Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

tda 7294 padło za friko...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tda 7294 padło za friko...

Witam
    wiec sprawa wyglada tak,podpialem tda 7294 ,zasilanie 2x 35vdc(okolo)
    przykrecilem kostke do radiatora,grało na imprezce,gralo do teraz...
    co sie dzialo w miedzyczasie:
    wlozylem do obudowy suba kable tak samo jak byly,nic nielutowalem(tylko kabel od trafa>siec).
    Co teraz?
    teraz gra cicho,dosc ladnie do 2/5 glosnosci w windowsie ale powyzej charczy i nic wiecej.
    to nie wina glosnika. co moglo pasc? pewnie scalak,tak ale dlaczego? wzmak byl obok glosnika ale magnes niezniszczyl by tego raczej...(niestykalo sie z magnesem,bylo jakies 15 cm od niego...)
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

ja mialem podobny problem ze swoim mostkiem. Tez charczalo jak dalem glosnjiej. Problem polega na zlym odprowadzaniu ciepla.

Niestey moj mostek juz padl:/

Pozdro

Skomentuj

jak to moze byc zle odprowadzenie ciepla jesli radiator jest letni,przy pelnym wysterowaniu przez dlugi czas(cala impreza sylwestrowa) dokrecony jest git,a niedziala po wlozeniu go do obudowy z drewna(jedyne co sie wydarzyl oto to ze trafo ts120/12 zjechalo po sciance suba z wysokosci 10 cm,niespadło!)
      czy to na 99.9% scalak? moze da sie to jakos uratowac na 5 minut zebym zdazyl sprzedac ?
      przyszli obejzec i kupic a tu taki zonk.kto teraz cos odemnie kupi

[ Dodano: 04-01-06, 00:56 ]
      moze zle sie wyrazilem
      jak dam powyzej 50 % mocy to charczy,i gra cicho.pierw myslalem ze to sygnal(kabel sygnalowy mialem skrecony a nie lutowany)...

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
        ... moze da sie to jakos uratowac na 5 minut zebym zdazyl sprzedac ?
        przyszli obejzec i kupic a tu taki zonk.kto teraz cos odemnie kupi
        Jak uratujesz na 5 minut i sprzedasz a potem komuś padnie po 5 minutach to bądź pewien że że zrobisz sobie jeszcze gorszą reklamę. Bo jka ktoś już Ci zapłaci i mu padnie to dopiero się wk.. tzn. zdenerwuje Lepiej napraw to pożadnie.

PS
        Szkoda tylko że nie mam pomysłu co może być z tym nie tak.

Skomentuj

...za friko to ciężko po mordzie dostać :)

Napewno nie zrobiłeś żadnego zwarcia, bo ja raz miałem okazję w czasie prób, przesunąć płytkę po śrubokręcie - i rozładowałem kondensatory - a przy okazji i kostkę - na wieczność :)

Sprawdz na innym źródle sygnału...

Skomentuj

sygnał może być przesterowany sprawdź rezystory na wejściu oraz kondensator wejściowy

Skomentuj

mowie wam przeciez ze to caly czas grało i bylo git,a teraz po prelozeniu do obudowy z drewna przestalo,nic z niczym niezwarlem wszystko zaizolowane,testowalem na innym wyjsciu z dzwiekowki.z tymi 5 minutami zartowalem przeciez.... dzis skocze do elektronika zobacze scalaki po ile...
              pozdrawiam i czekam na dalsze odpowiedzi

Skomentuj

To wygląda trochę tak jakby jakiś przedwzmacniacz nie pracował. Jak dostaje mały sygnał to go przepuszcza z jakimś tam tłumieniem, s tąd jest cicho. Powyżej pewnego progu póprzewodniki zaczynają zniekształcać. Tak jakby gdzieś zasilania brakowało. Ale oczywiście mogę się mylić :)
                Sprawdź czy Ci się nie ukręcił/poluzował jakiś kabelek. Posprawdzaj napięcia zasilające. To może więcej wyjaśnić.

Skomentuj

czy transformator mogl sie zepsuc po uderzeniu ?(zjechal po sciance i stuknal w obudowe...)sprawdze trafo a potem juz niewiem,wszystkie kable ladnie dolutowane,aha jeszcze inne zrodlo sygnalu....

