepsze z kilku względów
                          Np. widzicie to uzwojenie na 2x50V DC na jednym EDT44?? bo ja nie bardzo.
                          A tak nawijamy jedno uzwojenie na jednym trafie, drugie na drugim i to jakoś wszystko ładnie wygląda... a dodatkowo możemy sobie dowinąć albo odwinąć każde uzwojenie z osobna bo nie jest zasłonięte przez drugie uzwojenie...
                          A co do mocy to na 800W to bym radził 2xEDT49 nawinięte bardzo drobną licą oba uzwojenia... dobry drut by był 0,4 albo 0,3 mm taki co się da lutować bo to ważne bardzo...

Pozdrawiam
                          Załączone pliki

Skomentuj

misian tak tez mozna ale dajac dwa mostki prostownicze powiekszasz w nich straty mocy. Jak juz pojedyncze wtorne to bez problemu mozna polaczyc je szeregowo i dac jeden mostek prostowniczy. Rozbierznosci w napieciach nie sa takie istotne.

W zasadzie nawiniecie podwojnego wtornego jest takie same jak pojedynczego dwoma drutami. Jesli robimy ta lica to sprawa jest inna bo od razu mozemy dac grubsza lice i nie bawic sie dwoma jak w podwujnym uzwojeniu.

Do 800W dwa ETD44 w zupelnosci starcza. Kiedys widzialem taki wzmak chyba kenwood, ogromny byl a w srodku wlasnie 2xETD44. W zasadzie to do car-audio juz nalezaloby kupic specjalny rdzen pierscieniowy.

Skomentuj

Tak właśnie myślę nad tymi mostkami prostowniczymi...
                              I faktycznie masz rację...
                              Załóżmy że z jednego EDT miałbym faktycznie 400W(ale można i więcej) mocy ciągłej to przy 50VAC to mostek prostowniczy musiał by być co najmniej na 8A...(o impulsie już nie mówie)
                              Dając większy zmniejszamy trochę straty... ale który mostek był by lepszy i tańszy... Bo przecież jeden mostek z złożony z diód prostowniczych nie może być droższy od całego trafa...
                              Mostek na oba trafa musiał by być minimum 16A-rowy dla stabilnej pracy...
                              Mam na myśli pracę wzmaka jak to w samochodowych wzmakach często bywa na 2R także dużo prądu musi pobierać, zapas na mostku bardzo mile (musi być) widziany...
                              Ja myślę że lepszy byłby mostek zalany w metalowej obudowie... ale jak się to ma cenowo do jego wydajności prądowej??
                              Jak bym chciał kupić taki ultraszybki mostek prostowniczy na załóżmy 25A wzwyż to gdzie go kupić za "dobrą" kase??

Pozdrawiam

Skomentuj

nie ma szybkich scalonych mostkow prostowniczych. Te ktore stosuja we wzmakach sa na podwujnych diodach w obudowie TO220. Sa dwie takie diody jedna z anada w srodku a druga katoda. Niestety nie mozna czegos takiego u nas kupic za rozsadne pieniadze. Dlatego pozostaja pojedyncze diody w TO220 i moze lepiej bo taniej i mocniej. Diody mozna kupic na ok 10A co da mostek o wydajnosci 20A. Akurat prady impulsowe nie sa duze.
                                Widzialem ogromny wzmak kenwooda w ktorym siedzialy dwa ETD49 i na dwa trafa mial dwie podwujne diody w TO220, nie znam oznaczenia ale z samej obudowy nie wynika zeby byly jakies potezne.

Skomentuj

Witam!
                                  Poszukałem trochę na necie i znalazłem takie coś

http://www.cyfronika.com.pl/semi/VIIIark3p1b.htm

A z tego najbardziej chyba by była odpowiednia dioda właśnie w obudowie TO220 to BYV72/200
                                  Jej maksymalny prąd to 30A a cena to 10,50 pln takze mysle ze dobra cena do parametrów...
                                  Irek: Którą Ty byś polecił... załóżmy że na mostek prostowniczy maksymalnie mógłbym wydać 40zł...

Pozdrawiam

Skomentuj

ze zlota ta dioda?
                                    Ja kupilem BYV29-1000 po 1zl, BYT12 tez sa tanie a maja wiekszy prad.

Skomentuj

A miałbys namiary na te diody??
                                      Przejrzałem dokładniej ta stronke i myślę że mostek na 800W z 2xEDT44 wystarczyłby z diud BYV79/200 i są one na 14A
                                      Irek. Jak myslisz, jak bym sie postarał to wycisłbym 1400W mocy ciągłej z 2xEDT49 licząć że na jedno trafo mam 8 tranów kluczójących (4 osobno na jedno uzwoenie pier) STP60N06 lub IRF1010N, każde 4 są sterowane z wtórkina na BD139,BD140 a one są sterowane z SG3525?
                                      Trafa nawijane Gróba licą składająca się z drucików 0,2mm^ a na jedną licę przypadało by około 100... Co Ty na to?

Pozdrawiam

Skomentuj

ile mocy wyciagniesz to juz pomiary wykaza, wszystko zalezy jak sztywne napiecie bedzie na transformatorze. Teoretycznie moze sie udac.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X