Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STK 4048, gdzie kupic?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STK 4048, gdzie kupic?

Witam
    Kupilem w poltronicu kosc STK4048, oczywiscie podrobka, po 2 dniach dzialania sie spalila (stale napiecie na wyjsciu), dzialala na glosniku 4 ohm przy +/- 55V.
    Zastanawiam sie czy kupic teraz STK4048 np w http://www.cybor-tech.com.pl/ pisza ze niby SANYO, 60 pln, 87V, czytalem ze plytka ponoc brazowa, czyli cos jak oryginal.
    Albo w TME http://www.tme.pl STK4048V-SAN, 79.90 pln, lub podrobke np w poltronicu tylko, ze STK4050, zeby wytrzymalo te +/- 55V przy 4 ohm. Prosze o rade, moze ktos ma doswiadczenie, i wie gdzie najlepiej kupowac.

Pozdrawiam
    Maciek

Z tego co pamietam STK o wiekszych mocach wyjsciowych nie jest przystosowana do obciazen 4 omy. Producent zaleca te kosc do kolumn o impedancji znamionowej 8 om. Przekraczajac te specyfikacje musisz sie liczyc z tym ze nawet oryginal moze pojsc do piachu, wystarczy ze w sieci pojawi sie 250V zamiast 230V i zasilanie skoczy do ponad 60V. Kosc moze wytrzymac ale nie musi.
    Pozdro
    Dexter

Skomentuj

te podróby to szmelc.... orginalny stk4241V działa lepiej niz 4050 z wolumenu..... ma większą moc maksymalną nie wysiada przy 4 ohmach nawet przy przekroczonym napięciu maksymalnym (przystosowany tylko do 8 ohm) zamias 120 przy 4 oddaje 180...... a podróby idą z dymem przy 12 ohmach i 110watach i to nawet przy obnizonym napięciu zasilania.....

Skomentuj

Czytałem trochę na elektrodzie o stk4048 (przymierzam się robić wzmaka na tej kości do Cw1002C, przy napięciu zasilania +-49V) i stk4241V. No i nie którym te podróbki się paliły, psuły po paru dniach, a nie którym działają dobrze już dłuższy czas. Najważniejsze jest to jakie napięcie zasilania dasz przy tych 4 ohmach jeżeli za duże to kość napewno długo nie pożyje. Wiadomo, że wtedy tracimy na mocy, ale jeżeli nam zależy n większej mocy to trzeba pomyśleć o innym wzmaku, np. coś na MOSFET'ach, na elektrodzie trochę tego jest. Pozdrawiam

Skomentuj

Napiecia raczej juz nie zmienie. Musi zostac tak jak jest. Prosil bym o rade gdzie kupic ta kosc. Czy oplaci sie wydac te 60-80 pln, czy sa szanse ze kosc za ta cene pociagnie te 4 ohm i sie szybko nie spali? Sklonny bym byl kupic kosc w cybor-echu, jest kosc za 55 pln na 59V i za 60 pln na 87V, obie z dopiskiem SANYO, czytalem na elektrodzie ze kosci te wygladaja na oryginalne.

Skomentuj

ja kupiłem w cybor 2*stk 4048 XI i ma zieloną płytke więc podruba :-(

Skomentuj

Zależy jeszcze jaką podróbę się kupi?? hybrydy produkuje wielu producentów a oryginalnych SANYO to juz chyba nigdzie nie uswiadczymy, chyba ze jakies leżaki magazynowe. Kupilem w poltronicu STK4048II za 27zł i narazie chodzi przy 4R +-50V , fakt że nigdy nie podkręcam głosnosci na maxa bo mój sub tego nie wytrzyma, jednak w porównaniu z mostkiem TDA7294 gra o niebo lepiej.

pozdrawiam!

Skomentuj

a huma? mają niskie ceny

Skomentuj

Moze i maja, ale w wykazie nie ma STK 4048, poza tym juz sie przkonalem, ze niska cena = niska jakosc

Skomentuj

U mnie gra STK4048 podrób z poltronica. U zasilania +/-42V moc jaką uzyskałem przy zniekształceniach 1% to 110W. Wystarcza to mi i mojemu "estekowi".Sub gra głośno i już 2 misiące go używam. Wydaje mi się, że najważniejszy w tym wszystkim jest umiar, a jak ktoś chce mocniejszy wzmak, to mamy tyle tranzystoróew...

Skomentuj

slyszalem ze STKi z HUMy dzialaja fajnie .. a cena dosc przystepna :)

Skomentuj

to źle słyszałeś moze chcesz stk4241V został mi jeden kanał...... chyba zrobie z niego zasilanie do subwoofera.... moze do lw800 starczy

Skomentuj

Ja ci powiem tak jezeli STK kosztuje grosze to znaczy że jest to podróbka. Niedaj sie naprac na promocje. Typu super promocja STK 4048 przekreslona cena 120zł a pod spodem 40zł.

Skomentuj

To chyba kupie w TME. Jest za 79.90 pln z dopiskiem SAN, i za 42.90 pln. Kupie ten drozszy, a pozniej dam znac czy bylo warto.

Skomentuj

Jezeli znasz sie troche na elektronice to moze warto by bylo zrobic wzmak na elementach dyskretnych wtedy jakbys spalił taki wzmacniacz do koszty sa niewielkie

Skomentuj

Z elektroniki nie jestem najlepszy. Jedyne co mi narazie wychodzi , to robienie gotowych projektow, i w tym wypadku mam zrobiony caly wzmacniacz ktory gral. Nastepny jaki zrobie bedzie pewnie na tranzystorach, ale narazie chcialbym naprawic ten i dokonczyc suba, a tu wystarczy chyba tylko wymienic kosc.

Skomentuj

Tak starczy wymienic kosc. Tylko wydaje mi sie że wszystkie STK można obiążyć tylko 8 om. Niewiem czy jak kupisz nastepny to ci wytrzyma. A miałeś dobry kontakt termiczny z radiatorem?

Skomentuj

Mam radiator 19cm x 10cm x 5cm, a STK stykalo sie poprzez silikonowa paste termoprzewodzaca.

Skomentuj

No to kontakt był dobry tylko nie dawaj za dużo pasty silikonowej. Bardzo cieniutka warstwe. Jezeli masz pod reka paste aluminiowa to ta by była lepsza. Oczywiście stk nie jest odizolowany od radiatora.

Skomentuj

Nie jest odizolowany, ale zamiast minusa zasilania jest masa więc to w niczym nie przeszkadza :) Co do mojego podrobionego STK4048 to chodzi juz ładnych pare miesięcy i moc jaką oddaje jest imponująca, głosniki w subie dostają zawału :)

pozdrawiam!

Skomentuj

Czaruję...
                                        X