Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kondensatory z 3 wyjściami !?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kondensatory z 3 wyjściami !?

Chce wymienić kondensatory filtrujące prąd we wzmacniaczu i po wylutowaniu okazało się że mają one 3 wejścia i teraz włąsnie nie wiem bo jedno to jest napewno minus, a pozostałe dwa to plusy czy plus i masa ??
    A drugie moje pytanie to gdzie w internecie moge kupić takie kondensatory ??

pozostałe dwa to napewno "plus i masa"
    Nie jestem pewien ale takich kondensatorów chyba nie dostaniesz.

Skomentuj

takie kondensatory byly miedzy innymi w tosce, byly one na zasilanie symetryczne, srodkowa noga to byla masa a boczne na napiecia, jak na obudowie nie pisze ktora noga to + a ktora - to wystarczy zajzec do schematu wzmacniacza, znalesc filtracje zasilania i kupic poprostu dwa kondensatory, polaczyc je razem tworzac mase i odpowiednio plus podlaczyc do dodatniej galezi zasilania, a minus do ujemnej

Skomentuj

takie kondensatory wcale nie są zadkie często sie je uzywa bo zajmują mniej miejsca

Skomentuj

ja kiedys w starym japonskim wzmaku mialem 3-nozkowe kondy, ale jedna noga byla po prostu nie podlaczona i tylko poprawiala pewnosc montazu, ale byla wyraznie oznaczona NC

Skomentuj

Tak jak mówicie okazało się że trzecia noga była poprostu dla lepszego trzymania.Kupiłem zwykłe kondensatory zamontowałem i wszystko pięknie działa

Skomentuj

ja mam 4 takie stare Elwy ,po 2x4700uF kazdy

Skomentuj

Czaruję...
              X