Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak działa przetwornica?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak działa przetwornica?

Witam.

Jeżeli ten temat powinien być w off-topic to przepraszam i proszę o przeniesienie.

Mam pytanie, chodzi mi o zasadę działania przetwornicy z 12VDC na 220-230VAC...
    Przetwornice te mają podane moce znamionowe i maksymalne, np. znamionowa 600W i maksymalna 1000W.

Tutaj moje pytanie, jaki prąd musze doprowadzić do przetwornicy żeby dała ona 600W ??? To sie tyczy 12V 1A ???

Wybaczcie jeżeli to pytanie jest śmieszne ale nikt nie umie mi tego powiedzieć :/

Pozdrawiam

Tutaj moje pytanie, jaki prąd musze doprowadzić do przetwornicy żeby dała ona 600W ???
    musisz znasz efektywność takiej przetwornicy.

Mam pytanie, chodzi mi o zasadę działania przetwornicy z 12VDC na 220-230VAC...
    poszukaj w konstrukcjach AVT, tam zdaje się przy którejś było to całkiem dobrze wytłumaczone.

Skomentuj

sprawność przetworki zakładamy że jakieś 90% to musisz na wejście podać jakieś 55A i otrzymasz na wyjściu 220V i jakieś 2,7A

moc maksymalna to moc jaką przetwornica moze oddać przez chwile - poprostu zanim przegrzeje się trafo impulsowe albo tranzystory.

przetworka działa tak że ma układ kluczujący napięcie stałe - włącza je i wyłącza. tworzy to na wyjściu klucza sygnał prostokątny który jest podawany na trafo - które juz działa na zasadzie zwykłego transformatora sieciowego - jedyna roznica to to że przystosowany jest on do pracy z duzo większymi częstotliwościami co warunkuje uzycie innego rdzenia. tranzystory są jedynie poto, żeby "zwiększyć moc klucza" układ kluczujący ogranicza swoje działanie do sterowania włączaniem i wyłączaniem tranzystorów.

kondy na wyjściu i diody działają jak zwykły mostek prostowniczy i filtr. roznica jest jedynie taka że muszą one działać z duzo większymi czestotliwościami więc zarówno kondy jak i diody muszą być do tego przystosowane. teoretycznie mozna zrobić przetwornice na 50Hz ale jej sprawność będzie poprostu zbyt niska.

Skomentuj

Sound Wave, wielkie dzięki o to mi chodziło :)

Pozdrawiam

Skomentuj

Sound Wave przetwornica na 50Hz wcale nie musi mieć mniejszej sprawności. Generalnie chodzi o trafo, impulsowe jest mniejsze lżejsze i tańsze.

Skomentuj

sprawność spadnie - przeanalizuj sobie na jakiej zasadzie działa trafo - zmiennego pola magnetycznego wywarzanego przez uzwojenia - w przeypadku sinusoidy pole zmienia się cały czas nie zaleznie od częstotliwości sinusoidy. w przypadku sygnału prostokoątnego mamy skokowe zmiany pola a ich częstość zalezy od okresu.

niby generalnie to fakt, że dało by się osiągnąć taką samą sprawność przy 50Hz co przy 500kHz ale było by to okupione naprawde duzym wzrostem ceny uządzenia.

Skomentuj

Czaruję...
            X