Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy to bedzie działać ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy to bedzie działać ?

Witam wszystkich

Mam pytanie odnośnie subwoofera który mam zamiar w najbliższym czasie zbudować. Chodzi mi o strone elektroniczna owego użadzenia ponieważ w niej moja wiedza jest niewystarczająca :p

Konfiguracja wygladała by tak
    Transformator toroidalny symetryczny [ moc ok. 400 W napięcie na WY: 2x17.5 V] -->
    --> płytka z z kondensatorami filtrujacymi i wzrosta napiecia 17.5 * 1.41 = 24.675 V na wyjsciu zasilacza symetrycznego --> teraz wzmacniacz http://www.elektroda.net/audio/tda7294/ --> i głośnik na koncu Stx GDN-27-150-8-SC

I do tego mam jedno pytanie. Czy to bedzie działać ?
    w opisie wzmacniacza jest napisane ze napięcie na wejsciu ma wynosić +/- 25 V - wiec Trafo sie nadaje do tej konstrukcji tak ?
    z góry dziękuje za pomoc.
    Chce ruszyc z produkcja tego subwoofera w najbliższych dniach i chciał bym sie upewnić czy nic nie spłonie

daj trafo 2x24V co da ci jakieś 33V po wyprostowaniu. pozatym moc 400wat dla głupiego TDA to zbytek łaski 200wat spokojnie wystarczy a i 150 było by OK

Skomentuj

100W trafo, przeciez to i tak nie odda wiecej niż 70W...

Skomentuj

piotr_bak, to mostek TDA ;]

Skomentuj

Panowie !
          Pytanie było : czy to bedzie działać
          trafo mam jakie mam i nie mam zamiaru go zmieniac na słabsze bo raz ze nie mam a dwa po co ?

Sund Wave a czemu trafo 2 x 24 V ? Co sie zmieni ? w opisie wzmacniacza jest podane 2x25 V no chyba ze ja cos źle patrze w takim razie prosze o skorygowanie.
          dzięki za pomoc.

Skomentuj

a dwa po co ?
            Sund Wave a czemu trafo 2 x 24 V ? Co sie zmieni ?
            po 1 to naprawde nie jest trudno napisać "Sound Wave"
            po 2 zmieni się moc,i to znacząco...
            Ale działać będzie, daj trafo 1kVA 2x12VAC i też będzie działać ...
            W sumie to każdy głośnik zagra jakoś, więc po lepsze kupować ?
            Ostatnio obserwuje coś co mnie martwi - nowi użytkownicy zadają pytanie,
            po czym coś sobie zakładają i mimo prób odwiedzenia ich o swoich
            nieprawidłowych wniosków niezmiennie nieustępliwi są ...
            To irytujące prawie jak tekst że znajomy elektronik coś tam powiedział
            i nie ma mowy żeby wogóle było coś inaczej niż on twierdzi...

Skomentuj

Spokojnie :) Jezeli zmiany sa potrzebne to nalezy ja wdrążać w zycie:)
              Sorka za upartość ale po prostu usilne chce zastosowac ten transformator który posiadam z uwagi na to ze na inny nie mam pieniedzy, a ten mam za darmo.
              Wiec ponawiam pytanie. Czy to bedzie dobrze grało ? Czy ten wzmacniacz bedzie miał rzeczywiście 150 W tj. jest w opisie. No i czy ta konstrukcja bedzie dobrze współpracować z w.w. przeze mnie głosnikiem. Jezeli ten transformator nie pasuje to dlaczego ?
              Dziękuje za pomoc i prosze o wyrozumiałość to moja pierwsza tego typu konstrukcja.

Skomentuj

Wiec ponawiam pytanie. Czy to bedzie dobrze grało ? Czy ten wzmacniacz bedzie miał rzeczywiście 150 W tj. jest w opisie. No i czy ta konstrukcja bedzie dobrze współpracować z w.w. przeze mnie głosnikiem. Jezeli ten transformator nie pasuje to dlaczego ?
                trafo ma za małe napięcie ...
                jakoś to zagra, jednak mocy będzie miało przy 8R nie wiele więcej niż jedna kostka przy 4R - pewnie z 80w...
                Możnaby spróbować zasilić tym głośnik 4R...

to trafo lepiej byłoby zastosować do np 5xGC...
                bo tu się bedzie marnowało ...

