z tego co pamiętam to układ podobny ideowo do holtona więc roznic duzych bym się nie spodziewał - ale przyznaje że ani go nie składałem ani nie słuchałem
Witam
Troche sie o tym wzmaku na elektrodzie rozpisywano. Ale z tego co pamietam to były znim kłopoty. stabilizacja termiczna slaba i jakies błędy w schenmacie chyba. W każdym bądź razie nie odpalał ni i jest drogi, bo te tranzystory końcowe kosztują. Lepiej wybrać już holtona, chociaż i to ma wady. Do holtona dobrze dobierz tranzystory mocy
pozdro
Wiele dobrego o altare nie slychac, byly nawet jakies erraty do niego. Ogolnie polecam ci wzmaka A.Holtona, naprawde dobra konstrukcja i na dodatek banalnie prosta. Co do tr koncowych i ich dobierania to ja akurat kupilem wszystkie z jednej serji (IR) i nie musialem dokupywac ani jednego.
i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
nie wiem jak mozna dyskutowac nad roznicami miedzy tymi wzmacniaczami bo sa to przeciez identyczne uklady!! Roznia sie nieistotnymi szczegolami i zastosowanymi tranzystorami mocy.
Ogolnie oba wzmacniacze nia maja zadnych zabezpieczen a ich uklad jest dosc mocno rozbudowany. Wzmacniacze charakteryzuja sie bardzo kiepskim napieciem nasycenia czyli maja mala sprawnosc. Takie same uklady sprzedaje ALTRON i Praktyczny Elektronik. Wiec jak widac juz wszyscy go skopiowali a teraz robia kase.
Witam,
Wzmak chodzi calkiem fajnie i nawet powiem szczerze ze bylem w szoku ze takie cus moze tak fajnie grac, ale jest jakis blad w schemacie i jak sie nie znasz to sobie nie poradzisz. Moj znajomy siedzi od lat wtemacie i zmodyfikowal uklad jak nalezy i teraz chodzi jak zyletka (gra calkiem niezle, no moze ne jest to hi-end, ale mysle ze wszystkie tda i inne lm "czyszcza buty")
holton to klasyczna dobra koncowka mocy. W moim zawodzie wazniejsza sprawa nad jakoscia dzwieku i audiofilnoscia jest niezawodnosci i konieczne zabezpieczenia. Dodatkowo dochodzi koszt czyli ilosc tranzystorow na jednostke mocy oraz sprawnosc. Tych warunkow holton nie spelnia.
Carton audio jest za duzy i za drogi. Kazdy do kazdego wzmaka moze dolozyc tranzystorow mocy tylko ze robi sie to tylko wtedy jak sa potrzebne a nie po to zeby lepiej wzmak wygladal.
Nie wiem jak wam ale czy robi wam znaczenie czy macie wzmak 400W na czterech tranzystorach mocy czy dwa razy wiekszy i drozszy bo na osmiu tranzystorach?
irek
Estrada czy produkcja wzmakow to inna sprawa a konstrukcje diy to zupelnie inna bajka. Zerknij sobie na alepha. Wez zauwaz ze np w wszystkich niby referencyjnych firmowych konstrukcjach w stopniu sterujacym siedza bidne 2sa965 badz 945 (ktore i tak nie sa zle), na dodatek nie sa sprzezane termicznie z tr mocy. Konstrukcje DIY przewaznie sa juz znacznie solidniej robione, takze rozgraniczenie bylo, jest i bedzie. Niestety cena jest bardzo waznym czynnikiem, czasami zbyt waznym.
borys a co wg ciebie znaczy ze konstrukcje DIY sa solidnie robione? Cza do TDA7294 danie trafa 200W i kondow 2x20.000uF z mostkeim 25A to jest ta solidnosc?
Wg mnie to totalna glupota a w rzeczywistosci nie wiedza i brak doswiadczenia bo na pewno nie spolidnosc. Nie wazne jakie da sie elementy wazne zyby uklad byl sprawny i niezawodny. Typowy DIY audiomaniak robi jakis wzmacniacz stara sie jak moze wydaje kupe kasy a na koncu sie okazuje ze krotkie zwarcie wyjscia powoduje spalenie jego wielko tygodniowej pracy. A dlaczego? Bo zaoszczedzil na dwoch tranzystorakach po 10gr kazdy.
borys a co wg ciebie znaczy ze konstrukcje DIY sa solidnie robione? Cza do TDA7294 danie trafa 200W i kondow 2x20.000uF z mostkeim 25A to jest ta solidnosc?
