Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szukam przedwzmacniacza.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szukam przedwzmacniacza.

Witam, jeżeli był już taki temat to przepraszam za bałagan.
    Szukam przedwzmacniacz wysokiej jakości z jednym wejściem stereo, z regulacją głośności, tonów wysokich i niskich i ewentualnie balansu. I najważniejsze żeby miał wyjście na końcówke stereo i na subwoofer.

Proszę o jakieś sugestie, scematy itd.

Pozdrawiam

P.S. Co sądzicie o poniższym preampie ?

To szmelc. Tradycyjnie proponuję LM1036 albo na jakimś innym z serii TDA (jest taki kit , nie pamiętam oznazcenia ukałdu - było tu gdzieś an forum). Z wyjściem na sub to raczej się nie spotkałem, trzeba to robić osobno, ale to chyba nie problem? Filtr do suba akceptuje niski i wysokmi poziom, poza tym tam sa potrzebne inne regulace - odcięcie, faza, subsonic, więc to wykracza mocno poza preamp stereo bo to juz zupełnie osbony układ.
    Przy okazji radzę też nie stosować funkcji Loudness, Kontur - mocno wypacza odsłuch.

Skomentuj

Jestem teraz lekko zdezorientowany jedni chwalą TDA inni LM. Jedni mówią, że większy szum jest na TDA a inni, że na LM.

Ma ktoś może jakieś sprawdzony układ godny polecenia, nie koniecznie musi być na scalakach, tranzystorki też mile widziane :).

Pozdrawiam

Skomentuj

TDA tak, ale nie ten 1524A!!
        Szkoda roboty na układ na traznystorach. Potrzebne byłyby podwójne potencjometry o dopowiedniej charakterystyce i dobrych parametrach. A do regulacji napięciem stałym wystarczą nawet węglowe Telpody czy jakaś chińszczyzna, w dodatku pojedyńcza i tańsza bo o charakteystyce liniowej.
        Można zrobić też na wzmacniaczach operacyjnych i jest to rozwiązanie dość dobre, ale bardziej złożone układowo. Jak chcesz się w to bawić to zob. np. do noty w pliku plik sboa082.pdf ze str. TI/BB tam jest schemat.

Skomentuj

Dzięki za pomoc, myślę że jednak zostane przy przedwzmacniaczu na LM1036, właśnie słyszałem go w akcji i spodobała mi się praca tego układu. I jest tani w wykonaniu.

Pozdro dla kolegi @Molibden

Skomentuj

Czaruję...
          X