Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odtwarzacz CD z komputera czy stacjonarny?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odtwarzacz CD z komputera czy stacjonarny?

Witam, w tej chwili korzystam z odtwarzacza cd w komputerze podłączonego z audigi 2 zs kablem analogowym( dokupię cyfrowy).

Moje pytanie jest takie, czy jakośc dźwięku znacząco podskoczy jeśli użyję odtwarzacza cd stacjonarnego( miałbym na ten cel 400-500zł, kupiłbym jakiś używany). Co ma większe znaczenie dla jakości dźwęku karta dźwiękowa czy czytnik cd w komputerze?

Odtwarzacz CD to zupełnie inna jakość odczytu i obsługi - pilot, wyświetlacz, cichy napęd itp.
    Przeznaczeniem napędu CD-Rom jest przede wszyskim odczyt danych, audio to tylko opcja.
    Słuchanie płyt CD z kompa to zasadniczo pomyłka bo
    1/ komp musi być włączony i hałasuje
    2/ trzeba mieć dobrą kartę (jaką akurat masz)
    3/ odczyt blokuje w tym czasie napęd (teraz to juz nagrywarkę bo po co komu stary wolny CD-ROM)

Podsumowując - nie ma to jak odtwarzacz CD stand alone.

Skomentuj

A jeśli chodzi o kwestję brzmienia, to specjalizacja stacjonarnego jest łatwa do odczucia?

Skomentuj

Po wyjściu analogowym raczej tak, przez IDE już niekoniecznie - tu zależy najwięcej od karty dźwiękowej.

Skomentuj

Tak przy okazji tego tematu proponuje zainteresowac sie mini dystybucjami linux'a: GeeXboX (~6MB) i Freepia (~60MB) - oprocz odtwarzania muzyki (nie tylko CD-Audio) mamy tez mozliwosc ogladania filmow, telewizji, sluchania radia itd... Mozna szybko stworzyc sobie maly, cichy kombajn mutlimedialny (zero wiatrakow, brak dysku - start z karty pamieci CF w trybie IDE, CD-ROM programowo jest spowalniany), zawsze aktualny zestaw kodekow... Tylko jest maly minus - cena... Sprzet moze kosztowac nawet 2k PLN...

Skomentuj

no nie porownujmy przetwornikow C/A i torow analog czytnikow CD i typowych segmentow audio

roznica bedzie wyrazna

jesli masz 500pln na uzywaney segment CD to praktycznie stac cie na cos wypasionego

Skomentuj

500 to absolutne max (taka bariera psychologiczna :)), lepiej jak by coś znaleźć do 400 zł :). Narazie dokupię cyfrowe kabelki do cd-romu i zobacze jak jest różnica a potem się pomyśli :).

Skomentuj

tylko jeszcze nie napisałeś co jest dalej za tą kartą audigy jaki wzmak i kolumny, bo:
                "co z tego że dobry cd i kabelek cyfrowy jak kolumny na alfredach, a wzmacniacz ch....wy" :)

Skomentuj

500zł za cdka??:| jaki masz sprzęt?? Ja bym znalazł dobrego uzywanego cdka za 50zł..

Skomentuj

Ja słyszałem , że cd-ki techniksa są całkiem dobre a a można je nabyć za 50-300zł używane. A nawet w uzywany można śmiało inwestować bo od wielu lat raczej technologia cd się nie zmienia (nie licząc audiofilskich odtwarzaczynp z osobnymi zasilaniami dla napedu i elektroniki do tam ceny zabijają)

Skomentuj

Wzmacniacz to Yamacha RX-V 357 więc nic specjalnego, kolumny Diy na visatonach z serii w + tc20 +stx 27/300 na suba. Ale bedzie lepiej jak dojdą z holandii nowe głośniki. Myślałem, że odtwarzacze(używki) poniżej 200-300 zł sa kiepskie, no ale jeśli są ok to tylko się cieszyć.

