Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Brzęczenie w wzmacniaczu TDA 7294 - proszę o pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Brzęczenie w wzmacniaczu TDA 7294 - proszę o pomoc

Witam.
    Jakiś czas temu zrobiłem wzmacniacz do subwoofera na końcówce TDA 7294. Zasiliłem to trafem 2*24 V i wszystko gra pięknie z małym jednak wyjątkiem. Mianowicie, jak włanczam suba to z głośnika daje się słyszeć takie dziwne brzęczenie. To brzęczenie nie jest bardzo dokuczliwe, bo jest ciche i jak gra muzyka (nawet cicho) to zanika, jednak jak subek stoji "na biegu jałowym" to zaczyna nmie to ostatnio trochę drażnić.
    Moje pytanie: czy da się to jakoś wyeliminować.
    Bardzo proszę o poradę i z góry dziękuję.
    Pozdrawiam.

to moze byc jakies przebicie na kablu, sprawdz kable w pierwszej kolejnosci

Skomentuj

looknij kable sygnalowe. najlepiej zrob ekran bo moga dzialas jak antena i zbierac wszystko z otoczenia.
      jak nie pomoze to pokrec troche transformatorem. tez moze pomoc

Skomentuj

Dobrze, spróbuje to co mi radzicie.

Skomentuj

Prowadzenie masy :) . Wszystko poprowadź z jednego punktu w formie gwiazdy. Każdy kabel sygnałowy czy to od czincza czy do potencjometru puszczaj w ekranie uziemionym jednostronnie również z tego samego punktu masy. Jeżeli to nic nie da to zastanów się czy nie masz zamałych pojemności filtrujących w zasilaczu.

Skomentuj

W zasilaczu mam 4 x 4700 uF, a wzmacniacz pracuje tylko z głośnikiem 8 ohm. Także narazie zabrałem się za kable.
            Pozdr.

Skomentuj

jak usunąć brum sieciowy na kostce tda7294

[ Dodano: 2005-12-22, 13:23 ]
              Ja mam jeszcze większą pojemność kondesatorów w zasilaczu i nic mi to nie pomogło, kable sygnałowe też mam ekranowane i potencjometr jest podłączony do masy. Brzęczy i brzęczy.

[ Dodano: 2005-12-22, 16:24 ]
              mirro---, może to być wina transformatora.Jerzeli trafo ma za mało miedzi na uzwojeniu pierwotnum to wytwarza one większe zakłucenia.Transormatory na rdzeniu EI zawsze wprowadzają zawsze takie zakłucenia. Ja terz miałem ten probłem.No chyba rze masz odpowiedni toroid to morzesz jeszcze zmienić wartość rezystora ktury jest podłączony miedzy 2 nóżką a masą z 22k do około 10k najlepiej metodą eksperymentalną. Ja tak zrobiłem i nic mi jóż nie brzęczy ale układ będzie grał trochę ciszej, mi to odowiada.

Skomentuj

No właśnie zmana na kable ekranowane ns niewiele sie zdała.
                w samym układziku nie chce grzebać, bo dobrze gra, i jak to mówią: "nie ruszaj kupy puki nie śmierdzi" :) . Trafo mam indela TST 022/150 (chyba dość mocne) - może dało by coś gdyby je zaekranować jakąś metalową puszką?

Skomentuj

Czaruję...
                X