Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mostek prostowniczy - jak dobierac

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mostek prostowniczy - jak dobierac

Takie mam pytanko. Wg czego dobiera sie mostek prostowniczy w zasilaczu ??? Jaki mostek montowac w zasilaczu do ktorego podlaczone bedzie trafo 2x24 300W a filtracja to 4x4700uF?

A i jeszcze jedno pytanko :-) Lepiej dawac 4 mniejsze kondy do filtracji (np 4x4700) czy lepiej mniej ale o wiekszej pojemnosci (np 2x10000) ??

Jak chcesz to możesz sie pobawic w jakies tam obliczenia. W praktyce wystarczy 10-15A przy większch mocach ważne jest żeby dać radiator.

Skomentuj

ja zawsze daje 35A i nie musze nic liczyć :P
      kosztuje 2zł więcej od takiego 10A,
      a wiem że zawsze da rade i nie musze o tym myśleć ...

Niby lepiej dać więcej mniejszych choć pewnie i tak tego nie odczujesz :)

Skomentuj

Takero jak zlozysz wzmaka b.duzej mocy i nie dasz radiatora na mostek, to i 50A cię nie uratuje

Skomentuj

nie mówimy o b. dużej mocy tylko o tym co robimy najczęściej tj wzmaki o mocy <300W do których takie mostki wystarczają bez problemu :P

Skomentuj

Powyzej pewnych mocy mostek musi miec radaitor i nie jest takie wazne czy ma 25 czy 50A po prostu wymaga odprowadzania ciepla.
            Zwykly plaski plastikowy mostek 6-8A za 2zl z radiatorem wytrzymuje wzmacniacz 400w/4omach! Bez radiatora typowo starcza do wzmaka 200W/4omach.
            A ze ja nie lubie bawic sie w przykrecanie do radiatorow i ciaganie kabli to daje dwa takie mostki bez radiatora na wzmak 300-400W/4omy.
            Ostatnio robilem testy zwarciowe i wzmak poszedl z dymem ale mostki przezyly.

Skomentuj

czasami warto dla świętego spokoju wydać 2 zł więcej :)
              BWT w tym wzmaku do testów siedziały chyba 2 mostki 10A każdy ..

Skomentuj

Moze i 10A mialy na oko, w kazdym razie sprzedawca policzyl je jako 6A :)
                Inny model mostka powiekszyl by mi plytke a ta to dopiero kosztuje i ile miejsca zajmuje.

Skomentuj

Czaruję...
                X