Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zasilacz do wzmacniacz 2.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zasilacz do wzmacniacz 2.1

witam
    robie wzmacniacz 3xtda7294 (stereo + sub) i nie wiem czy zrobic do tego jeden zasilacz czy zrobic 3 osobne do kazdej koncowki, czy moze jeden dla suba i jeden dla stereo, najprosciej by bylo zrobic jeden dla trzech tda, ale to malo audiofilskie rozwiazanie i nie wiem czy roznica w graniu bedzie duza

przy kostce typu tda nie bedzie zadnej roznicy - daj jeden pozadny zasilacz - dzieki temu bedzies zmogl kupic lepsze elementy filtrujace.

zrob jeden ale naprawde dobry zasilacz, gwarantuje ze bedzie znacznie lepiej niz 3 pierdulki :/

takie jest przynajmniej moje zdanie ...

Skomentuj

dobrze prawi daj trafo 300wat +4x10 000uF i styknie

Skomentuj

ok, dzięki za pomoc
        mam jeszcze jedną prośbę - czy mógłby ktoś z Was zmierzyć średnice konda 10000uF/50v, bo na razie wstawie 6800/35, ale chce sobie zostawić miejsce na upgrade

Skomentuj

Hmmm dziwnie planujesz....
          lepiej sobie zrob miejsce obok na jeszcze jeden 6800 bo jakbys wymienial na 10'000 to obecne bys musial wywalic

Skomentuj

ehh

nie mozna powiedziec jaka srednice ma taki kond ... ne ma "uniwersalnej" wartosci ...

idz do sklepu i zmierz te jakie zamierzasz kupic ...

bdw 6800 w Twoim zastosowaniu to zdecydowanie za malo ... 35 V to tez niebezpiecznie blisko tego przy czym bedzie to pracowac ...

Skomentuj

po co 300 W?
              chcesz tym nagłasniac sale gimnastyczną?

Skomentuj

na razie 6800 powinno starczyc bo nie mam kasy na 2 koncowki do stereo i bedzie tylko sub, ale płytkę do zasilacza chcę zrobić ostateczną,
                dać mniej niż 300va na 3xtda7294?

Skomentuj

ditomek nie przesadzaj 100wat na tda to nie tak wiele.... ja daje około 75/kostke ale to inna para kaloszy....

Skomentuj

jesli bedzie to zestaw 2.1 to z pewnościa (tak rzynajmniej ja zakładam) do kompa.
                    po co w kompie 300W.
                    opamietajcie sie ludzie :-)
                    po co do komara strzelać z armaty?
                    ja u siebie mam 40W na suba i po 5 na satelity - dla mnie wystarcza w zupełności
                    jeszcze raz powtarzam: jesli o mnie chodzi dałbym zasilacz góra 200 W i docelowo 10000uF na strone (te 6800 jak na razie w zupełności wystarczą) a i tak bedzie to zestaw highendowy. jeszcze nie widziałem nic do kompa co pobierałoby wiecej jak 150W a i tak miało znaczek THX (inna sprawa ze zasady przyznawania tego certyfikatu klockom komputerowym nie maja analogii w świecie HIFI)

Skomentuj

to nie ma byc do kompa, ma zasilac dwie kolumny na 2xgdn16/50/1 i gdwk9 no i suba na gdn20/80/2(bo wiadomo ile basu z 16-tek tonsila w zamknietej obudowie)
                      w sumie wzmak podobny do wzmaka Darka z konstrukcji tylko, ze tda w sekcji stereo bez preampa najprawdopodobniej

Skomentuj

ditomek niema poco dawac tak małego zasilacza tzn o takiej małej mocy , bo tym spoosobem nigdy niewykorzystasz mocy tda , jak idziemy ta drogą to poco wogóle to jest tda7294 a nie jakaś słabsza kostka skoro i tak ma to grac cicho , da 300W a przy tym bedzie mógł sobie podkręcić na imrpezie domoewej cz ycus takiego chociaz te kolumny przekrzyczą suba spokojnie przy takiej samej mocy <lol> ja do suba na tda mam kolumny na 30W rms a bedzie 2xlm czyli po 80w na kolumne no i 200-300 na suba a to w niecałych 8 metrach kw .. no ale poprostu lubie głosno słuchac i moze akurat mkul też lubi a nawet jak nie to niezniemia faktu że robiąc wzmak 80Watowy robi sie poto zeby czasem też zagrał te 80 W a nie ciagle był na minimum bo to by nie miało sensu

ps własnie doczytałem i widze że naprawde kolumny głosnością niskich tonó przekrzycza tego suba hm na twoim miejscu darowałbym se tegp suba albo zrobiłcoś mocniejszego jakaś dorba 30 ja kto mówiąbeyma i mocniejszy wzmak bo sub tylko przycichy msłuchaniu kolumn sie sprawi i możesz żałowac potem że nniejest on wykorzystany tak jak to w twoich planach których akurat nie znamy

