Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

maly wzmacniacz na pojedyncze zasilanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

maly wzmacniacz na pojedyncze zasilanie

Witam.
    A wiec ostatnio staram sie jak najbardziej wykorzystac elementy jakie mam w domu.Posiadam trafo ze starej Unitry Elizabeth HI-FI..trafo to ma ok 70W mocy i dwa uzwojenia wtorne czyli 35V i 6V.Chcialbym zbudowac na tym jakis maly wzmacniaczyk do satelitek ktore by byly uzywane tylko i wylacznie do filmow wiec moc nie musi byc duza mysle ze cos kolo 2x20W by mi starczylo...poszukuje jakiegos schematu na ktorym by dalo sie cos takiego zbudowac o ile wogole jest sens na pojedynczym zasilaniu..przeszukalem elektrode ale ze wzgledu na punkty nie moge sciagac zadnych schematow ani zdjec bo nie mam wogole punktow :]
    jesli by znalazl sie ktos kto jest w posiadaniu takiego schematu bede bardzo wdzieczny :)
    Pozdrawiam

po 1 - tda 2050,
    tylko że napięcie za wysokie :/
    po 2 - lm3886 - w nocie aplikacyjnej jest możliwość zasilania napięciem pojedyńczym

Skomentuj

tylko czy lm3886 pociagnie na takiej mocy trafa chociarz kilka W?

Skomentuj

35vac to jak 2 x 17vac czyli 2 x 24vdc,
        przy 8R powinno być ok 25 - 30w , przy 4R 45 - 50w....

Skomentuj

to az zbyt duzo niz potrzebuje :) ale fajnie fajnie...dodaje ze moc trafa to tylko 70W choc nie wiem bo nie jest nigdzie o tym napisane a jedynie wedlug wzoru P=U*I nie wiem czy dobrze..pozdrawiam
          dam schemacik tego wzmaka na tym lm3886 powiedz mi czy to bedzie dobry:

Skomentuj

skoro z noty to ok...
            mocy trafa styknie...

Skomentuj

do tego 2x10000uF w zasilaniu dobrze bedzie?czy wystarczy dac 2x 4700uF?

Skomentuj

ja bym dał 2 x 6800uf
                w sumie nie będzie większej różnicy ,
                ale dla świętego spokoju możesz dać 15 000uf na zasilaniu,
                i nie zapomnij że masz napięcie pojedyńcze...

Skomentuj

15.000uF to przesada 4700-6800 styknie. Poza tym bylo na forum o zasialnu wzmakow.

Skomentuj

Dając w zasilaczu nie symetrycznym 4700uF uzyskujeny ten sam zgromadzony ładunek co 2 x 10000uF w zasilaczu symetrycznym oczywiście pod warunkiem że sumaryczne napięcie zasilania jest takie same

Skomentuj

coolombo pewnie bylo ale nie chodzilo o konkretnie takie trafo itp itd..no wiec zdecydowalem ze buduje wlasnie ten wzmak czyli lm3886. po przeanalizowwaniu schematu podliczylem sobie mniej wiecej koszty elementow na obie strony i razem z lm-ami wychodzi ok 60zł wiec sadze ze sie oplaca...w kosztach nie ma plytek drukowanych tylko.. obudowe zaadoptuje z jakiegos starego wzmacniacza albo sam cos zrobie...to jest jeszcze kwestia do przemyslenia...no i jest oczywiscie kilka pytan:

po 1.na schemacie jest na wejsciu potencjometr 10k ohm.wszystko fajne tylko teraz jaki potencjometr zastosowac zeby sterowac jednym oba kanały...dowiedzialem sie ze podwojny..tylko czy jego wartosc ma byc taka sama?czyli 10 kohm?jak rozwiazac tą kwestie

po 2. warto robic płytke drukowaną pod zasilacz czy połączyc kondy tak jak to zrobił eshO w swoim GC?no i wkoncu jak z tymi wartosciami..wystarczy 4700uF?czy moze jednak dac 6800uF...z racji tego ze jestem poczatkujacy w elektronice to niezrozumialem tego zdania :
                      oczywiście pod warunkiem że sumaryczne napięcie zasilania jest takie same
                      ..czyli o co chodzi?

po 3.ma ktos moze schemat plytki drukowanej ?fajnie by bylo gdyby byla w skali 1:1 ,jesli by ktos mial pod reką jesli nie to przeszukuje internet co i tak zrobie :] w jakim stopniu ona rozni sie od standardowej aplikacji np Veterana którą zastosował eshO?

po 4.jak to jest ze scalakami?w jednym sklepie internetowym znalazłem za 23zł a w drugim za 12 zł?czym sie różnią?czy te tanszy moze byc podrobka?jesli tak to czy moga byc z nim problemy?

po 5.tak przy okazji jakie radiatory zastosowac i czy nie ma ktos pasujacych po taniu na zbyciu?

dzieki z gory za wszystkie odpowiedzi...pozdrawiam :):)

Skomentuj

Czaruję...
                      X