Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zasilanie filtra aktywnego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zasilanie filtra aktywnego

witam. Chce zasilić filtr na tl 074 napięciem pojedynczym. Mam do dyspozycji napięcia +-52V. i chcę dać przez jakiś lm wystabilizować na 25V. Z noty katalogowej wynika przynajmniej z tego co rozumiem że pojedyncze napięcie może mieć wartość do 30V. A różnica w napięć wej i wyj max 25-27V. I moje pytanie , czy to będzie działać?

[ Dodano: 2006-01-22, 17:28 ]
    jak cos nie tak w tym poście to powiedzcie jak zmienić 52V na 20-30V albo +-52V na +-12. Dzielnik rezystancyjny? Filtr ma znikoma moc w porównaniu do wzmaka więc straty na rezystorach byłyby małe tylo jakiej mocy rezystory wsrawić?

Dej rezystor 4k7/5W i diodę zenera 15V i będzie git.

Skomentuj

ok dzięki a możer wiesz gdzie można znależć troche teorii na temat stabilizatoró bo jakoś nie kąsam tego .

Skomentuj

zastosowanie diody zenera jak juz nazwa sugeruje opiera się na zjawisku przebicia zenera. charakterystyka takiej diody w stanie na granicy przebicia jest prawie pionowa. oznacza to że bardzo mała zmiana napięcia powoduje bardzo duze zmiany prądu - to powoduje odkładanie się większego napięcia na wezystorze który jest połączony z nią szeregowo - napięcie jest "spijane" z zenerki.

stabilizacja na scalaku polega na tym że kupujesz stabilizator 7915/7815 albo 7912/7812 (druga cyfra 8 albo 9 odpowiada za połówke zasilania którą ma stabilizować dodatnia albo ujemna) (dwie ostatnie cyfry oznaczają napięcie stabilizacji) poczytaj sobie noty katalogowe tam jest wszystko opisane max prąd max napięcie zasilania typowa aplikacja itp. niezagłębiaj się w budowe bo niema co. to poprostu ma działać :P
        z tego co pamiętam to max napiecie pracy tych stabilizatorów to jakieś 40V więc powinieneś zrobić dzielnik rezystancyjny na wejściu.

ogólnie zenerka powinna się sprawdzić.

Skomentuj

SW, 40V... chyba dla xx24, albo xx32 U mnie większość xx12, xx15 padała już przy 35V, a nawet czasami niżej, szczególnie 79xx są bardzo czułe.

Skomentuj

bo 79 mają chyba 30 V :) trzeba by zerknąć do noty katalogowej...

Skomentuj

albo xx32
              czy są wogóle xx32 ?
              bo jeszcze się nie spotkałem :)

Skomentuj

Dzięki serdeczne za odpowiedź

Skomentuj

Czaruję...
                X