Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Harczące wysokie tony przy podbitym basie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez takero
    pozatym gwarantuje że 75% jak nie więcej użytkowników forum posiadających subwoofer ma go ustawionego o pare dB za głośno, ponad resztą...
    jeśli nie więcej... ciekaw jestem kto z forum w ogóle próbował zestroić subwoofer z resztą sprzętu...

Skomentuj

Zamieszczone przez Zygmunt
      Zamieszczone przez takero
      pozatym gwarantuje że 75% jak nie więcej użytkowników forum posiadających subwoofer ma go ustawionego o pare dB za głośno, ponad resztą...
      jeśli nie więcej... ciekaw jestem kto z forum w ogóle próbował zestroić subwoofer z resztą sprzętu...

uwazam ze mi sie to udalo ;] sub'a mam dosyc nisko cietego tak ze osoby ktore odwiedzaja mnie nie sa w stanie go zlokalizowac w pokoju, w zaden sposob nie zakluca stereofonii co moim zdaniem jest najwazniejsze a nie to zeby nam szklanki pekaly od nadmiaru basu ;] nie narzuca sie tez, jest w sam raz zestrojony dorabia tylko lekko dol ponizej monitorow i kazdy jest w szoku jak takie male kolumny na tonsilach gdn16 tak nisko przenosza z milym mruczeniem ;] dopiero jak odkrywam sub'a bo przewaznie cos na nim sie wala z ciuchów to lapia ze to jednak nie kolumny tak niska ciagna ;] sporo osob sie juz na to zlapalo

Skomentuj

ale z 2 strony dla mnie nie ma to znaczenia czy sub jest idealnie ustawiony z satelitkami, mi muzyka jak i oglądanie filmów ma sprawiać przyjemność i jak czasem dodam pare dodatkowych dB subowi to nie czuje się winny :)
        wręcz przeciwnie :)

Skomentuj

GrzesiekK., ale uważasz że masz dobrze zestojoy subwoofer, bo tak samo wyszło, czy może coś zrobiłeś w tym kierunku??

Skomentuj

Od momentu gdy go budowalem mialem jakies tam z gory zamierzone cele, nie mialo to lupac jak u wielu osob konstruujacych suby ;], lecz grac kulturalnie i nie popsuc tego jak graja monitory i dlatego mam suba w obudowie zamknietej podobnie jak monitory zreszta, moze przez to zejscie nie jest jakies powalajace ;] bo tylko kolo F3= 38Hz, F6~32Hz ale za to z bardzo dobrym impulsem max. 6.5ms wiec nie ma mowy o zadnym przeciaganiu itp, do tego mam naprawde duuuuzo zamocny wzmak do glosnika (Tonsil GDN 30/100) bo napedza go popularny holton 400W wiec trzyma go w ryzach, jak trzeba to mocno kopnie i dzieki wlasnie tej nadwyzce mocy dynamika jest na swietnym poziomie i smiem twierdzic ze z tego glosnika wiecej juz sie nie osiagnie, sporo czasu poswiecilem takrze na odpowiednie wytlumienie obudowy, jest bardzo mocno tlumiona 3 rodzajami materialów tlumiacych teraz tylko czekam az bedzie cieplej wiec troche jeszcze to potrwa i wtedy bore sie za kladzenie forniru, co do filtracji to oczywiscie aktywna, filtr 24dB/okt z regulowanym odcieciem w zakresie okolo 50-120Hz, do tego przelacznik fazy wiec mysle ze od poczatku wiedzialem czego oczekuje..... i nawet udalo mi ise to osiagnac ;]

Skomentuj

naped masz very ok do tego tonsilka

Skomentuj

Zamieszczone przez vip
                naped masz very ok do tego tonsilka
                no nawet bardziej niz very ;] stwierdzilem ze jak juz robie to zrobie to raz a porzadnie, bedzie na przyszlosc, w razie jak mi sie odmieni i zrobie nowego suba to tylko przerzuce elektronike i juz, nie bede sie martwil czy nie zaslaby i nie robic mocniejszego ;]

Skomentuj

Jakoś nie mogę uwierzyć w F3 poniżej 40Hz w closed na GDN30/100 bez aktywnej korekcji, przy GDN30/60 uwierzyłbym ale przy gorszym impulsie i podbiciu w zakresie ok 80 Hz

Skomentuj

Zamieszczone przez bimber
                    Jakoś nie mogę uwierzyć w F3 poniżej 40Hz w closed na GDN30/100 bez aktywnej korekcji, przy GDN30/60 uwierzyłbym ale przy gorszym impulsie i podbiciu w zakresie ok 80 Hz
                    wiesz to co napisalem opieram na symulacji ktora robilem w BassBoxie a parametry głosnika byly zdejmowane w SpeakersWorkshop'ie wiec tak do konca nie jestem tego pewien bo to tylko symulacja;] Jesli chcesz to podaje zdjete parametry tego glosnika i mozesz sobie to oblukac w jakims programiku: (buda 50 litrów netto po odjeciu wzmocnien i objetosci kosza i magnesu glosnika)
                    GDN30/100
                    Fs=25.9Hz
                    Vas=195,5
                    Qts=0.732
                    Qms=3,545
                    Qes=0,938
                    Le=0,525mH
                    Re=6,79 Ohm

Aby bylo jeszcze zabawniej posiadam w domu dwa takie glosniki i maja zgola rozne parametry (ach ta powtarzalnosc Tonsila ;] ) temu to juz chyba blizej do GDN30/80/3 wiec albo ktos sie przy skladaniu tego glosnika w fabryce pomylil i wsadzil nie ta cewke co trzeba albo ja juz nie wiem, co do pomiarow to byly wykonywane na dwoch roznych kompach i wychodzilo to samo ;]

Skomentuj

Czaruję...
                    X