Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Brum sieciowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Brum sieciowy

Witam. Dzisiaj w końcu skończyłem pracę nad powermixerem na mostku TDA7294. O ile osbno przedwzmacniacz i końcówka mocy grały dobrze, o tyle wszystko w jednej obudowie już nie. Wszystkie układy miksera zamknąłem w starym pojemniku po zasilaczu ATX z PC. Wszystkie kable sygnałowe (za wyjatkiem potencjometrów) są ekranowane. Dodatkowo cała puszka jest podpieta do masy. jakieś 25 cm od tej puszki znajduje się 600W toroid i własmnie jego brum przechodzi do układu przedwzmacniacz a potem dalej do wzmaka. Czy mogę się go jakoś pozbyć?? myslałem że ekranowana obudowa oraz kable uchronbia mnie przed tym.
    Brum ten jest zbyt głośny, ale psuje cały efekt. Brzmi to jak jakis denny piecyk basowy ze zrypanym kablem.

gdybyś dał trafo jak bóg przykazał (jakieś 300wat) to niebylo by problemu... a tak sam sobie bidy napytałeś.... ekranowanie niewiele pomoze jedyne co moze coś dać to przeorganizowanie połozenia elementów albo zabawa z masą

Skomentuj

A ja znów powtórzę, że jest to wzmak stereo, który ma pracowac także przy 4 ohm. Może dałem trochę na wyrost.
      A odddzielenie trafa od reszty alumionową płytką?? Coś takiego mam w mojej Diorze.

Skomentuj

Jak już to stalową chyba? Najpierw spróbuj przekręcić transformator wokół osi jego montarzu w zakresie 0-180 stopni w lewo i w prawo, wtedy znajdziesz miejsce gdzie brum będzie najmniejszy. Chodzi o to zeby przerwa w uzwojeniu króra najbardziej promieniuje była zwrócona w zupełnie inną stronę.
        U mnie pomogło we wzmaku z toroidem 50W, odległość od plytki była jakieś 0.5-1cm.

Skomentuj

Po pierwsze ekranuj kable do potkow i po drugie mase (ekran) kabla do potkow podlacz do ich obudowy o ile jest metalowa powinno pomoc
          pozdro!

Skomentuj

jak ten toroid jest az 25cm oddalony od elektroniki to na pewno nie on sieje.
            Ekranowania likwiduja tylko brzeczenie statyczne przenikajace pojemnosciowo lub duza impedancja z kabli w scianach. Nie da sie zaekranowac 50Hz.

Nie wiem jak brzmi ten twoj brum czy jest to niskie brrrrr czy wyzsze bzzzzz?
            Podejzewam ze cos jest nie tak z masami bo zawsze postaje petla przy dwoch modulach wzmakow.

Skomentuj

mostek TDA przy 4 ohmach - powodzenia....

Skomentuj

Prawidlowe prowadzenie masy sie klania.
                Pozdro
                Dexter

Skomentuj

Jest to raczej wyższe bzzzzz.
                  Sound Wave w EdW ktoś zrobił wzmaka 2 razy mostek TDA7294 z przesuwnikiem fazy na lampach i napisał(nieco na wyrost) 2*250W przy 4 ohm. Więc chyba używał go na tych 4 ohm. Ja mam zamiar uzyskać tyle, ile wynika z wyliczeń prądu maksymalnego, czyli ok. 200W.
                  Niestety obawiam się, że to problem pętli masy. Postaram się to jakoś skorygować, ale możliwości zmiany montażu sa raczej małe.

Skomentuj

ja terz myśle że to może byci "wina" masy.
                    Ale sprawdzi czy kable sygnałowe nie są blisko kabli od zasilania(~230V),
                    Albo daj większe kondęsatory w filtrach.

Skomentuj

djsmol - to się zdziwisz z tymi 200W, mi przy pomiarze wyszło prawie 180Wsin przy THD około 4-5% ale po 30sekundach włączało się zabezpieczenie termiczne, mostek TDA ma niecałe 140W ciagłej i tego nie przeskoczysz, zadne pierdzielniki lapmowe niepomogą. Na papierze Tytanik też miał być niezatapialny :P

Skomentuj

Zamieszczone przez GRZESIO
                        djsmol - to się zdziwisz z tymi 200W, mi przy pomiarze wyszło prawie 180Wsin przy THD około 4-5% ale po 30sekundach włączało się zabezpieczenie termiczne, mostek TDA ma niecałe 140W ciagłej i tego nie przeskoczysz, zadne pierdzielniki lapmowe niepomogą. Na papierze Tytanik też miał być niezatapialny :P
                        140 na 4ohm czy 8ohm ?

Skomentuj

oczywiście że na 8

Skomentuj

Skoro tak, to co zrobić z trafem, w ogóle z całym modułem zasialnia, aby wykorzystać go na maxa. Myślałem kiedyś o PA300, ale moim trafem to ciężka sprawa - za niskie zasilanie.(600VA, 2*20V, mostek 25A, 4*15000uF/35V).

A jakie zabezbieczenia się włączało - termiczne. Mam chłodzenie wymuszone wentylatorami.

[ Dodano: 2005-11-08, 18:35 ]
                            Cholera - chyba rzeczywiście trochę przesadziłem. Tyle kasy... Jak z tego wybrnąć najmniejszymi kosztami??

Skomentuj

dlatego ja wole 2 razy wszystko przemyślec popytać najpierw na forum znowu pomyślec i dopiero kupic

[ Dodano: 2005-11-08, 21:27 ]
                              dybyś kondensatory miał chociarz na 50V to bym je odkupił a tak....

Skomentuj

jedyne co ci pozostaje to zrobić jakiś wzmacniacz co przezyje mostek przy 4 ohmach. myśle że modół irka był by ok - i IRFP 250 na pokładzie na bank by nic mu nie było.

Skomentuj

Czaruję...
                                X