Skomentuj

Mi udało się kupić Technics SL-PG490 z pilotem, w idealnym stanie za... 100zł od dobrego znajomego Teraz planuję w nim troszkę pogrzebać, na początek zmienić opampy na OPA2134 (albo 2604), kilka kondów wymienić itd :) Czy warto... zobaczymy.

Skomentuj

ja polecam odtwarzacze Sony ze srednie polki. sam mam CDP415 z pilotem i nie narzekam, jest tego duzo na allegro...czasem okazje wyborne:-) ale trzeba uwazac bo jest pelno starych i w srednim stanie............moim zdaniem to dobry dosc tani wybor

Skomentuj

te technicsy są nie do zaje****a :) mam w domu SP-PG 590 od twojego esh0 rozni się chyba tylko wyjściem słuchawkowym i inną podstawką. jeszcze w LO mieliśmy SL-PG 390 tyle co te dwa CD przezyły to poezja imprezy wozenie w tą i z powrotem przewalanie się po bagazniku warunki szkolne - apele dzialanie w warunkach bojowych (np radiowęzeł po klasówce :P )

co do jakości dźwięku to jest zadowalająca więcej potrzeba tylko przy naprawde dobrym sprzęcie towarzyszącym

Skomentuj

Wczoraj widziałem że model SL-PS 740A poszedł za 380zł. To dobry model jak za tę cenę? Stan bardzo dobry z tego co zauważyłem.

Skomentuj

Sound Wave, PG490 ma wyjście słuchawkowe, jak również optyczne cyfrowe. Twój może mieć jeszcze jedno cyfrowe wyjście, a w środku dodatkową stabilizację napięcia (bynajmniej na PCB jest opis pewnej częście PG590 ONLY ).

Skomentuj

bynajmniej pewnie roznica jest niesłyszalna....

to w takim razie 390 niemiał optycznego.... juz mi się myli :P

Skomentuj

Odkopuje ten zabytkowy temat po 7 latach.

Technika komputerowa poszła trochę do przodu w miniaturyzacji. Stare odtwarzacze CD są coraz starsze i coraz trudniej o sensowne używki.

Jakich obecnie komputerów używacie do odtwarzania CD-A innych plików audio i może plików wideo?

Jak sensownie wykorzystać do audio stare komputery, które marketingowcy firm komputerowych widzieliby chętniej na złomie niż u potencjalnych klientów na ich nowości?

Skomentuj

Te staaaaare komputery nie wymagały mocnego chłodzenia, więc można na pasywnym chłodzeniu pojechać i wtedy problem hałaśliwości odpada.
                                      Dobra karta dźwiękowa i nie wiem czemu taki komputer miałby ustępować odtwarzaczowi CD.

Jakby komuś się chciało to można kupić komputer na płytce nie większej niż pudełko od płyty CD do tego podłączyć DAC na USB i dysk z muzyką i jest taki kombajn malutki :)

Ja mam laptopa i praktycznie całą muzyke mam na nim. Mam trochę płytek CD oryginalnych i odtwarzacz denona kupiony za 100zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                                        Jak sensownie wykorzystać do audio stare komputery
                                        Wsadzić mu najtańszą kartę z wyjściem optycznym (separacja galwaniczna!), zainstalować jakiś serwerowy linuks, zainstalować MPD https://pl.wikipedia.org/wiki/Music_Player_Daemon, podłączyć Toslinkiem pod amplituner/preamp/dac z wejściem optycznym i masz serwer muzyczny sterowany z dowolnego innego komputera (albo telefonu z Androidem).

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                                        Stare odtwarzacze CD są coraz starsze i coraz trudniej o sensowne używki.
                                        No nie rozśmieszaj mnie :) http://allegro.pl/sony-cdp-xe530-now...642933231.html dwa rezystory, RCA, kondensator i wiertarka i masz wyjście cyfrowe koaksjalne zrobione w 10 minut.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X