Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz wielokanalowy do KD

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz wielokanalowy do KD

Witam

W zwiazku z faktem, ze Mikolaj (pozdro) przyniosl troche kasy, w mojej glowie pojawila sie idea zrobienia wzmacniacza domowego do KD.

Wymyslilem sobie, ze zrobie go na:

2 x mostku TDA 7294 (150 W / 8 ohm) na przody, ktore sa duzymi kolumnami podlogowymi, i w zalozeniu maja takze grac jako stereo.

3 x TDA 7294 dla satelit oraz centralnego (70 W / 8 ohm)

To staloby na toroidzie 500 VA z www.toroidy.pl (2 x 24 V chyba ze robia na zamowienie ciut wieksze np 26 V)

1 x mostek TDA 7294 (150 W / 8 ohm ) na subwoofer zasilany z oddzielnego trafa 250 VA

Preampy zrobione na potencjometrach raczej tylko volume / balans, moze jakies kity AVT to bassow i trebli, i tak bedzie to gralo na Audigy .

Opcja stereo moze byc wykorzystywana prawie na maksa (naglosnienie sporego domu na dzialce podczas glosniej imprezy :). Opcja 5 (6).1 wykorzystywana do ogladania filmow ( i oczywiscie nie na pelnej mocy)

Chlodzenie na radiatorach + sterowanych wentylatorach

Pytania:
    1 Czy taka konstrukcja ma sens ????
    2 Jaki mostek prostowniczy do tego 500 VA , czy musi byc radiator ??
    3 Czy da sie zrobic przelacznik stereo / 5.1 tak by trafo zasilalo odpowiednia liczbe koncowek mocy - jakto zrealizowac
    4 Czy nie lepiej uzyc LM 3886 w takich samych konfiguracjach(te pare zlotych moge dolozyc jezeli poprawi to jakosc grania) ?
    5 Czy ten toroid wytrzyma dolozenie jeszcze jednego tylnego centralnego ??
    6 Czy 2 lub wiecej koncowek mocy moze znajdowac sie na wspolnych radiatorach ?
    (przy braku zasilania jednej, druga dzialajaca wplywa termicznie na ta pierwsza)

Wiem ze za kase ktora na to wydam mozna kupic jako taki wzmacniacz kd dosyc znanej firmy - ale ciagnie mnie zeby zrobic to samemu i miec satysfakcje ( kolumienki daly mi ogromna :)

Przepraszam jezeli pytania sa banalne, jedyne co w zyciu zlozylem elektroncznego to przedwzmacniacz do mica pomiarowego :)

Pozdrawiam
    Baracus

po 1 - brałbym lm3886 zamiast tda 7294
    po 2 - za duże trafa ... dałbym główne conajmniej o 100va mniejsze , a do tego suba z 250va zszedłbym na 150va...
    po 3 - do suba zamiast mostka tda dałbym coś na tranach - holton ??
    Czy taka konstrukcja ma sens ????
    wolałbym za tą kase coś firmowego kupić...
    choćby z allegro ...
    Czy nie lepiej uzyc LM 3886 w takich samych konfiguracjach(te pare zlotych moge dolozyc jezeli poprawi to jakosc grania) ?
    lepiej
    Czy ten toroid wytrzyma dolozenie jeszcze jednego tylnego centralnego ??
    nie tylko jednego , nawet paru :)
    Czy 2 lub wiecej koncowek mocy moze znajdowac sie na wspolnych radiatorach ?
    tak
    Wiem ze za kase ktora na to wydam mozna kupic jako taki wzmacniacz kd dosyc znanej firmy - ale ciagnie mnie zeby zrobic to samemu i miec satysfakcje ( kolumienki daly mi ogromna :)
    ja jednak brałbym firmowy ...

Skomentuj

poczekaj z tydzień to dam na forum moje kino razem ze wzmacniaczem 5.1(7.1) z opisem

Skomentuj

jak preampa zrobiłeś ?
        zapodaj schemat

Skomentuj

konstrukcja nie jest ukończona ale postanowiłem wystawić ją na forum pod wieczór powinna być w "własne..."

wysawnione, zapraszam :)

Skomentuj

musi byc a nie powinna, jestem bardzo ale to bardzo ciekawy

Skomentuj

Czaruję...