Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak sprawdzić czy WM-61 działa???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak sprawdzić czy WM-61 działa???

Witam!

Kompletuję ostatni mój zestaw pomiarowy. Zrobilem już przedwzmacniacz mikrofonowy i teraz majstruję przy mikrofonie. Mam problem ponieważ Nie wiem czy zrobilem błąd w przedwzmacniaczu, czy moze zepsułem kapsułkę podczas lutowania.
    Objawy są takie, że podczas nagrywania jakiegokolwiek dźwięku nie słychać nic do określonego poziomu głośności. Jak mocniej dmuchnę w mikrofon, lub przysunę go bliżej do ust gdy coś mówie to to słychac, ale przedwzmacniacz się wtedy przesterowuje i dźwiek jest zniekształcony.
    Jak mogę sprawdzić czy to jest wina przedwzmacniacza, czy kapsułki (prowdopodobnie tego drugiego, bo preamp nie zachowyje sie jak uszkodzony). Muszę być pewien. Za odpowiedź z góry dziekuję.

Marcin Borsuk

prosta odpowiedź: sprawdź przedwzmacniacz z inną kapsułką, albo mikrofon z innym preampem :)

Skomentuj

Buahahaha... har har har! :)

Powstaje pytanie. Co sie oplaca? Wlasciwie to nic, bo preamp kosztuje okolo 50 PLN a kapsulka ok 40 PLN. Slyszalem, ze mozna kapsulke WM-61 podlaczyc do wejscia mikrofonowego na karcie dzwiekowej (bezposrednio, zaraz sprawdze jakie jest nap. stale na wesciu mic. karty). U mnie naprawde mocno trzeba ryknac, zeby cos sie wogole wtedy nagralo. Czy moge przez to rozumiec, ze przegrzalem kapsulke?

Skomentuj

Czaruję...
      X