Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa subika :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa subika :)

Witam wszystkich obecnych ostatnio dostałem natchnienie i zamarzyło mi sie stworzenie własnego suba :) a konkretniej to subwofera ale nie zwykłego tylko aby oprocz głosnika niskotonowego był(y) w kolumnie jakiś głosnik grajacy tez te wysokie :) chodzi mi konkretnie oto ze po zalaczeniu tego juz normalnie mozna czegos posluchac bez dodatkowych glosnikow :) oczywiscie z naciskiem na basik, aby sobie nie komplikowac zycia wymysliłem ze moja kolumienka bedzie posiadala tylko glosniczki, wzmacniacz i reszte zrobiem w osobnej obudowie, cala konstrukcja na koncu bedzie podpieta pod kompa wszystko pięknie ładnie tylko teraz schody sie zaczynają bo wymarzyc sobie cos jedno a zrobic drugie ;D więc prosze o jakies wskazowki od czego zacząc i jakie glosniki dobrac rodzaj a nie marke bo ceny ile w to chce wlozyc jeszcze nie znam, napewno nie kupie wszystkiego w ciągu jednego dnia. Ten subik to moja pierwsza konstrukcja i na nim chcialbym sie czegos nauczyc niekoniecznie metoda prob i błędow bo mam nadzieje ze pokierujecie mnie tak aby tych blędow niebylo wkoncu kazdy jakos zaczynal ;D W tym momencie wiem co chce ale nie wiem zabardzo jak parametry glosnikow dobrac i wzmacniacza i wogole. Od czego powinienem zaczac?? wydaje mi sie ze chyba od mojego subika a potem jakis wzmachol sie zrobi :)

Nie rob tak ;]
    Zacznij od 2 monitorkow, potem zrob suba. Najgorsze sa wlasnie konstrukcje typu "subwoofer + cykacz". Jesli chodzi o monitorki to np: arn150 + arv, arn150 + gdwk itd. Mozesz tez zrobic np na STX'ach. Zapamietaj:
    Najpierw stereo, pozniej sub. Zaczynanie calej imprezy od basu jest bez sensu bo to nie on jest najwazniejszy!

Skomentuj

no chyba ze kolega chce jakies pelnopasmowe kolumny w wooferem... bi-amping sie klania. a nic innego nie wchodzi raczej w gre jak sa takie zalozenia...

Skomentuj

forever87, zacznijmy od tego - ile kasy i jakie pomieszczenie ...

Skomentuj

załozmy ze pokoj jest 6m na 6m ceny jeszcze nie znam :) z tymi monitorkami chyba dobry pomysł zeby zrobic 2 na początek, chyba tak zrobie:) no ale teraz dla rozjaśnienia mi umysłu może ktos napisze na jakiej zasadzie się dobiera wzmacniacz do głośnika i jaka budował tego wzmacniacza bo właśnie nie kapuje zabardzo, no bo jak zrobie te 2 monitorki w kazdym po 2 głośniki załozmy arn150 + gdwk no to jak łącznie je ze sobą w obudowie?? równolegle?? i puszczam na wzmacniacz jednen monitorek na jeden kanał drugi na drugi kanał i mam stereo?? bo niewiem czy dobrze myśle :) no aha i jeszcze między chyba głośnikami w monitorku a wzmacniaczem powinienem mieć filtr gorno przepustowy?? czy jak wytlumaczy mi ktos dzialanie tego od strony technicznej :) albo poda link do jakiegoś konkretnego opisu :) aha a no i jeszcze czym sie kierowac przy wyborze torioida do zasilania wzmacniacza dla konkretnego głośnika?? albo grupy głośników?? :)

wiem duzo tych pytań mam ich setki tysiące no ale pokolei

Skomentuj

http://diyaudio.pl

Skomentuj

czytaj i jeszcze raz czytaj ta strona i forum to kopalnia wiedzy na ten temat:)

Skomentuj

jestem posiadaczem starej wiezy philipsa i mam przy niej 2 glosniki kazdy w obudowie bass reflex, podpiołem je pod wzmacniacz z innego zestawu glosnikow komputerowych a tamte wywaliłem :] mam teraz wzmacnaicz pod komp i na nim te 2 glosniki oba 15cm srednicy, przy wiezy grały kicznie pewnie cos sie zjarało no ale wieza mnie nie interesuje podpiołem pod wzmachol i na komp i nie nazekam czysty fajny dzwiek no tylko ze potrzeba mi basu bo ten mi niestyka i teraz pytanko czy moge tych 2 glosnikow uzyc jako tych monitorkow co pisano o nich wczesniej oczywiscie stosując do nich odpowiedni filtr gorno przepustowy, sa to glosniki pasywne jak by co ;] czyli dorobienie filtru raczej no problem ;D no i do tego chcialbys sobie subika jakiegos poządnego. Dokladnie to nic niewiem o tych glosnikach no ale graja wyrobiscie ;D no tylko brakuje tego subika

Skomentuj

Czaruję...
                X