Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

trzaski przy wylączaniu please help

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

trzaski przy wylączaniu please help

Witam

Ostatnio przy wyłączaniu wzmacniacza zaczeły być słyszalne bardzo głośne trzaski,

wzmak to narazie 2xtda , 22000uF na gałąź trafa w sumie 550VA(będzie wzmak 5.1/7.1)

Przy włączonym mute trzasków nie słychać ale gdy układ jest załączony w tryb pracy to neizaleznie od połozenia potencjometra słychać trzaski i to całkiem mocne odrazu widać ze głośnikom to dobrze nie robi

przy włączaniu nic takiego nie występuje światło nie przygasa(za bardzo :) )

Wiecie moze jak temu zaradzić?

pewnie nie masz ukladu szybkiego wylaczania. Jest to uklad detektora napiecia zmiennego ktory po wykryciu zaniku napiecia sieci od razu uaktywnia sygnal mute (zwiera do masy) i wzmacniacz wylacza sie cicho.

Skomentuj

no nie mam

układ wzasadzie prosty tylko czy zdązy zadziałać to wkońcu ms ??

Skomentuj

Zaekranuj kable sygnałowe i podłącz obudowę do masy.

Skomentuj

nie ms, wazne aby wylaczyl sygnal mute szybciej niz spadnie napiecie na elektrolitach zasilacza a to troche trwa. Mozliwe ze te zaklucenia sa z jakiegos preampu ktoremu szybciej konczy sie zasilanie.
          Trzask przy wylaczaniu czesto powoduje tez sam wylacznik, pomaga wtedy zalozenie na pierwotne trafa kondensatora 220nF/250VAC

Skomentuj

właśnie sobie sprawdziłem: gdy wyciągam z nienacka(gwałtownie) wtyczke zasilania(taka jak do kompa nie wiem jak się ten wtyk nazywa) to absolutnie nic się nie dzieje tylko wzmak gra az się kondy wyładują jak wyłączam przełącznikiem w listwie to tez gładziutko zero trzasków widocznie to wina przełącznika od 230V zmienie na inny i zobacze czy coś się zmieni, ale ujawnił się następny problem- mute odrazu po wyączeniu zeby nie grał z kondów? niechciał bym dawać obwodu mute z mnieszymi kondami bo niechce brumu sieciowego, teraz jest zasilany przez 7805 z 7815 od zasilacza preampa który ma swoją baterię kondów ok. 8-9tyś uF na całość

Skomentuj

Czaruję...