Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikrofon pomiarowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mikrofon pomiarowy

Witam
    Kupilem od faceta z allegro wkladke wm-61a za 40zł. I teraz nie bardzo wiem w co ja wsunac. Czy ma ktos jakis pomysl. Jak wy rozwiazasliscie problem. Ggdzie kupiliscie rurke albo cos takiego.
    Bede wdzieczny za pomoc
    Pozdrawiam

i ja ją kupilem (pewnie od tego samego). Widzialem w Obi takie rurki aluminiowe wiec moze w tym to zamontuje. Natomiast problem jest inny- jak toto przylutowac? tam sa tylko takie dwie male kropki cyny, czy mozna taki mikrofon przegrzać?

Skomentuj

Mi przychodzi do glowy zeby najpierw przylutowac do kapsulki takie piny - pasuja prawie idealnie - (cala szyna pinow kosztuje kolo 1 zł) a potem za pomoca nasadki na te piny podlaczyc kabel do mikrofonu. Dzieki temu nie bedzie obaw ze przy szparpniecu kabla uszkodzimy kapsulke, bo nasadka sama sie wysunie.
      Załączone pliki

Skomentuj

przy mocowaniu mikrofonu w rurce uważajcie na rezonanse.

Skomentuj

jakie rezonanse ? Jezeli kapsulka wystaje z rurki w polowie albo jest chociaz na rowni z koncem rurki to gdzie wystapi rezonans ? Od tylu na kablu ?

Skomentuj

teoretycznie mogą od tyłu w rurce- ale ile tego zbierze mikrofon to juz inna sprawa. Dmuchac na zimne lepiej...

Skomentuj

Dmuchac na zimne lepiej...
              można by do rurki np. silkionu napchać i chyba rezonanse nie grożą:)
              Orientuje się może czy wm-61a można w Anglii kupić taniej, bo w USA to podobno 2$ kosztuje.

Skomentuj

Moze sie komus przyda jak robilem mikrofon.

W sklepie z roznymi metalowymi gratami kupilem 30 cm aluminiowej rurki fi=8mm z 1 mm scianka co daje 6 mm srednicy wewnetrznej (koszt 40 gr.). Troszke rozwiercilem oba konce wiertlem 6mm (ta koncowka gdzie wchodzi wkladka rozwiercamy maksymalnie 2 mm gelboko)

Teraz bierzemy kabelek dluzszy od rurki o jakies 3-4 cm i delikatnie zginamy go tak zeby zrobila sie nam harmonijka (/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\)- to mu nada elastycznosci podczas zgniatania w rurce.

Lutujemy jeden koniec do gniazda chinc jako kabelek sygnalowy, przekladamy drucik przez rurke i wkrecamy gniazdo do rurki. Z drugiej strony bedzie wystawac okolo 1-2 cm drutu.

Lutujemy go do wkladki i wkladke wtykamy do rurki(u mnie jest wetknieta na 1/3 wysokosci wkladki).
                A masa idzie rurka. U mnie nie szumi nie buczy, nic. Wiec jest ok. Jak ktos chce to moze w srodku puscic kabel mikrofonowy ekranowany w ktorym masa bedzie podlacozna tylko z jednej strony (albo do wkladki albo do gniazda) wtedy nie bedize bata na zadne szumy...

Skomentuj

Ja mam w rurce z anteny teleskopowej.

Skomentuj

A może wsadzić do mikrofonu od kompa, wyjąć standardową, bedzie pasowało.

Skomentuj

Nie bardzo. Przynajmniej w moim przypadku. Kapsulka w mikrofonie od kompa ma 1 cm srednicy i jest wielkim klockiem. A panasonic ma 3 mm srednicy.

Skomentuj

Czaruję...
                      X