Wg mnie to totalna glupota a w rzeczywistosci nie wiedza i brak doswiadczenia bo na pewno nie spolidnosc. Nie wazne jakie da sie elementy wazne zyby uklad byl sprawny i niezawodny. Typowy DIY audiomaniak robi jakis wzmacniacz stara sie jak moze wydaje kupe kasy a na koncu sie okazuje ze krotkie zwarcie wyjscia powoduje spalenie jego wielko tygodniowej pracy. A dlaczego? Bo zaoszczedzil na dwoch tranzystorakach po 10gr kazdy.
irek
Konstrukcje DIY nie przewiduja oszczednosci typy 50gr na tranzystorze sterujacym czy miekkie zasialeni (ktore ma swoje plusy), komercja niestety daje znac o sonbie nawet w najbardziej firmowych konstrukcjach. TDA prosze cie nawet nie wspominaj bo to porazka jakich malo (gdzie z 4x4mm nawet do 1 tr). Odnosnie "zwarcia wyjscia" to wystarczy wydatek 3,20zl zeby sie tego pozbyc.
Ps wg mnie konstrukcje DIY sa dlatego konkretnie robione ze np:
-konstruktor nie patrzy na przeciazenie transformatora (miekkie vs sztywne zasilanie) jedno ma swoje plusy i dorgie
-3,20PLN nie ma tak wielkiego znaczenia dla DIY'owca jak dla produkcji seryjnej
-Jakosc uzytych elementow pomijam
-DIY a komercha to zupelnie inne sprawy, powiedz mi dlaczego np w kazdym LDM nie ma tr toshiby badz nawt nowych motoroi ktore sa wrecz swietne. Ludzie kupuja archaizmy i sie ciesza ze gra.
-Paramety mierzalene nie koniecznie nie odzwierciedlaja sie w tym co slychac, powiem ci ze np posluchanie alepha (co wcale nie jest wyczynem technicznym) a posluchanie nawet dobrego wzmaka na 2 tr (np Marantz PM7000) to niestety bardzo ale to bardzo rozne sprawy.
ale ta droga dochodzimy do portfela. Produkowac dobre wypasione wzmaki to zaden problem gozej znalezc na nich klienta. rynek audiofilski to jakis ulamek procenta ludzi ktorzy wiecej marudza niz kupuja. Nie warto sobie nimi glowy zawracac. Bo zrobisz wzmak na najlepszych czesciach a on i tak zapyta dlazcego kondensatory za zielone a nie czarne bo takie widzial u kolegi!?
W kazdym LDM-ie sa wysokiej klasy Toshiby zarowno mocy jak i sterujace. Sterujace maja 70-100Mhz graniczna a mocy 30Mhz i bardzo duze wzmocnienie bo pochodza z grupy selekcji wzmocnienia "O" Te tranzystory wcale nie latwo kupic. Wzmacniacz napieciowy jest na szybkim BF871, sprzezenie jest plytkie i tak dobrane ze nie konieczny jest wyjsciowy dlawik. Podlazcenie kondensatora 1uF na wyjscie i puszczenie prostokata nic nie powoduje we wzmaku. Wiekszosc konstrukcji DIY i firmowych by sie od tego rozpadla w ciagu sekundy!
Trafa owszem za wielkie nie sa ale jak jest napisane 2x400W to tyle jest. Trzeba tylko uwazac bo w jednym kanale mamy ponad 450W! W porownaniu z moca chinska to nie mamy czego sie wstydzic. Zreszta ADS robi wzmak 1400W/8omach i 1600W/4omach z trafem 1500W i daje 5lat gwarancji.
najprościej chyba badać spadek napięcia na rezystorach drenu wyliczasz sobie przy jakim spadku napięcia wzmacniacz odda pełną moc dodajesz do tego z 50% i juz masz napięcie przy którym układ powinien się wylączyć. teraz wystarczy tylko prosty układ wyłącznika na jednym tranzystorze małosygnałowym do sterowania przekaźnikiem i po sprawie :)
Skomentuj