Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

przetworka CA...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

przetworka CA...

Witam,
    posiadam przetworkę CA którą chciałbym zasilić jednego tda.
    Z 12vdc daje ona 2 x 30vdc.
    W związku z nią mam pare pytań:
    - czy musze stosować na zasilaniu (już po wyprostowaniu) kondy low esr ?
    W przetworce są już 2 po 1000uf każdy, chce tam dać jeszcze 2 po 3300uf na 105stopni, ale nie low esr, jakie mogą być tego skutki ?
    - jaki dać bezpiecznik do przetworki ?
    (wzmak będzie zasilał głośnik stx 18 120 6 sw)
    -jak dużych radiatorów potrzeba do diód MBR 3045CT ?
    czy wogóle będą się grzały ?? - w sumie prąd przez nie płynący będzie dość mały :/
    Z góry dzięki za odpowiedzi !!

Mogą być kondensatory na 105C dokładanie pojemnosci raczej wiele nie poprawi, ponieważ przetworka pracuje przy f znacznie wiekszej niż klasyczny zasilacz sieciowy, jakby to powiedzieć, przerwy w dostawie prądu są znacznie krótsze więc nie potrzeba znacznych pojemności do podtrzymywania zasilania.Wogóle to jakiej mocy jest przetwornica? zazwyczaj w daje się około 1000uF na 100W mocy. Co do tych diód to one są na 30A ?? nie wiem po jakiego grzyba ci takie? Zwykłe szybkie diody prostownicze na 5A wystarczą.

Skomentuj

przetworka ma 350w,
      takie diody dostałem razem z przetworką więc ich chyba teraz nie wyrzuce ?:)
      jaki dać do nich radiator?
      jakie inne diody polecacie?

Skomentuj

jak ma pracowac tylko jeden TDA i to na 6omach to diody nie musza mic chlodzenia. Mozesz tez zastosowac jakies osiowe na 3-5A np BY500 czy BYW98, BYV28.
        Akurat diody szotkiego nie nadaja sie do tego zastosowania bo maja 45V a sam napisales ze przetworka daje +-30V czyli na diodzie wystepuje 60V!!

Skomentuj

Czaruję...
        X