Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moc żarówki 280V gdy działa na 230V

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Moc żarówki 280V gdy działa na 230V

Witam!

Czy żarówka o mocy 100 Watt na napięcie 280V podpięta do sieci 230V pobiera również 100 Watt czy może więcej lub mniej?

Pozdrawiam

mnie sie wydaje ze to forum o audio a dzial o elektronice a nie elektryce, zapytaj lepiej na elektrodzie

Skomentuj

Zadanie typowo maturalne
      P1=100W
      U1=280V
      U2=230V
      P2=?

P1=U1I
      R=U1/I =>I=U1/R
      P1=U1^2/R => R=U1^2/P1 = 78 400/100 = 784 Ohm

P2=230^2/784 =~ 67W

O ile sie nigdzie nie pomylilem :P

Skomentuj

OK dzieki. Mozna zamknac temat.

Skomentuj

Zadanie typowo maturalne
          gdzies Ty i kiedy mature zdawal??:P u mnie w liceum na maturze z fizy to o kwarki pytali (osobiscie zdawalem matme - przychylniejsz komisja )

Skomentuj

Ghazi to nie takie proste, rezystancyja żarówki nie jest liniowa, bardzo silnie zależy od temperatury.
            Jak nie wierzysz to zmierz omomierzem rezystancje żarówki 100W 230V i wynik pomiaru podstaw do wzorów, wyjdzie około 1kW

Skomentuj

dokładnie - to zjawisko jest wykorzystywane np jeśli robimy zabezpieczenie sopranówki - gdzieś miałem charki kilku zarówek samochodowych - tego się nieda wyliczyć to trzeba zmierzyć.... bo będzie ona rozna dla roznych zarników i gazu

Skomentuj

ghazi, wyidealizował :)

weźmy jeszcze pod uwage że zarówke zasila prąd zmienny :)

Skomentuj

Zywotnosc zarowki spada o ok 50% jezeli jest zasilana napieciem mniejszym o 10% od znamionowego. Wiec ta zarowka dlugo nie pociagnie.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Maturka w tym (przyszlym) roku Ale praktycznie identyko zadanko bylo na maturze kilka lat temu (tyle ze z napieciami 220V i 240V) i to jest rozwiazanie zgodne z kluczem odpowiedzi ^^

Skomentuj

Zamieszczone przez Daniel
                      ghazi, wyidealizował :)

weźmy jeszcze pod uwage że zarówke zasila prąd zmienny :)
                      To że jest zmienny nie ma tu żadnego znaczenia. No chyba żeby był wolno zmienny np 1Hz

Zamieszczone przez freejack
                      Zywotnosc zarowki spada o ok 50% jezeli jest zasilana napieciem mniejszym o 10% od znamionowego. Wiec ta zarowka dlugo nie pociagnie.
                      Klasycznej żarówki wcale nie spada a wręcz przeciwnie. (chyba że miałeś na myśli większe o 10

Zamieszczone przez ghazi
                      Maturka w tym (przyszlym) roku Ale praktycznie identyko zadanko bylo na maturze kilka lat temu (tyle ze z napieciami 220V i 240V) i to jest rozwiazanie zgodne z kluczem odpowiedzi ^^
                      W takim razie zadania układał jakiś straszny lamus. No chyba że w treści było żeby potraktować żarówe jak liniowy opór.

Skomentuj

No chyba że w treści było żeby potraktować żarówe jak liniowy opór.
                        było :)
                        pamiętam to, kiedyś na fizie robiliśmy to zadanie ...

[ Dodano: 2005-12-23, 15:07 ]
                        niby czemu ?

Skomentuj

dla zwykłej zarówki z tego co wiem to niema problemu wachania +-20% są akceptowalne - cyrki zaczynają się przy "wynalazkach"

ps - niezmienia to faktu że wybrali cholernie kontrowersyjny przykład - mozna było napisać że na rezystancji wydziela się 100wat i niebyło by problemu

Skomentuj

O ile pamiec mnie nie myli to przy mniejszych napieciach niz nominalne bezpowrotne zjawisko odrywania sie czasteczek wolframu z zarnika jest wieksze.

Skomentuj

O ile pamiec mnie nie myli to przy mniejszych napieciach niz nominalne bezpowrotne zjawisko odrywania sie czasteczek wolframu z zarnika jest wieksze.
                              O ile prawidłowo rozumuję to przy wyższych temperaturach są większe szanse na oderwanie się czegokolwiek.

Skomentuj

Napisalem "bezpowrotne" bo przy niskich napieciach nie moga juz "wrocic" - wlasnie ze wzgledu na szybsze stygniecie.

Skomentuj

w granicach +-20% niejest to tuzy problem

Skomentuj

Napisalem "bezpowrotne" bo przy niskich napieciach nie moga juz "wrocic" - wlasnie ze wzgledu na szybsze stygniecie.
                                    No proszę. A to by mi do głowy nie przyszło. Byłem przekonany że im wyższa temp. tym szybsze zużycie. No ale jak widać świat żarówek nie jest aż tak prosty jak mi się wydawało ;-]

Skomentuj

btw......wracajac do niuansu ;-)

omomierz nie bylby zbytnio zadowolony z podlaczenia go do pracujacej zarowki ;-)

Skomentuj

zawsze można użyć amperomierza i woltomierza...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X