Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wiele wzmacniaczy na jednym radiatorze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wiele wzmacniaczy na jednym radiatorze

witajcie
    bede robil wzmacniacz 5.1 .
    zrodlem sygnalu ma byc karta z kompa ( soundstorm) 5.1
    chce w jegnej obudowie zamknac 6 koncowek mocy.
    5x gainclone i 1 mosfet 400.

i stad moje pytanie - czy moge wszystkie koncowki zamontowac na jednym miedzianym radiatorze 20x20 cm , żebra wysokie na 8 cm, grube na 8mm, czy bezpieczniej bedzie zamontowac 2 radiatory, jeden na gainclony a drugi na mosfeta 400.

jako ze mosfet bedzie sie bardziej grzal od LM'ow ( tak mi sie wydaje), nie wiem czy temperatura mosfetow nie bedzie negatywnie wplywac na prace LM'ow?

radiator jest wystarczająco wielki jednak osobiście wolałbym dać osobno gainclony a osobno holtona .Czy będzie wpływać nie powinno poza tym że lm będą nagrzewane przez tranzystory z mosfeta.

Skomentuj

prawopodobnie zastosujesz dwa trafa jedno do tego mocniejszego wzmaka na mosferach a drugie do LM3886. Wiec i radiatory dobrze byloby dac dwa. Choc nie ma to wiekszego znaczenia czy dasz jeden wielki czy dwa mniejsze.
      Na pewno wzmak na tranzystorach moze wytrzymywac wyzsze temperatury niz scalona koncowka mocy.

Skomentuj

dzieki za odpowiedz :)
        bede stosowal dwa trafa, 2x50V 600W dla mosfeta,
        a dla LM zasilacz 500W (dla 5 kanalow), tylko sie zastanawiam nad napieciem. tzn. myslalem nad trafem z dwoma parami uzwojen , zebym mial rozne napiecia dla roznych impedancji

i tak: dla 4R 2x22V, dla 8R 2x28V.

ma sens bawienie sie w takie cos, czy dawac tylko 2x22V?

- po wyprostowaniu tych 22V mialbym 28V, co co dla 4R dawaloby ok 80W, ale dla 8R juz tylko 40W .

-z drugiej strony dajac 2x28V po wyprostowaniu mialbym ok 38V, co daloby mi ok 80W dla 8R, ale dla 4R te napiecie byloby za duze.

zeby nie mieszac - pytania:
        1. ma sens robienie dwoch roznych napiec?

2. co sie stanie gdy do LM3886 na napieciu 38V podlacze 4R glosnik ( z wykresu w nocie wynika ze jest to juz poza zakresem, ale co to tak naprawde znaczy?)?

Skomentuj

<lol> 500wat do LMa ??

jesli to ma pracować w domu to do Holtona dał bym trafo 300-400wat 2x50V a do LMów 200-300wat daj 2x24 albo 2x26 i będzie w miare uniwersalne.

Skomentuj

Sound Wave wziales pod uwage, ze te trafo ma 5 LM'ow zasilic? nie chcialbym zeby mi moc spadala pod pelnym obciazeniem 5 kanalow, jak to sie dzieje w wiekszosci amplitunerow. przy pelnym obciazeniu LMy by dawaly w sumie gdzies 5* 70W= 350W
            ja wiem ze w sygnale efektowym ( centralny i surround'y) nie ma tak duzej energii jak w glosnikach przednich , lecz chcialbym , zeby w razie jakiejs wiekszej impreski mozna bylo puscic muze z wszystkich kanalow bez degradacji dzwieku czy mocy

czy do spelnienia tych wszystkich wymagan na pewno wystarczy 300W trafo?

Skomentuj

moim zdaniem tak - do stereo daje do LMów trafo 100 max 150wat. więcej nic nie zmienia.

kolumny efektowe jak i central na imprezce i tak wyłączysz - co by ich nie spalić :) pozatym nieda sie słuchać muzyki z 5 kanałów - do muzyki ludzie wymyślili stereo!

Skomentuj

1. ma sens robienie trafa dla dwoch roznych napiec ( 2x22V i 2x28V)?

2. co sie stanie gdy do LM3886 na napieciu 38V podlacze 4R glosnik ( z wykresu w nocie wynika ze jest to juz poza zakresem, ale co to tak naprawde znaczy?)?

Skomentuj

1. a jaka różnica w cenie ?? spytaj na toroidy.pl
                  2. istnieje ryzyko spalenia.. wręcz silnie prawdopodobne ;]

Skomentuj

z trafo mozesz się pobawić wystarczy żeby ci zrobili dodatkowe odczepy

Skomentuj

myslalem nad tym, zeby trafo mialo wyjscia 2x22V i 2x6V, wtedy w zaleznosci od podlaczenia moglbym uzyskac te 2x28V

Skomentuj

mozna tak zrobić ale niewiem czy to coś da - sporo kombinacji a efekt niezaspecjalnie widoczny

Skomentuj

Sound Wave, sprecyzuj jakie masz wątpliwosci. chodzi ci o te polaczenie 22 i 6 czy o idee robienia dwóch napieć? mi sie wydaje ze tak dobrze by było, wtedy i dla 8 i dla 4 R bede mogl wyciagnac te 70W

Skomentuj

myśle że jak dasz 2x26 to będzie to dobrze dla zarówno 8 jak i 4 ohm. przy 22V niewyciągniesz 70wat dla 4 ohm. Idea podwojnego napięcia jest słuszna - ale zbyt kłopotliwa i mało wydajna by opłacało się ją stosowac.

Skomentuj

liczyłem w ten sposób: (22V*1,4)-1,4=29,4V to tak na styku jest dla 4R
                              gdy dam 26V dla 4R to po wyprostowaniu bedzie (26*1,4)-1,4=35V, to tak za duzo troche , pytanie co sie stanie jesli glosnik bedzie mial minimum impedancji na poziomie 3R, a wzmacniacz bedzie w pełni wysterowany? cholera troche sie tego boje :/

Skomentuj

to że głośnik będzie miał minimum impedancji na poziomie 3 ohm tym się nie przejmuj bo max moze mieć nawet 30ohm. wazne jest to że w muzyce po pierwsze natęzenie dźwięku m harakter impulsowy a pozatrym średnia impedancja obciązenia kolumny 4 ohmowej wynosi ponad 8 ohm :)

Skomentuj

kup typowe trafo z napieciem 2x24V moc juz zalezy od zasobnosci portfela mozesz kupic 300W a nawet 600.
                                  Na pewno z napiecia 2x22V nie otrzymasz 80W/4omach. To co liczysz to napiecie bez obciazenia pod obciazeniem spadnie i moc bedzie nizsza. W danych katalogowych parametry podawane sa przy zasilaniu stabilizowanym.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X