Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pojedyncze zasilanie do wzmacniaczy operacyjnych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pojedyncze zasilanie do wzmacniaczy operacyjnych

witam

jak podlaczyc wzmacniacze operacyjne pod pojedyncze zasilanie?
    zrobilem filtry gornoprzepustowe na TL074 i LM324 ktore na symetrycznym zasilaniu pieknie pracuja a jak podlaczam pojedyncze to nie chca dzialac
    cos trzeba dodatkowo podlaczyc?
    wiem ze wymagany jest stabilizator napiecia, czy cos jeszcze?

Najprostsze rozwiązanie to 2 rezystory 10k między plus i minus, łączone powiedzmy szeregowo. Między tymi rezystorami podłączasz mase. Do tego kond 47uF między plus i minus i spokojnie podłączasz to pod napiecie niesymetryczne.

Skomentuj

dzielnik napięcia i tyle :)

Skomentuj

Takero dokładnie tak. Chodzi o zrobienie sztucznej masy

Skomentuj

moze ktos podac schemat bo jakos mi nie chce dzialac

Skomentuj

Przy zasilaniu pojedynczym napięciem musisz wstępnie wejścia "podciagnać" do jakiegoś napięcia odniesienia będącego zazwyczaj połową napięcia zasilania.

[ Dodano: 2006-01-27, 21:36 ]
            Aha no i na wyjsciu zastosować kondensator odfiltrowujący składową stałą

Skomentuj

tu masz przyklad
              Załączone pliki

Skomentuj

nie mam pojecia dlaczego elektronika prawie nigdy u mnie nie dziala

moglby ktos zmontowac cos takiego u siebie, sprawdzic czy dziala i umiescic schemat...PROSZE

mam zamiar podpiac to przed tda1554 w samochodzie i zasilic przednie glosniki obciete ponizej ok 100hz filtrem 2rzedu

Skomentuj

mozesz skopiować ten układ irka zamieniając miejscami kondy i rezystory w gałęzi filtra

Skomentuj

Czaruję...
                  X