Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Randall Preamp - problem...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Randall Preamp - problem...

Złożyłem preamp, którego schemat jest poniżej. Po podłączeniu do karty dźwiękowej kompa i puszczeniu szumu białego jest OK, tzn. da się regulować wzmocnienie, volume, tony itd. Po puszczeniu MP3 słychać jedynie pyknięcia przy mocniejszych uderzeniach basu (w końcu to preamp gitarowy więc nie dziwota). Natomiast po podłączeniu gitary jest martwa cisza nawet przy max głośności. Nie wiem o co chodzi ?! Może ktoś się spotkał z tym preampem i może mi pomóc?? Z góry THX!
    Załączone pliki

Mam głupi pomysł, ale może to coś z wtyczką na wejściu albo w gitarze.
    Może po wetknięciu coś się zwiera. Próbowałeś podłączać tą gitarę z tym kabelkiem pod inny wzmak?
    A poza tym czy sygnał z gitary nie jest dużo słabszy niż to MP3 na którym testowałeś?
    Bo skoro tak to teoretycznie gdyby preamp działał prawidłowo to MP3 powinno go solidnie przesterować.

[ Dodano: 2006-01-05, 21:53 ]
    Może coś pokręciłeś z wyprowadzeniami tranzystorów.

Skomentuj

Cóż gitara jest ok - była sprawdzana na kicie NordElectronic099 bodajże i było OK. Wyprowadzenia tranzystorów są tak Bramka - oczywiste ,
      wszystkie źródła tranzystorów przez rezystory do masy, a dreny do plusa.
      Zastosowałem tranzystory 2sk161 zamiast 2n5484 bo te sa trudno dostepne w Polsce...

Skomentuj

Wydaje mi się że sygnał z przetworników gitarowych jest stosunkowo słaby i skoro powinno się dać wysterować preamp tak by uzyskać odpowiedni przester to tym bardziej sygnał z kompa powinien potrafić go pożądnie przesterować, a nie tylko przy mocnych uderzeniach basu.

Mam następny głupi pomysł - sprawdź napięcie zasilające.

Skomentuj

Możliwe ze to wina napięcia bo zasilałem to z polowy napiecia jakie jest podane na schemacie czyli z 12V... Tylko dlaczego szum biały przechodził i dało się regulować zarówno wzmocnienie, głośność jak i tony ?! a mp3 już nie ?

Skomentuj

A widzisz to ja zrozumiiałem że przy MP3 sygnał przechodzi "na wylot" i tylko przy mocniejszych uderzeniach pojawia się przester. Tak jakby ktoś nie dosterował preampa.

A przy szumie słychać że przester działa?

Skomentuj

Zasilanie za słabe 12V to stanowczo za mało podłączyłem pod zasilacz od drukarki (18V) i przy mp3 jest przester jak cholera zmniejszylem glosnosc karty dzwiekowej do 2% i gra nawet nawet :) - po raz kolejny okazalo sie ze zasilanie to podstawa

Skomentuj

Jak widać czasem przyczyna jest tak trywialna że aż nieprawdopodobna. Co prawda w opisie jest napisane że że obniżenie napięcia może mieć negatywny wpływ na jakość ale że aż tak to bym się nie spodziewał. Mimo że 12V to tylko połowa z 24 to układzik na pierwszy rzut oka nie sugeruje że sobie z 12V nie poradzi. A jednak sobie nie poradził :)

To teraz do wioseł

Skomentuj

Czaruję...
                X