Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zasilacz do holtona- mosfet 400

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zasilacz do holtona- mosfet 400

prosilbym o schemat lub projekt zasilacza do mosfet 400. trafo na jakie napięcie do tego dać? planuję 600 W trafo.

by w pełni wykożystać holtona polecam

600W 2x50V do tego mostek 25A i 40 000uF 80V łącznie.

Skomentuj

ALTON, a czy moglbys podeslac jakis schemat lub link do takiego zasilacza?

Skomentuj

skoro nie potrafisz zrobić prostego zasilacza to mam pewne wątpliwości co do tego czy poprawnie to uruchomisz ...
        w dodatku zaczynasz od ogromnych mocy ...

Skomentuj

jedno pytanie zrobiłeś tego holtona, czy się do niego przymierzasz bo jak niewiesz jak zrobić zasilacz to raczej bym ci odraził taką mocną końcówke

Skomentuj

nie zrobilem go jeszcze, ale chce zrobic, dlatego pytam jaki zrobic zasilacz. mysle ze zasilacz do takiego wzmaka powinien sie charakteryzowaz dobrymi parametrami, Wy macie juz zapewne sprawdzone dobre projekty, dlatego prosilbym o podanie jakiegos dobrego zasilacza do tego. mysle ze z waszą pomoca dam radę go uruchomić, czyż nie?

Skomentuj

to lepiej sobie daruj ten wzmacniacz skoro nie wiesz z czego sklada sie zasilacz to na pewno nie uda ci sie go uruchomic.

Skomentuj

Przykro mi ale niestety z motyka na slonce szkoda sie jest porywac.

Ps co do zasilacza to moim zdaniem lepiej jest dac choc troche mniejsze i miekksze. 400W 2x55V mysle ze bedzie. Sam dalem 1kW 52V na oba kanaly i nie wiem czy nie przesadzilem z moca rdzenia. Nawet przy ostrej muzie napiecie zbytnio nie spada. Czy jest sens pakowac sie w wielgachne trafa to trzeba sobie powaznie przemyslec.
                i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

do stereo holtona mam trafo 2x56V 1000wat i napięcie jest za duze - wzmacniacz oddaje 600wat przy 4 ohmach - jest to końcówka estradowa więc bez skrupułów zamontowałem dwa wiatraki z zasilacza od kompa i ogromny radiator ale w normalnych warunkach to trafo jest troszku zamocne :P (no chyba że pod 8 ohm to ok) ale dla 4 to tylko jak ktoś wie co robi i ma pełną świadomość jakie pociągnie to za sobią skutki uboczne.

Skomentuj

Po kiego grzyba się męczyć?
                    http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...z&sid=4465d82b -gotowiec,uruchomiony
                    http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...a&sid=4465d82b -też gotowiec
                    http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...a&sid=4465d82b -tu zamówisz trafo

Ja mam po wyprostowaniu 2x60V i śmigam na 4 ochmach.Druga połówka też ma takie zasilanie.Zresztą w mostku na 4 ochmach tez poszedł i nic złego sie nie stało.Ino chłodzenia nie można żałować.

Skomentuj

przy 2x60V masz +-85V co jest dziwne że ten układ przezył mostek no chyba że masz +- 60V to wtedy ok.

uwazaj na kondy bo ci eksplodują - są na 80V i juz 5V roznicy moze im zaszkodzić - a jak jeszcze energetyka podbije troche napięcie to mozesz mieć problem :P

Skomentuj

Ile to bedzie miało mocy rms bez zniekształceń znacznych przy trafie 2x50 600 wat http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...z&sid=4465d82b ?

Skomentuj

Sound Wave, te 60V jest już po prostowniku i kondach.

Skomentuj

umberto, jestes pewien, ze na altronie dostaje sie zmontowany i uruchomiony uklad a nie tylko czesci? co do zasilania mam dwie opcje - trafo 2x40 lub 2x55V. w tej drugiej opcji wychodzi po wyprostowaniu powyzej 80V, chyba mysialbym dać wieksze kondensatory? jak zamontuje mosfety do radiatora miedzianego 20x20 cm , wysokiego na 8 cm( znalazlem na gieldzie za 40 zł) , to powinno dać radę?

bo wydaje mi sie ze trafo 2x40V moze byc za slabe. ( to do xlsa ma być)

Skomentuj

djrobo
                              Jak wzmak ma byc do xls'a jak napisales to moze zrob sobie jakis wzmak na bipolarnych, wydaje mi sie ze bipolarne lepiej sobie radza na basie. Dodatkowo ten wzmak holtona ma kiepska sprawnosc. Zastanow sie dobrze zanim kupisz sobie ten "kit" z altrona.
                              i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                              https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

djrobo, dostaniesz zmontowany,wystarczy zaznaczyć w zamówieniu że tak sobie życzysz.I to nic nie kosztuje.80V to raczej za dużo,nie pamiętam.
                                borys, dlaczego ma kiepską sprawność?Wydaje mi się że za te pieniążki jest całkiem OK.
                                Ale może masz racje,nie wiem,nie jestem w tej dziedzinie expertem ;]

Skomentuj

Trafo 2x52-55V bedzie ok, przy 2x40V wzmacniacz nie wyciągnie swojej pełnej mocy do tego kondensatory na 80V i jazda. Nie wiem jak inne kondy ale Shamwa 80V/6800uF 85C bez problemu wytrzyma trochę ponad 80V.