Skomentuj

Pewnie kolumny na tych przetwornikach już posiadasz. Bo w przypadku zestawu 2.1 można by się pokusić o coś w stylu dwie satelity odpowiedzialne przede wszystkim za średnie i wysokie, a sub wiadomo, jak to się robi w zestawach komputerowych. 300W do domu to pewnie nieźle będzie dawać, ale mocy nigdy za wiele;-)

Skomentuj

kolumny juz mam, sub jest w trakcie robot - tzn. jest oboduwa 30l i w niej lw800 wiec jak dla mnei jest tylko obudowa i z tego co w nią wchodzi to tylko ten tonsil jest sensowny chyba ze macie jakiś lepszy pomysl byle nie był dużo droższy
                            a i nie słucham jakoś specjalnie głośno więc te tda do stereo raczej nie będą nawet w połowie wykorzystywane, ale nie daję nic słabszego żeby sobie zasilacz uprościć

Skomentuj

do suba hmm napewno cos efektowniejszego niż tonsil bo te 16stki mają kopa a co do basu ze z zamkniętrj go niebedzie to niebadź taki pewny (chyba ze ten głośnik rpacuje dobrze w br a ty poprostu dajesz closed) bedzie "łupało" na twoim miejscu poczekałbym z subem dozbierał kasy i załadował ta beyme 12BR70 bo ma duza efektywnośc i na 100% byłą by o wiele lepsza niż ten gdn do tych konkretnych kolumn, przynajmniej ja to tak widze bo jedna 20 do 4 dobrych 16stek to co to jest ;D

Skomentuj

Zgadzam sie z tym iz dub na GDN to za mało. Dodatkowo rezystancja woofera nie pozwala na wycisniecie z TDA wszstkich soków. Tym bardziej trafo 300W :-) jest Ci tak potrzebne jak spojler w rowerze.
                                Chyba ze wymienisz głosnik na jakiś 25 (lub nawet więcej) ale koniecznie 4 ohm to wtedy połowa z mocy twojego trafa zostanie przepompowana do suba i na satki zostanie jako tako.
                                Wtedy to ma sens.
                                osobiscie mam teorie ze sub powinien być co najmniej 1,5-2 razy większy od średnicy najwiekszego głosnika w satkach.

Skomentuj

faktycznie z tym gdn-em to troche kiepski pomysł, ale mam pokój 16m2, więc też nie ma co szaleć ze średnicą, a jeśli chodzi o głośność to w zupełności wystarczał sub na 8 ohmowym lw800 i też schodził dużo niżej od 16tek tonsila tylko, że każdy wie jak to gra no i z drugiej strony nie mam miejsca na pralkę i ta obudowa 30l jest naprawdę bardzo ładna jak skończę to opiszę. Teraz zastanawiam się nad visatonem w200s w wersji 4 ohm:
                                  http://www.visaton.de/english/artikel/art_465_1_19.html
                                  albo kupie na razie stx 23/120/4 sc i bede zbieral kase na cos naprawdę mocnego jak sls8 tylko wtedy musiałbym myśleć o mostku tda

Skomentuj

16m2 to pokój 4 x 4 wiec już nie tak ekstremalnie mało.
                                    Ja w takim pokoju ma suba na 25 cm wooferze w skrzyni 30 l BR.
                                    Gra fajnie jak na środki jakie zostały w to zaprzęgnięte, wiec nie przesadzaj mówiąc ze 20 cm Ci starczy.
                                    Jest jeszczepozornie mały problem wyboru rezystancji głosnika. Od tego zalezy jaki będziech musial zbudować wzmacniacz jesli będzie ci zalezalo na wyciskaniu max z konstrukcji.
                                    ogólnie 8 ohm i TDA nie dadzą max mocy ale mostek TDA byłby świetny.
                                    natomiast do 4 ohm bardziej pasuje pojedynczy TDA niz mostek.
                                    oczywiscie dla takich samych zasilaczy.

Skomentuj

a jaki glosnik zastosowałeś?
                                      wolałbym coś 4 ohmowego, bo chciałbym uniknąć kupowania dwóch traf albo robienia mostka (kolumny mam 4 ohmowe)

Skomentuj

Ja mam w subie głosnik samochodowy wyjęty ze skrzynki Phonocara.
                                        Brak jakichkolwiek napisów, symbolu, czegokolwiek.
                                        Buda tak sama jak oryginał ale inne strojenie BR.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X