Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica-dobur elementow,korektor

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica-dobur elementow,korektor

Witam.
    Jestem na etapie robienia zwrotnicy do oklepanego zestawu 150-03/4+11/100.
    W planie jest 6db/Oct podział na 3kHz.
    pytania:
    1.Do arn dałem cewke 0,56mH(zamówiona z Akkusa) wziołem poprawke na to że głośnik ma przy 3kHz 10Ohm (zmieżone) Czy dobrze to zrobiłem, bo mam wrazenie że to obcięcie następuje troche wcześniej (robiłem pomiar pojemnościówką, niestety mam do dyspozycji tylko Cooledita)

2.O ile db nalezy wytłumić gwizdek, niby różnica w skuteczności wynosi o ile pamiętam jakieś 5db, ale głośniki mają różną impedancje i z tego co mi wiadomo to katalogowe SPL jest podawane dla 1W (2.8V dla 8Ohm i 2V dla 4Ohm) Jak coś takiego policzyć?

3. Czy po zastosowaniu korektora (dwujnika RC) dalej nalezy uwzgledniac przy doboze cewki impedancje glosnika przy czestotliwosci podzialu?

mamnadzieje ze napisalem to z sensem.

[ Dodano: 2004-09-18, 15:44 ]
    Co jest, nikt nie ma nic do powiedzenia?

Samą cewką do arn nic nie odfiltrujesz , mozesz mi wierzyć. Po drugie ten arn nie nadaje sie do takich filtrów , ma za mocne rezonanse na końcu pasma. Pewnie gdzieś przeczytałeś ,ze 6dB/oct jest najlepsze , racja ale z najlepszymi glośnikami .

Masz tu mój schemat zwroty do takiego zestawu.
    Załączone pliki

Skomentuj

Dzięki za schemat, tylko nie bardzo rozumiem jaką role spelnia tu Lz1.

[ Dodano: 2004-09-18, 23:35 ]
      Jakbys mugl mi jeszcze powiedziec o ile db jest wytlumiona kopołka i jaką ma częstotliwość podziału ta zwrotnica to byłbym bardzo wdzięczny. 1,1mH czy to nie za dużo?

Skomentuj

Lz1 i Cz1 tworzą pułapkę rezonansową.
        Nie pamietam o ile wytłumiona jest kopulka , na oko bedzie z 5dB. Pozdział jest na 3,5kHz. O wartosci elementów się nie martw , zwrotnica zaprojektowana jest na podstawie pomiarów.
        Kopułka oczywiście w odwrotnej polaryzacji.
        Na tej zwrotnicy gra całkiem fajnie , jest dosyć bezpośrednia średnica ,wokale sa podkreślone.

Skomentuj

jak obliczasz tka pułapke? czy jak zastosuje tą półapke z cewka 0,56 a nie z 1,1mH to bedzie ona tłumiła tą samą częstotliwość? (chodzi o to niemiłe podbicie koło 1kHz?). To by mi sie bardzo rzydało mam taki głośnik 8ohmowy w którym chciałbym wytłumić troche częstotliwośći między 1 a 3kH. Chciałbym umieć obliczać takie półapki. znam jakieś wzory na Xc i Xl ale sam z tego nic nie wykombinuje.

Skomentuj

te wzory nic ci nie dadzą bo głośnik to nie tylko rezystencja ale także pojemność i sporo indukcyjności.... dobrym narzędziem jest speaker warkshop. darmowy program oferuje w tej materii spore mozliwości :)

Skomentuj

Pułapka jest na rezonans na 6kHz.

Skomentuj

SW mam nawet zainstalowany, ale mój Jig troche szwankuje, musze jeszcze troche nad nim popracować.

Skomentuj

Yoshi to wyprobowal wiec nie ma co mieszac.
                  Wczesniejsze dzialanie cewki w galezi noskich daje troche linearyzacji.

Skomentuj

OK to jeszcze jakby mi ktoś powiedział co z tym korektorem, czy warto go stosować? I Jaką impedancje nalezy brac pod uwage po jego zastosowaniu?

Skomentuj

Korektor tu jest niepotrzebny.

Skomentuj

Czaruję...
                      X