Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA i charczacy glosnik :/

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TDA i charczacy glosnik :/

Siema. Kupilem na allegro mostek tda 7294 i teraz mam taki problem ze jak podglosnie do ok. polowy(nawet nie) to aczyna glosnik charczec. Jak go wyuloncze i po chwil wloncze to znow dziala ale tez zaczyna charczec. Zasilane jest to z 2 traf po ok. 80 w napiecia nie znam ale kolo pisla ze jest ok. Kondenstatory filtrujace sa 2 i maja po 6800 mF. Nie mam pojecie co moze byc przyczyna tego bo nie znam sie kapletnie na el :/

Z goty THX za pomoc
    Pozdro

Przed chwila pomiezylem napiecie i tak po wyprostowaniu jest 36 v a przed 28. Do mostka ida trzy kable zailania + - i gnd. Jak przyloze miernik do + i _ to jest 72 v a jak dam do - i gnd do jest 36
    Aha jescze jedna czy TDA musi byc izolowane od radiatora ??

sprawdz temperature samych TDA. Takie charczenie po dluzszej chwili to najczesciej przegzewanie TDA. Moze sa zle dokrecone do radiatora albo podkladki sa kiepskie (silikonowe) i to bez smaru silikonowego.
    No i najwazniejsze pytanie jaka impedancje ma glosnik? Do mostka musi miec 8om nie mniej.

Skomentuj

tak glosnik ma 8 ohm no sama kostki TDA sa gorace a radiator zimny teraz nakladam paste bo nie bylo wogole a podkladki to nie wiem z czego sa, ale sa przezroczyste i wygloda mi to na jakis cieniutenki plstik

Skomentuj

...jak widze coś takiego to już gleba mnie chwyta. Po co kupować na allegro coś co jest dostępne od sprawdzonych osób z forum!!! Co do twojego prolemu to pewnie jest tak jak piszeIrek - za mała impedancja przetwornika lub przegrzewający się TDA. Radiator musisz izolować od kostki, ewentulanie radiator izolować od obudowy. TDA podaje na niego potencjał :/ Jeżeli izolujesz TDA od radiatora to koniecznie silikon!!!

Skomentuj

na kostce mam paste termoprzewodzaca potem sa podkladki i radiator
          a tak poza tym to nie mam obudowy wszysko jest luzem, to czy tez musi byc izolacja, jak tak to z czego najlepiej cos co mogl bym znalezc teraz w domu. Aha i czy przed i za podkladkami mam dac paste

Skomentuj

jak radaitor lezy na dywanie to mozesz przykrecic TDA bez podkladek, tylko na paste. Na radaitorze wystapi wtedy napiecie -36V wiec musisz uwazac zeby do czegos nim nie dotchnac. Taki montaz daje najlepsze odprowadzania ciepla.
            Jesli podkladki to tylko mikowe (takie kruche cienkie szkielko) smar po obu stronach najlepiej przezroczysty bo jest zadki i nadmiar wyplywa. Z bialym trzeba uwazac zeby nie posmarowac za grubej warstwy bo bedzie gorszy styk.

Podaj aukcje na allegro, moze to jakis wiekszy producent co robi takie buble?
            Jak tak to bedzie trzeba zrobic mu reklame :)

Skomentuj

nie kupuilem to od jakiegos klijenta co zrobil sobie to samemu :) sam mostek jest chyba z stronki www.altron.pl a reszta to z odzysku :)

a jak np obudowa ktorej dotyka radiator nie jest metalowa to tez nie musi byc podkladek ?

[ Dodano: 2005-11-19, 00:19 ]
              no ja mam strasznego pecha :/ nalozylem paste wyiaglem te podkladki bo jest bez obudowy zalanczam i czuje jak cos sie pali:/ patrze a tu sie dymi z jednej kostki TDa i nie wiem czemu sie spalila :/

Gdzie najlepiej kupi koste TDA??

Skomentuj

www.huma.com.pl

Skomentuj

www.lewandowscy.pl

Skomentuj

ok kostka juz zamuwiona :) ale teraz nie wiem co bylo przyczyna ze tamta sie spalila o nie chial bym spalic nowej :/

Skomentuj

Ja też mam mostek TDA na płytkach z Altrona. Chodził dobrze, a jak sie zaczął pieprzyć to już ciągle. na okrągło padają obie kostki TDA.
                      O ile wiem, to 36V na mostek to troche dużo.

Skomentuj

no i kupa :/
                        Kupilem nowa kastke TDA wlutowalem odpalam wzmak i cisza nic nie slychac. Sprawdzxilem okazalo sie ze jedna nozka nie stykal przylutowalem poprawnie odpalam i znow cisza. Pomiezylem napiecie wszystko sprawne odpalam znow i bum to stare TDA sie spalilo ze az peklo :/ I teraz nie weim co bylo przyczyna moze ono juz wczesniej sie spalilo razem z tamta a teraz sie tylko dojaralo bo ja juz sam nie wiem czy kupowac nastepna kstke czy nie

Skomentuj

Daj se spokój z TDA. Straciłem majątek na wzmak stereo z mostkiem TDA. Zrób se PA300. Większa moc, lepszy dźwięk.

Skomentuj

kurde troche szkoda mi byc 130 zl w plecy :/
                            moze jednak ostatni raz kupie kostke i sie przekonam, jak si spali to to osram :)

Skomentuj

Czaruję...
                            X