Skomentuj

Wlasnie radiator musi byc cieply!
                    To oznacza ze dobrze przewodzi cieplo z kostki.
                    Pewnie dziala ogranicznik pradu maksymalnego, dziwie sie ze calkiem kostki nie padly.
                    A moze cos sie rozlutowalo....

Skomentuj

radiator jest letni=cieply :> przykrecony bez zadnej podkladki czy czegokolwiek,lezy to na krzesle i wszystko zaizolowane(oprocz radiatora :) )
                      luty sa dobre :[.....

Skomentuj

a jakies napiecie stałe na wyjsciu jest??
                        sprawdz czy nie brakuje nigdzie masy,moze kabel sygnałowy.
                        wg mnie sa to typowe objawy braku masy w kablu sygnałowym,sprawdź to!
                        jezeli np wtyczka jack nie jest do konca wlozona to tez sa takie objawy, dotknij palcem kabla sygnalowego w miejscu polaczenia z plytka drukowana , powinno ostro zadudnic

[ Dodano: 2006-01-04, 18:11 ]
                        moze brakuje ,asy w zasilaniu,moze odczepil sie kabel od trafa (masowy) bycmoze na skutek udezenia trafo stracilo symetrie na skutek odlaczenia sie jednego kabelka ze srodka

niczego nie okreslaj po ogledzinach,tylko miernikiem lub doswiadczalnie

[ Dodano: 2006-01-04, 18:12 ]
                        moze pekla plytka i rozwarło w niewodoczny sposob jakas sciezke

Skomentuj

masa odpadla jak ja palcem zaczolem ruszac ale przylutowalem teraz dobrze.kabel sygnalowy podejrzewalem na samym poczatku ale poprawilem lut,wtyczka wpieta do oporu,zmierze napiecia,i sprawdze polaczenia...

[ Dodano: 04-01-06, 18:23 ]
                          aha,stalego niema na wyjsciu,jak dotykam koncowki jacka to bzyczy ale nie mocno... takie zwykle dosc ciche bzzzzz.

[ Dodano: 04-01-06, 18:36 ]
                          aha mam jeszcze jedno pytanie,czy -35v kopie ? :P niewiem nigdy niedotykalem minusa

Skomentuj

mnie nie, nie czuję w palcach tak do 50VDC powyzej juz tak

Skomentuj

jak jedną łapą złapiesz + 35vdc a drugą -25vdc to poszujesz
                              miłe mrowienie
                              przed chwilą tak kondów dotknęłem ...

Skomentuj

Zalezy od Twojej impedancji bezpieczne napiecie stale to 24V, powyzej czasem lekko swedzi.
                                Elektryka prad nie tyka - tylko z dala n....a

Skomentuj

male pytanko,wiec tak wyalczylem wzmaka po jakichs 10 minutach wzialem srubokret i jezdzilem miedzy sciezkami w podejrzanych miejscach(coby zadnych zwarc niebylo) noi tak smigam sobie a tu iskierki :) wiec dlaczego sie zaiskrzylo przy wylaczonym wzmaku?jakies resztki w kondach?wylaczony byl 10 minut wczesniej,kondy to 2x3300 uf na + i -

Skomentuj

A może Mute nie jest całkowicie wyłączone? Masz oba napięcia na tym TDA?

Skomentuj

Skoro tak to mogło Ci się przytrafić to samo co PETERS-owi. Mogłeś nawet nie zuważyć że coś zwarłeś przy przekładce - no chyba że nie był włączany przez kilka godzin przed przekładką.
                                      Pozatym jak pstrykałeś iskieri śrubokrętem to też mogło się coś sypnąć - nie iwadomo co z czym zwarłeś i jaka energia się rozładowała. Do póki nie pomierzysz napięć to ciężkocoś wywróżyć.
                                      W pierwszej kolejności pomierz zasilanie - za trafem, na kondach i na przedwzmacniaczu. Jak wszystko jest ok to przydałoby się pomierzyć coś więcej i porównać wartości z jakimś sprawnym egzemplarzem albo z jakąś przykładową aplikacją.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                        jak jedną łapą złapiesz + 35vdc a drugą -25vdc to poszujesz
                                        miłe mrowienie
                                        przed chwilą tak kondów dotknęłem ...

własnie dotknąłem +36VDV i -36VDC i nic :P(72V) :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X