W holtonie sprawność obniża strona na ktorej są tranzystory IRFP9240, które na zimno mają Rdson=0,5R jak się rozgrzeją to rezystancja kanału zwiększa co za tym idzie spadek napięcia na mosfecie jest spory, więcej mocy idzie w ciepło a co za tym idzie sprawność spada. Ja bym jednak zbytnio się tym nie przejmował, w praktyce pewnie tego nie słychać, a poza tym głosnik to nie obciążenie czysto rezystancyjne, i rzadko kiedy wzmacniacz jest w pełni obciążony. Największe obciążenie dla wzmaka jest wtedy gdy głosnik pracuje w punkcie strojenia(mowa o BR i MB) wtedy jest najniższa impedancja, co za tym idzie prąd jest największy.

Skomentuj

coolombo, 4 sztuki 6800 to nie za malo troche bedzie?
                                    umberto, te trafa to gdzie dostać, link ktory podales to chyba nie do tego jest:)
                                    wogole powiedzcie mi jak wy liczycie to napięcie po wyprostowaniu czy przed , bo w przypadku gdy mamy trafo 55 V napięcia skuteczego na wyjściu to amplituda wynosi 1,414*55V=78V ale po wyprostowaniu dwupołówkowym otrzymujemy 0,637*1,414*55V=49,5V czyli rozumiem że cały czas mowa napięciu przed wyprostowaniem. Czy to oznacza ze stabilizator i prostownik jest w schemacie układu (dioda 1N4007) bo w opisie była mowa o mostku prostowniczym 400V/35A ale po zastosowaniu takiego mostka w żaden sposób nie można uzyskać + 70V --> (0,637*1,414*55V=49,5V) a z kolei ze schematu wynika że napięcie zasilające jest juz napięciem wyprostowanym. Barzdo prosze o możliwie najdokładniejsze wyjasnienie kwestii zasilania tego ukałdu oraz infromacje jaka jest rola diody 1N4007 na wejsciu(zabezpieczająca?)

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo
                                      coolombo, 4 sztuki 6800 to nie za malo troche bedzie?
                                      umberto, te trafa to gdzie dostać, link ktory podales to chyba nie do tego jest:)
                                      wogole powiedzcie mi jak wy liczyćie te napięcie po wyprostowaniu czy przed , bo w przypadku gdy mamy trafo 55 V napięcia skuteczego na wyjściu to amplituda wynosi 1,414*55V=78V ale po wyprostowaniu dwupołówkowym otrzymujemy 0,637*1,414*55V=49,5V czyli rozumiem że cały czas mowa napięciu przed wyprostowaniem. Czy to oznacza ze stabilizator i prostownik jest w schemacie układu (dioda 1N4007) bo w opisie była mowa o mostku prostowniczym 400V/35A ale po zastosowaniu takiego mostka w żaden sposób nie można uzyskać + 70V --> (0,637*1,414*55V=49,5V) a z kolei ze schematu wynika że napięcie zasilające jest juz napięciem wyprostowanym. Barzdo prosze o możliwie najdokładniejsze wyjasnienie kwestii zasilania tego ukałdu oraz infromacje jaka jest rola diody 1N4007 na wejsciu(zabezpieczająca?)
                                      Aleś namotał, napięcie na kondenstatorach to wartość szczytowa. I tak jeżeli trafo ma 2x55V to mnozymy to razy pierwiastek z dwóch - 0,7V spadek na diodach wychodzi jakies +- 77V , ile dokładnie to sobie tym głowy nie zawracaj . 4x6800Uf powinno być ok.

Skomentuj

czemu kiepska sprawność?? właśnie jest wręcz odwrotnie. ja katuje ten wzmacniacz w stereo na radiatorze 18x20x10 z zasilaniem 2x80V oddaje łącznie ponad 1200wat i po 12 godzinach radiator miał koło 40-50stopni. (chłodzenie wymuszone przez dwa wentylatory) dla porówania stereo na PA300 osiąga podobną temperature przy mocy wyjściowej 600wat i podobnych warunkach chłodzenia....

Holton doskonale radzi sobie w zakresie niskich czestotliwości ze względu na bardzo niską rezystancje wyjściową. bipolarne są lepsze w zakresie górnych częstotliwości ze względu na mniejsze pojemności zlączowe.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X