Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

mostek tda7294 - temat free open

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mostek tda7294 - temat free open

sklepałem sobie ostatnio mostek z tda7294, było z nim trochę problemów (bo a to sprzedawczyni w sklepie sprzedała mi zamiast 22komy to 22omy rezystory, bo to ścierzki na płytce kijowo wyszły...) ale dzisiaj udało mi się go uruchomić całkowicie i w zupełności i w wersji mini bez płytki (prawie aplikacja Irka, na wejściu dobrałem inne kondensatory)
    Zgrubsza go pomierzyłem i przy zasilaniu 2x34Vdc wyciągnął na wyjściu bezproblemowo 35V bez pojawienia się zniekształćeń na oscyloskopie a w porywach (mierzone kilka sekund) to i 40V lekko ucięte wierzchołki. W sumie na obciażeniu miałem głosnik zamiast rezystora, ale mniejsza z tym.
    To będzie napędzać suba an 8omach (jeszcze go nie ma bo najpierw elektryka jest potrzebna)
    Jedyna wkurzająca rzecz to mocno gorące radiatory, a nie są małe. Przy około 50W radiatorów już nie da się dotknąć.

Temat rozpoczęty - uwagi, wskazówki, nowatorskie rozwiązania można wkładać do tematu !!!

kilka fociszek nienajlepszych bo ciemno :P

Nie dziw sie ze sie grzeje - na samych koncowkach masz +/-48V to dosc sporo. 7294 ma z tego co pamietam max +/-50V i to bez sygnalu. Proponuje odwinac kilka zwoi z trafa tak zeby zostalo 2x28V i to powinno wystarczyc. Z reszta kazda koncowka widzi tylko polowe impedancji glosnika czyli 4 ohm'y, wiec wystarczyloby w zupelnosci 2x24V co daloby po wyprostowaniu +/-32V bez sygnalu i jakies +/-27V przy max. mocy (ok. 140W/8ohm) i 10000uF na galaz zasilania...

Skomentuj

po wyprostowaniu ma 2x34Vdc także trafo moje ma 2x24Vac.

Skomentuj

A to sorki, zle zrozumialem. W takim razie to troche dziwne ze sie grzeje. Mam podobna konfiguracje tyle ze 2xmostek na 7294 i jakos nie chca sie grzac... Moze nalezy zastosowac dociazenie dla wyzszych czestotliwosci... Chociaz z drugiej strony w aplikacji TDA nie widzialem czegos takiego. Bez takiego dociazenie TDA2050 grzeje sie niemilosiernie w spoczynku - okazalo sie ze bez tego dociazenia sie wzbudza. Sproboj zrobic to samo to 7294 moze pomoze. No i sprawdz najpierw wszystkie elementy...

Skomentuj

wcześniej pisałem ze zastosowałem aplikację Irka, ale na wejsciu zmieniłem kondensatory i tak pasmo jest docięte od około 10Hz-3000Hz do tego dochodzi jeszcze filtr dolnoprzepustowy (w przyszłości jeszcze subsonic).
          Jutro pokatuję jeszcze dziada, muszę dojść aż zabezpieczenie termiczne się włączy, na zwarcie też go sprawdzę.

PS
          kto ma jeszcze tda w mostku niech pisze i się chwali: w ajkiej ma aplikacji, spostrzezaenia uwagi i wiele innych

pozdrawiam

Skomentuj

hehe ja miałem 1 tda 7294,radiator prawie taki sam i strasznie się grzał,ale stawiałem na nim garnuszek z wodą :), jeszcze nigdy zabezpieczenie się nie włączyło,nawet gdy ktoś mi zwarł radiator z masą...

Skomentuj

Takie radiatory nie powinny się za bardzo grzać. W zasadzie na te dwa układy wystarczył by jeden taki radiator, czyli połowa tego co masz.

Może się wzbudza?
              Dałeś na zasilanie kondensatory 100-220n przy nogach scalaków?

Skomentuj

nie nie dałem tam kondensatorków. Ale nie jest wzbudzony, oscyloskop nic nie pokazuje, głosnik też nic nie robi, bez sygnału się nie grzeje. W sumie sprawdzę czy coś pomoże dolutowanie tych kondów...
                chyba będę musiał się przyzwyczaić do takiej temperatury panującej na radiatorze. W tranzystorowcach nie mam problemu na taką skalę...
                pozdrawiam

Skomentuj

tylko ze scalaki powinny byc przykręcone miej wiecej na srodku radiatora

Skomentuj

Czaruję...
                  X