Skomentuj

Jednej rzeczy nie rozumiem. W opisie do wzmacniacza [ link podany na poczatku tematu] jest napisane zeby napiecie wynosiło +/- 25 V i przy 8 R da 150 W. To ja juz nie rozumem o co chodzi :/ Co z tym napieciem ? Ile da ten wzmacniacz przy tych 25 V ? I dlaczego akurat tyle ?

Co to jest "5xGC..." ??

Skomentuj

Co to jest "5xGC..." ??
                    pięć razy gain clone (taki wzmacniacz
                    Jednej rzeczy nie rozumiem. W opisie do wzmacniacza [ link podany na poczatku tematu] jest napisane zeby napiecie wynosiło +/- 25 V i przy 8 R da 150 W. To ja juz nie rozumem o co chodzi :/ Co z tym napieciem ? Ile da ten wzmacniacz przy tych 25 V ? I dlaczego akurat tyle ?
                    wątpie żeby i przy stabilizowanym napięciu miał tyle ...
                    z trafa 2 x 24vac o mocy 150- 200va będziesz miał ze 130 - 140 w...

Skomentuj

Czyli jednym słowem ten wzmacniacz to jakis pic na wode tak ? :|

Skomentuj

nie, ma tą swoją moc, tylko że nie przy takim napięciu jakie podałeś...
                        te 2x25v to bybyło dobre ale AC :)

Skomentuj

hehe chwila chwila... :)
                          napisane jest tak
                          "zgodnie z danymi katalogowymi podanymi przez producenta przy napięciu zasilającym =/- 25 V i obciązeniu o wartości 8 R wzmacniacz w ukłądzie mostkowym jest w stanie oddać do obciążenia moc o wartości 150 W"

Jest jeszcze napisane :
                          "wzmacniacz został zaprojektowany do symetrycznego napięcia zasilającego o wartości +/- 25 V. W trakcie uruchomienia wzmacniacza nalezy go podłaczyć do zasialcza o takim własnie napięciu wyjściowym i wydajności prądowej nie mniejszej niż 4.5 A"

Ja z tego wnioskuje ze jak podam do wzmaka 25 V to bedzie pracałował tak jak bóg przykazał czyli 150 W przy 8 R.

Skomentuj

"zgodnie z danymi katalogowymi podanymi przez producenta przy napięciu zasilającym =/- 25 V i obciązeniu o wartości 8 R wzmacniacz w ukłądzie mostkowym jest w stanie oddać do obciążenia moc o wartości 150 W"
                            dane katalogowe opierane są na założeniu że zasilamy układ napięciem stabilizowanym
                            i przy takim robią pomiary ...
                            pozatym i tak chyba przy +-25VDC nawet stabilizowanego to te 150w w mostku
                            to z thdn=10% ;]

Skomentuj

''thdn=10% ;]" chodzi Ci o tolerancje ? Bo nie bardzo rozumiem co oznacza ten skrót :p
                              Ja cały czas dąże do tego czy przy tym transformatorze i wzmacniaczu który w.w. jestem wstanie zasilic w.w. STXa Czy to bedzie dobrze gralo, czy jest sens inwestowania w to wszystko pieniądze a nie ukywam ze licze sie z nimi. Transformator mam za darmo a jak wiadomo to najkosztowniejszy element całego wzmacniacza :|

Skomentuj

''thdn=10% ;]" chodzi Ci o tolerancje ? Bo nie bardzo rozumiem co oznacza ten skrót :p
                                chodzi tu o zniekształcenia...
                                kupiłeś już tego stxa ?
                                bo może się okazać że lepiej jest kupić wersje 4R, wtedy mostek trochę tej mocy będzie miał ...

Skomentuj

Nie jeszcze nie kupiłem. a nic sie nie stanie z tym wzmacniaczem jezeli podłaczymy wersje 4 R ? w opisie jest cały czas mowa o 8R

Skomentuj

nic się nie stanie oprócz tego żę będzie moc wzmaka na jakimś tam przyzwoitym poziomie ;]

Skomentuj

Czaruję...
                                    X