Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

monitory aktywne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

monitory aktywne

kolega będzie robil dwudrozne monitory aktywne. głośniki to Vifa TC20SD05-06 i Vifa TC14SG49-04 lub Vifa TC18. podział ok. 3-4kHz , na wysokie chcialbym wznacniacz okolo 20 W, na niskosredni okolo 60 W. poszukuje schematów/projektów wzmacniaczy ktore moglyby dać taka moc ( przy około 6R) i co najważniejsze dobrze by brzmiały (dynamika, neutralność, szczegułowość). czy możecie coś polecić? jaką do tego zastosować zwrotnicę aktywną?
    pozdrawiam

rozumiem ze mowa tu o bi-wiring ??

Skomentuj

W monitorach studyjnych znanych marek we wzmacniaczu siedzi LM3886 w 98% modelów różnych firm.Osobiście uważam to za dobry pomysł ponieważ sam LM to bardzo dobry monolit mimo że to tylko scalak.Piszesz że głośniki mają 6R więc jak zasilisz takiego LM z ok 2x38V to osiągniesz co chciałeś.Na tor wysokotonówki polecam LM1875.

Znane TLC tonsila za parę tys złotych są chwalone przez wielu melomanów czy ludzi używających ich w studiach.A przecież to nic innego jak GDN20/120 z TDA7294 i GDWK10/80T również pod TDA7294.Coś w tym musi być...

Skomentuj

rozumiem ze mowa tu o bi-wiring ??
        chyba bi-amping :)

Znane TLC tonsila za parę tys złotych są chwalone przez wielu melomanów czy ludzi używających ich w studiach.A przecież to nic innego jak GDN20/120 z TDA7294 i GDWK10/80T również pod TDA7294.Coś w tym musi być...
        to dość ciekawe bo przyjęło się że wszyscy objeżdżają tda za wysokie tony :/
        może jakaś powszechnie występująca wada słuchu ?:)

Skomentuj

chyba bi-amping :)
          sie musial przyczepic ;] ale moj blad bo pomylilem pojecia ale wiadomo o co chodzi ;]

Skomentuj

to dość ciekawe bo przyjęło się że wszyscy objeżdżają tda za wysokie tony :/
            może jakaś powszechnie występująca wada słuchu ?:)
            kiedys dlugo porownywalem lm3886, tda7294 i tda1554q, wprawdzie kolumny do tego podlaczone to jakies stare tonsile, ale najwieksza roznica jaka mi utkwila w pamieci to to, ze tda7294 mialo duzo gorszy bas, tzn. tda i lm zchodzily podobnie nisko, w przeciwienstwie do 1554, ale bas z tda byl jakis taki rozlazly, a lm swietnie kontrolowany

Skomentuj

bas z tda byl jakis taki rozlazly, a lm swietnie kontrolowany
              hmmm
              zwykle się mówi właśnie że to lm ma gorszy bas ...
              chyba kupie lmy i potestuje :)
              mam nadzieję że nie będzie rażącej różnicy w porównaniu do tda :)

Skomentuj

to jest troche jak z glosnikami, jesli oba schodza podobnie nisko, ale jeden przeciaga, a drugi nie, to zawsze bedzie sie wydawalo, ze z tego pierwszego jest wiecej basu, bo dluzej wybrzmiewa

Skomentuj

a wiecie moze gdzie znajde jakies aplikacje na tych LMach? te 2x38V to mabyć po wyprostowaniu? LM1875 też moge tym samym napięciem zasilić? zależy mi na tym żeby obie końcówki mocy ( na wysokie i na srednioniskie) można było zasilic tym samym napięciem. chciałbym zreszta zasilić jednym zasilaczem oba kanały. jaki przedwzmacniacz do tego zastosować?

mogę zrobić w ten sposób, że jeden przedwzmacniacz bedzie wysterowywał obie końcówki , a po drodze sygnał bedzie tylko dzielony przez zwrotnice aktywne , a w koncowkach mocy bede mogl ustawić stopień wzmocnienia, zeby wyrownac ze sobą efektywność glosnikow?
                  Załączone pliki

Skomentuj

lm1875 chyba nie, bo to ma ze 20W, wiec i zasilanie niskie, zreszta lm1875 nie polecam, bo to stara kosc nie ma nawet mute, kompatibylna praktycznie z tda20XX, najlepiej zrob wszystko na lm3886 to wtedy wystarczy jedno trafo i wspolny zasilacz
                    poza tym i tak bedzie musial byc wspolny potek na gore i dol do "volume" i jeszcze jeden przez koncowka na czesc wysokotonowa, bo ta zwykle SPL wieksze, no i najlepszy bylby regulowany podzial, to by dawalo duze mozliwosci ustawienia

Skomentuj

panowie, a jaki przedwzmacniacz do takiego układu byscie polecali? taki co by niczego nie pogorszył.

i filtry aktywne - wie ktoś coś na ich temat?

Skomentuj

Pogadaj z altronem,mają.Tylko musisz z nimi podział ustalić.Mnie zrobili na 3,5.

Skomentuj

Po co przedwzmacniacz? Wtórnik na opampie, potencjometr a dalej nast. wtórnik i na LPF, HPF w zwrotnicy - najlepiej Linkwitz-Riley 24 dB/okt. Nastepnie wystarczy tylko potencjimetr do korekcji efektywności wysokotonowego, z LPF mozna dac bezpośrednio na LMa.
                          Podział bym robił 2.4- 3.3kHz (większy - mniejszy niskotonowy), raczej bliżej 3kHz.

Skomentuj

wykopaliska :)

dobrzem, zatem ja mam podobny problem
                            głośniki -

http://www.loudspeakershop.eu/alcone...b04148c390a885
                            i
                            http://www.loudspeakershop.eu/alcone...b04148c390a885

monitory aktywne.

proszę (naprawdę, bardzo mi zależy) o poradę, gdzie uderzyć / do kogo się udać...

PS - tak, wiem, wiedza i czas kosztują. nie trawię na co dzień płytek chociaż lutownicę umiem trzymać w łapkach całkiem zgrabnie. dlatego proszę o konkretne rozwiązania / schematy (jeśli są?) no i kontakt

dziękuję,
                            Piotr

PS - w razie czego mam jakiś projekt zwrotnic do tych Accusów, ale nie ufam projektowi bo jakoś dziwnie paliły się na tych zwrotnicach końcówki mocy :) (i głośniki raz też:( )

Skomentuj

Czaruję...