Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

brumienie we wzmaku

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

brumienie we wzmaku

czesc
    wygrzebalem w piwnicy koncowke mocy na STK4221V. zasilana jest +/-45 V ( aplikacja to najprawdopodobniej ta przykladowa z noty katalogowej)
    tu jest nota tego stka : http://alfa.iele.polsl.gliwice.pl/el...o/stk4221v.pdf
    trafo to "ts 140/4" - http://indel.pl/a_10.htm

jak to koncowka mocy , posiada tylko wejscie, wyjscie i wlacznik. i tu chyba tkwi problem
    gdy podlacze glosniki i wlacze koncowke bez zadnegu zrodla sygnalu - brumi
    jesli podlacze ze zrodlem sygnalu - brumi
    podlaczylem przed koncowke filtr "sub 4" - http://www.cartonaudio.com/modul_sub4.html
    jako ze koncowka jest 2kanalowa, a sygnal z wyjscia filtru dostaje mono, wiec polaczylem wejscia obu kanalow razem (+do+; -do-) i do tego dopiero podlaczylem sygnal z filtru. i dalej brumi!! regulacje dzialaja spoko, choc jak gdyby wystepuje lekkie przesterowanie ( tak mi sie wydaje, nie slychac tego dokladnie, bo napedzam tym wzmakiem tube typu frontloaded, (na glosniku Monacor SPH 390 TC , 2 cewkowym), wiec powyzej 300Hz nic z niej nie slychac)

nie wiem jak wyeliminowac te brumienie. nie jest one glosne , ale jest caly czas. co ciekawe, brumienie ma caly czas taki sam poziom, niezaleznie od konfigurcji czy nawet glosnosci. tzn, robiac glosniej na preampie nie podglasnia sie brum.

co ja moge z tym zrobic?
    pomozcie , bardzo was prosze!!!
    wesolych swiat!

tak jak chyba we wszystkich innych aplikacjach sprawdzic mase, wymienic kable na ekranowane i ktos jeszcze kiedys mowil zeby dolozyc kondziolkow do zasilacza, kiedys u mnie w TDA7294 wystarczyla sama wymiana kabli

Skomentuj

pojemnosc w zasilaczu ma najmniejsze znaczenia, glowne przyczyny brumow to zle poprowadzona masa i bliskosc trafa ktoro sieje. Jak to toroid to wystarczy czasem odbrocic w odpowiednia strone.

Skomentuj

kondy to 2x 10000uF . mase poprowadzilem inaczej. wszystko sie zbiera w jednym punkcie na masie trafa i dupa, dalej brumi:/ nie mam juz pomyslu...

Skomentuj

Mam podobny problem cały czs lekko ale zawsze burumi co jest? A wzmak mam cos ala holton tylko że 100w.

Skomentuj

panowie elektronicy pomozcie cos. odeslijcie gdzies nas, poradzcie co jeszcze moze byc nie tak, czy moze jest jakis uklad, ktory moglby to brumienie usunac?

Skomentuj

Możesz próbować coś zakombinować z masą, popatrz jak jest to wewnątrz poprowadzone, masę do zacisków głośnikowych możesz poprowadzić zaraz z zasilacza, połączyć z masą wejściaKtóreś z tych zabiegów powinno pomóc. Nie próbuj uziemiać obudowy itp, bo może się okazać, że spalisz układ wzmacniacza, nie wiadomo jak on jest wewnątrz zmajstrowany.

Skomentuj

no i dalej kombinuje z masa i dalej brumi:/ macie moze jakis artukul o prowadzeniu masy czy cos takiego?

Skomentuj

jesli juz jeden punkt masy to tylko miedzy kondensatorami zasilacza.
                  Wspolny punkt masy (gwiazda) wcale nie jest optymalny. Do masy zasilacza (nie trafa!) podlacza sie mase wzmacniacza. Mase sygnalu bezposrednio na plytke wzmacniacza a nie do masy zasilacza.
                  Duze znaczenie ma tez prowadzenie masy na samej plytce, sam uklad wzmacniacza ma tzw mase sygnalowa i mase zasilania czesto sa one polaczone na plytce stad duzo problemow szczegolnie ze wzmakami wielkokanalowymi kiedy powstaja petle masy.

Jak chcesz dobrze poprowadzic masy to musisz pokazac jak masz wszystko polaczone i jakich modulow uzywasz.

Skomentuj

ja urzywam czegoś takiego i mam absolutną ciszę http://img457.imageshack.us/my.php?i...163402x4lw.jpg jest to filtr sieciowy wyciągnięty z jakiegoś zasilacza do kompa

Skomentuj

a czy taki filtr moglby poprafic sytuacje? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79318804

Skomentuj

Taki filtr moim zdaniem nie pomoże na brum. A zeby w ogóle cokolwiek działał to musisz mieć instalacje z przewodem ochronnym.

Skomentuj

a taki filtr: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79542829 ? ten nie potrzebuje uziemienia w instalacji chyba:)

Skomentuj

A może wystarczy dołozyć kondensatory blokujące,jakieś małe pojemności ceramiczne?
                            Za wiele sie na tym nie znam ale miałem pare takich akcji i dołozenie ich zalatwiało sprawe raz na zawsze.

Skomentuj

Spróbuj wymienić lub zwiększyć pojemność kondensatora na nóżce 14 (100uF) na 220uF. Ale raczej problemem jest masa sygnałowa.

Skomentuj

umberto, - w ktorym miejscu mam dolozyc te kondensatory blokujace?
                                Molibden, - jaki efekt moze przyniesc ta zmiana? pytam bo w tej chwili nie mam takiego konda)

Skomentuj

Ten kondensator filtruje napięcie zasilające wejściowy stopień róznicowy.

Skomentuj

a czy brum występuje bez podłączonego kabla sygnałowego?(zewnętrznego)czasem jak się kabel gdzieś plącze podrodze z sieciowymi to sieje na niego

Skomentuj

flodins, - brumi nawet jak nie jest podpiety zaden sygnal

Skomentuj

Czaruję...
                                      X