No właśnie jak w temacie, chyba się takowy nazywa wtórnik, ale nie jestem pewien. Kiedyś poszukiwałem schematu i ktoś mi przysłał jakiś i mam prośbę do mądrych elektroników, niech spojrzą i powiedzą czy ma to ręce i nogi:)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
"rozgałęziacz audio"
Collapse
X
-
opampy wymagają conajmniej polaryzacji wejścia. daj na wejście rezystor10-47k do masy. warto by było odciąć ewentualne napięcie stałe z wejścia (czyli filtr na wejście RC) lub z wyjścia (zależy do czego chcesz to podłączyć). blisko nóżek zasilania kondensatory odsprzęgające)
a nie wystarczyło by połączyć wejścia obu urządzeń następnych równolegle, lub przez małe rezystorki 100R-2.2k, bez dodatkowych wtórników?
-
Ogólnie idea tego jest taka, że planuje w subie zrobic jedno wejście, które by dublowało sygnał i podwało nie filtrowany dalej. Czyli wchodzą dwa kanały idą na te sumatory, później dwa na sumator i do suba a dwa pozostałe na wyjście i gdzie dusza zapragnie.
Czasami bym suba pożyczał znajomemu do pogrania a ona ma tylko 2 głośniki komputerowe i marną kartę audio. Czyli sygnał z karty szedł by do suba a z suba do głośników. Dobrze kombinuj? Na gwarant nie będę miał strat jak połącze to bez wtórnika?
Skomentuj
-
Witam.
Mam podobny problem. Otóż podłączyłem do jednego wyjścia w karcie dźwiękowej dwa wzmacniacze (do suba i stereo). Na kablu sygnałowym podłączyłem potencjometr który miał regulować poziom sygnału wzm. stereo. Jednak ten potencjometr reguluje też wzmocnienie dla suba. Ja chcę, aby regulacja poziomu sygnału dla obu wzmacniaczy odbywała się całkowici niezależnie. Myżle, ze ten układzik rozwiązał by mój problem. Jednak jak napisał rk, potrzebne są jeszcze jakieś rezystory i kondensatory. Nie znam się na tym zbytnio, więc prosze aby ktoś rzucił okiem na mój schemacik (tak zrozumiałem jego wskazówki). Prosiłbym też o podanie wartości elementów.
Z góry wielkie dzięki
PozdrawiamZałączone pliki
Skomentuj
-
Zamieszczone przez roninpodłączyłem potencjometr który miał regulować poziom sygnału wzm. stereo. Jednak ten potencjometr reguluje też wzmocnienie dla suba. Ja chcę, aby regulacja poziomu sygnału dla obu wzmacniaczy odbywała się całkowici niezależnie
naprawdę, nie są tu konieczne wtórniki, ale jeśli to
w miejsce R1 -kondensator np 1uF
C1 nie konieczny choć np 100pF nie zaszkodzi (odfiltruje trochę śmieci z poza zakresu audio)
R2 22-47k
C2, C3 100-470nF ceramiczny
Skomentuj
Skomentuj