Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

diody w kolumnach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

diody w kolumnach

Witam... interesuje mnie jak montowane sa diody w kolumnach glosnikowych.. takie ozdobne ciagle swiecace, bez jakis migan itp.
    Czy to jakies zewnetrzne zrodlo pradu czy to od wzmacniacza idzie?? no i pytanie jak to zrobic

Najczęście spotyka to się w subach aktywnych gdzie cała elektronika jest wewnątrz obudowy - wtedy nie ma problemu aby wyciągnać diode na zewnątrz. W pasywnych konstrukcjach jest to bezsensowne i niepraktyczne (trzeba by ciągnać zasilanie dla samej diody).
    A na pytanie jak to zrobić no to trzeba by się zapytać Pana Ohma.

Skomentuj

Grzesiek ale nie widze nikogo takiego wsrod uzytkownikow...mozesz mi dac gg tego P. Ohm'a????

Skomentuj

On nie używa GG
        Trzeba poprowadzić napięcie zasilające do diod i dać szeregowo rezytor ograniczający im prąd.
        Masa może nawet być wspólna.

Skomentuj

Moim zdaniem koledze chodzi o coś w rodzaju vu-metru wbudowanego w kolumne. Odezwij mi się na gg w tym tygodniu to postaram się poszukać w szkole radioelektronika z takim układem. Układ nie wymaga zasilania, bierze zasilanie z sygnału, który dochodzi do kolumny.

Skomentuj

To coś takiego jak np. wskaźnik poiomu sygnału na doidach LED w tunerach Diory, taka drabinka rezystorowo-diodowa.
            Załączone pliki

Skomentuj

kolega napisał "...ciągle świecące, bez jakiś migań..."

Skomentuj

chodzi mi o taka diode w kolumnach POWER ON.. widzialem cos takiego w kolumnach estradowych.. one byly pasywne ale najwyrazniej mialy jakas tam dodatkowo zasilana elektronike..

Skomentuj

A skąd ta dodatkowa elektronika miała wiedzieć kiedy kolumny są włączone żeby zaświecić tą diode? i skąd by brała zasilanie z beterii ?myśle o przypadku kiedy nic nie gra ale POWER jest ON, a kolumny jak piszesz są pasywne. Ciągnięcie dodatkowego przedwodu raczej bez sensu dla głupiej diodki.
                  No chyba że kolumny nie były pasywne tylko ze swoim wzmacniaczem i zasilaczem to wtedy inna bajka.

Skomentuj

Kolega napisał że pasywne, ale też myślę że to jednak były aktywne odsłuchy :)

Skomentuj

mi się tylko nasuwa pytanie "po co Ci to?" ...
                      :)
                      taki bajer to ma być ?
                      bo jeśli tak to daj sobie spokój bo efekt nie będzie wart tego dodatkowego kabla :)

Skomentuj

czy jest może czat na temat kina domowego?nie używam GG

[ Dodano: 2005-11-10, 01:43 ]
                        mam problem z prawą kolumną ktora robi zaklocenia na TV . Czy jest możliwy jakis ekran?

Skomentuj

czy jest może czat na temat kina domowego?nie używam GG
                          od tego jest właśnie forum

mam problem z prawą kolumną ktora robi zaklocenia na TV . Czy jest możliwy jakis ekran?
                          plazmowy :)
                          głośniki muszą być ekranowane...
                          co to za kolumny ?

Skomentuj

Jest jeden sposób,dawno temu było o tym wspominane.Diodę należy podłączyć bezpośrednio pod zaciski głośnika poprzez rezystor/kondensator elektrolityczny. Równolegle z diodą dajesz diode prostowniczą.Nie próbowałem tego nigdy,stąd też nie pamietam czy dajesz konda czy rezystor pomiędzy led'a a zacisk +.Musisz popróbować.
                            powodzenia
                            pozdro

Skomentuj

senso, tym sposobem uzyskasz maly blysk tylko w momencie duzego natęrzenia niskich częstotliwosci ;]

a zeby ciagne swiecila to musisz jej podac te 3v [dla niebieskiej ]

Skomentuj

Przedłużysz błysk dając dodatkowo równolegle konda.
                                pzdr

Skomentuj

Czaruję...
                                X