Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

uruchamianie wzmacniacza, regulacja prądu spoczynkowego itd

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

panowie, czy ktos wie moze przy jakiej wartosci stalego na wyjsciu ten http://xxxxxxxxx uklad odcina glosniki? w tej chwili mam na wyjsciu 70mV stalego, za to sinusoida jest ladna i nieznieksztalcona (badane oscyloskopem)

problem polega na tym , ze od pewnego czasu uklad zabezpieczajacy nie chce mi podlaczyc glosnikow mimo malej (70mV) skladowej stalej. co ciekawe uklad odcina glosniki w momencie podlaczenia zrodla sygnalu ( komp lub wyjscie subwoferowe amplitunera) po odlaczeniu sygralu po okolo 20-40min uklad zabezpieczajacy podlancza glosniki.

jaka moze byc tego przyczyna?
    moze powonienem zmienic cos w ukladzie zabezpieczajacym?
    nie chcialbym z niego rezygnowac, ale irytujace jest dzialanie ukladu mimo sprawnego wzmacniacza.

UWAGI MODERATORA
    Popraw linka,nie wiem czy to celowe działanie czy nie ale za takie coś to banan od razu.
    Na razie tylko upominam.
    umberto

Skomentuj

Chyba coś nie tak z linkiem.

Skomentuj

kurde faktycznie cos sie dziwnie link wkleil. nie moge juz edytowac, takze wkleja jeszcze raz http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...z&sid=528d05cb . nadal czekam na pomoc i jakies sugestie.

Skomentuj

Czy na wyjściu wzmacniacza ma być napięcie DC ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Barax
            Czy na wyjściu wzmacniacza ma być napięcie DC ?
            a ile masz?

Skomentuj

Barax, może być ... ale nie więcej niż 100mV .... w plusie albo minusie

Skomentuj

Witam

Nie chce zaczynać nowego tematu, ale chyba miałem dotychczas dużo szczęścia, tzn zawsze ustawiałem prąd spoczynkowy bez zabezpieczeń. Ale jak wiadomo lepiej się zabezpieczyć :) więc mam 2 pytania.

1. czy do uzw pierwotnego ma sens podłączenie żarówki 230v 60w.
                2. rezystory ograniczające daje za mostkiem na linie dodatnią i ujemną?

Wiem, że moje pytania dla wielu wydadzą się śmieszne, ale wole mieć pewność nim coś spale.

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez LukaszTG Zobacz posta
                  1. czy do uzw pierwotnego ma sens podłączenie żarówki 230v 60w.
                  tak, jak najbardziej
                  Zamieszczone przez LukaszTG Zobacz posta
                  2. rezystory ograniczające daje za mostkiem na linie dodatnią i ujemną?
                  zależy co odpalasz... Jeśli uniampa to http://www.mariuszelektro.elektroda.eu/uni.html

Skomentuj

Dzięki

Nie chodziło mi konkretnie o Uniampa, a ogólnie o wzmaki w klasie AB (głównie). Napewno takie rezystory nie zaszkodzą. Pytanie tylko jakich najlepiej użyć tzn ceramiki czy drutowe, o jakiej mocy 5 czy 10w.

Pozdrawiam

Skomentuj

ceramiki (białe) = drutowe. Wszystko jedno jakich. Moc i wartość zależy od tego co uruchamiasz , rezystor który będzie dobry przy wzmacniaczu 80W spłonie od samego prądu spoczynkowego wzmacniacza 800W.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        ceramiki (białe) = drutowe. Wszystko jedno jakich. Moc i wartość zależy od tego co uruchamiasz , rezystor który będzie dobry przy wzmacniaczu 80W spłonie od samego prądu spoczynkowego wzmacniacza 800W.
                        Witam.

Dzięki za odpowiedz, chodziło mi o starsze wzmacniacze, o mocy do 100W. Mam jeszce pytanie odnośnie wpinania tych rezystorów tzn przed czy za mostkiem prostowniczym. Jak najprościej wpiąć amperomierz, żeby wiedzieć jaki prąd jest pobierany.

Pozdrawiam

Skomentuj

Po zasilaczu a przed wzmacniaczem. Mierzysz spadek napięcia na tych rezystorach i masz pobór prądu U/R :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            Po zasilaczu a przed wzmacniaczem. Mierzysz spadek napięcia na tych rezystorach i masz pobór prądu U/R :)
                            Czyli za mostkiem DC w szynie dodatniej ? dobrze rozumie

Skomentuj

W obie szyny po kondensatorach zasilacza.

Skomentuj

Witam panów,
                                właśnie uruchamiam holtona 200. Zwarłem wejscie,posprawdzałem zimne luty, sprawdziłem potencjometr 4,7k i jest dobry. a ciagle na amperomierzu na dodatniej szynie zasilania mam wartosc 11,6 - 11,8 mA mimo ze krece nim od poczatku do konca. ale nie ma spadku napięcia na rezystorach bramokwych [0.22oma] moze dla tego ze nie podalem zadnego sygnalu. Co zrobic zeby ustawic ten prad spoczynkowy, zeby wzrastal podczas regulacji potencjometrem? Dodam, że podczas podlaczenia glosnika i podania sygnalu na wejscie sluchac takie 'pierdzenie' przy basie, mimo ze krecilem potencjometrem aby ustawic ten prad tak ' na ucho' to roznica w dzwieku byla niewielka.
                                Mial ktos moze takie objawy z prądem spoczynkowym?

Skomentuj

Zobacz co irek napisał w temacie o Holtonie 200 - prawdopodobnie masz źle wlutowane Q7 jakoś tak coś mi się kojarzy.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X